Labāk mazāk, bet labāk • IR.lv

Labāk mazāk, bet labāk

2
NULL
Gunita Nagle

Ministrija plāno nākamo sešu gadu laikā par trešdaļu samazināt vidusskolu skaitu. Desmitiem pašvaldību skolu jau šoruden neatvērs kādu klasi – jo trūkst skolēnu

Īslīces vidusskolā 1. septembrī mācības atsāks tikai 18 audzēkņi izlaiduma klasē, bet 10. un 11. klases vairs nav. Tātad nākamgad šī kļūs par pamatskolu. Tas izlemts jau pirms diviem gadiem, jo skolēnu skaits arvien samazinājās un daudzi pēc 9. klases izlaiduma devās mācīties tālāk Bauskas, Pilsrundāles vai pat Rīgas vidusskolās. Līdzīgi arī Staiceles un Uzvaras vidusskolā pēdējo gadu mācās tikai divpadsmitklasnieki. 

Kopumā jau 29 vidusskolās nepietiekamā skolēnu skaita dēļ no jaunā mācību gada nebūs kādas no vidusskolas klasēm, kas liks izlemt par skolas reorganizāciju. Lai katrā lauku vidusskolas klasē būtu vismaz 20, bet pilsētas – 25 skolēni, turpmāko sešu gadu laikā trešdaļa no 313 Latvijas vidusskolām būs jāoptimizē, uzskata Izglītības ministrija. Kā ministrija plāno to panākt, ja Satversmes tiesa jūnijā nosprieda, ka likumdevējs nav pilnvarojis valdību lemt par skolēnu skaitu pašvaldību dibinātās skolās?

Pietiktu ar 130 vidusskolām

«Sāpīgas šādas pārmaiņas ir gan skolēniem un vecākiem, gan skolotājiem. Bet tās ir arī likumsakarīgas,» saka Kristīne Bruzule, kuras vadītā Durbes vidusskola skolēnu trūkuma dēļ jau no 1. septembra būs pamatskola. Tiem pašiem vārdiem «sāpīgi, bet likumsakarīgi» vidusskolas pārveidi par pamatskolu vai sākumskolu no šī vai nākamā mācību gada raksturo arī Gulbenes un Staiceles vidusskolu direktori. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu