Pēc 'oligarhu sarunām' prasīs Kalnmeiera demisiju un prezidentam "cietāku" pozīciju • IR.lv

Pēc ‘oligarhu sarunām’ prasīs Kalnmeiera demisiju un prezidentam “cietāku” pozīciju

59
Zīmējums — Ernests Kļaviņš

Pilsoniskās sabiedrības aktīvisti aicina uz reālu rīcību pēc politbiznesa ķēķa atklāšanās slepenajās sarunās

Nākamnedēļ, 13. jūlijā, notiks vairākas protesta akcijas, aicinot uz reāliem soļiem pēc tam, kad žurnāls “Ir” publiskoja tā sauktās oligarhu sarunas, kurās politiķi apspriež, kā sadalīt varu, medijus un ietekmēt politiku Latvijā.

13. jūlijā pusdeviņos no rīta partija “Progresīvie” pretī Ģenerālprokuratūrai organizē piketu, kurā prasīs ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera atkāpšanos, bet sešos vakarā pie prezidenta pils Jaunā konservatīvā partija rīko protestu pret prezidenta Raimonda Vējoņa klusēšanu par notikušo. 

“Tā ir mūsu Votergeita!” tā par ”Rīdzenes sarunām”, kurās pazīstami politiķi rupji dala varu un ietekmi, LTV raidījumā saka kultūrsocioloģe Dagmāre Beitnere-Le Galla, kura pati šogad ievēlēta Jūrmalas domē. Viņasprāt, šis ir izšķirošs brīdis rīkoties. 

Protesta akcijās aicināts piedalīties ikviens, kam nav vienalga, kas runāts politbiznesmeņa Aināra Šlesera, zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS), Aivara Lemberga, Jāņa Urbanoviča, Andra Amerika un citu sarunās. 

Beitnere-Le Galla aicina visus pulcēties pie Rīgas pils, paužot savu attieksmi plakātos. “Prezidents ir aizmirsis, ka viņš ir viens no trim varas turētājiem, viņam nav tikai dekoratīva funkcija ārvalstu vizītēs. Bet viņš ir mūsu morālo vērtību sargs, un viņš pārstāv mūsu vērtības! Un viņam bija jābūt aktīvam. Viņam bija jāliek atkāpties tiem politiķiem, kas parādās šajās “Rīdzenes” sarunās! Jo tā ir mūsu Votergeita. Cik ilgi mēs turpināsim vēlēt cilvēkus, kas zog un dalās?” viņa jautā LTV raidījumā “Panorāma”.

Kā zināms, Vējonis par skandalozajām sarunām ir reaģējis, atzīstot, ka “tas vienkārši vēlreiz apliecina, ka valdībai, plānojot nākamā gada budžetu un nākamo gadu budžetus, ir tiesībsargājošām iestādēm jāmeklē papildu finansējums, lai mēs varētu stiprināt šo iestāžu kapacitāti, stiprināt izmeklēšanas kapacitāti”.

Savukārt valdības vadītājs Māris Kučinskis (ZZS) solīja, ka darīs visu, lai “šāda vide un šādas jautājumu risināšanas metodes Latvijā nebūtu pieņemamas”. 

Publicēto “oligarhu sarunu” vērtēšanai nebūtu jāveido jauna parlamentārās izmeklēšanas komisija, trešdien telekanāla LNT raidījumā “900 sekundes” teica Kučinskis. Daudz lietderīgāk būtu to izskatīt Saeimas Nacionālās drošības komisijā. Parlamentam ir slikta pieredze ar parlamentārās izmeklēšanas komisijām. Atkal kāds kaut ko filmēs un taisīs šovu, piebilda Kučinskis.

Partija “Vienotība” grasās trešdien pieņemt lēmumu, vai rosināt izveidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju “oligarhu sarunu” izvērtēšanai. Otrdien LTV raidījumā “Tieša runa” “Vienotības” Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa tāpat kā Kučinskis šodien LNT teica, ka Andra Piebalga ierosinājums veidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju nedos labus rezultātus.

Tikmēr ģenerālprokurors Kalnmeiers ir teicis, ka publiskots vairāk slepeno sarunu, nekā bijis zināms “oligarhu lietas” ietvaros. Taču esot jāpārbauda sarunu autentiskums. Trešdien laikrakstam “Latvijas Avīze” viņš saka, ka liela daļa žurnālā “Ir” publiskoto tā dēvēto “oligarhu sarunu” vērtējama no ētikas viedokļa – nekā vairāk tur nav. “Tagad, izlasot šīs sarunas, jāatzīst, ka viena liela daļa no tām ir vērtējamas no ētikas viedokļa, nekas tur vairāk nav. Tur es neredzu nekādu noziegumu, ja kāds atzīst, ka tas žurnālists ir galīgi neregulējams, bet cits savukārt ir labs, jo klausa, ko viņam sakām. Ir jānošķir ētiskas dabas momenti no kriminālas dabas momentiem,” saka Kalnmeiers.

 

Komentāri (59)

vvilums 05.07.2017. 10.14

Notekti, ka lembis, būdams tik varens šobrīd, ” rausta diegus”, bet lelles danco kad un kā viņam vajag. Mūsu Janukovičs-lembergs ar stipru aizmuguri, tādēļ vajag rīkoties gudri un inteliģenti. Ar leļļu dedzināšanu krastmalā neies cauri.

+15
-1
Atbildēt

10

    Ēriks > vvilums 05.07.2017. 11.13

    It kā jau nu Lembergs būtu vienīgais diegu raustītājs :D Diegu raustītāju mums pietiek,un šī kūdīšana uz demonstrācijām …paskatieties uz augšu,vai pie jūsu apkaklēm arī nav nepamanīts piesiets kāds diedziņš.

    0
    -12
    Atbildēt

    0

    valdemir > vvilums 05.07.2017. 12.20

    Acīmredzot, kaut cik pārliecinoši pierādījumi nav nevienā epizodē.

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

    tvverotajs > vvilums 05.07.2017. 11.13

    Te ir tieša ilustrācija tam, ka daudzi tic Lemberga pārdabiskajām spējām un ietekmei :(

    Vai Tev ir jel kādi pierādījumi par to, ka Lembergs ietekmē ģenerālprokuroru, Prezidentu, AT, ST, Saeimu? Tu tikai izplati kaut kādas sazvērestību teorijas, tā radot iespaidu par Lemberga ietekmi.

    +2
    -11
    Atbildēt

    0

    tvverotajs > vvilums 05.07.2017. 11.44

    Protams, ka Tu vari izplatīt savu viedokli, bet būtu labi, ja tas būtu pamatots ar racionāliem argumentiem :)

    Par to kāpēc Lembergs nav notiesāts – nu nav mums tiesiskas valsts tādā izpratnē, ka tiesas ir nesakārtotas, tās var vilkties gadiem pat par vienkāršām lietām. Bet šajā lietā ir savākts pilnīgi viss ko par Lemberga darbību vairāku gadu garumā var savākt, ar cerību, ka kaut ko izdosies pierādīt. Nezinu kāpēc prokurors ir izvēlējies šādu taktiku, manuprāt, vajadzēja ātri iztiesāt dažas epizodes, kurām ir vispārliecinošākie pierādījumi, panākt notiesājošu spriedumu un tad, kamēr vainīgais izcieš cietumsodu, bez liekas vilcināšanās varētu iztiesāt pārējās epizodes.

    Par demokrātisku ievēlēšanu – to nu izdara vēlētāji, laikam jau ventspilniekiem Lembergs patīk. Neticu, ka vēlēšanās tiek pieļauta kāda krāpšana. Un kamēr nav notiesājoša sprieduma, nav juridisku iemeslu aizliegt kandidēt vēlēšanās.

    Par LTV līgumu – droši vien Ventspils pašvaldība piedāvāja lielu finansējumu par reklāmu izvietošanu, sponsorēja pasākumus, bet naudu jau LTV vajag. Un, ja par to jāpiecieš vien dažas Lemberga uzrunas, tad pieņemu, ka tas bija izdevīgs pasākums. Bet laikam jau to līgumu tūlīt lauzīs.

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    tvverotajs > vvilums 05.07.2017. 10.57

    Nevis Lembergs rausta diedziņus, bet daudzi viņu ir iecēluši Dieva vietā un visu notiekošo, mēģina izskaidrot ar Lembergu.

    Beidziet pielūgt Lembergu un ticēt viņa pārdabiskajām spējām, tad arī redzēsiet, ka nav viņam nekādas ietekmes, tik vien kā tā lielā runāšana!

    +5
    -9
    Atbildēt

    0

    vvilums > vvilums 05.07.2017. 15.59

    tvverotājs.
    Nu bet, ja jau
    “daudzi viņu ir iecēluši Dieva vietā “, tad jau lembis arī var raustīt visus kā visvarenais.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > vvilums 05.07.2017. 14.57

    manuprāt, vajadzēja ātri iztiesāt dažas epizodes, kurām ir vispārliecinošākie pierādījumi, panākt notiesājošu spriedumu un tad, kamēr vainīgais izcieš cietumsodu, bez liekas vilcināšanās varētu iztiesāt pārējās epizodes

    ——————-

    par to esmu rakstījis vairākas reizes. Pieķerties klāt kaut vai sīkumam, ko visvieglāk pierādīt, un iesēdināt uz vienalga kādu termiņu. Varu derēt, uz pārējām tiesas sēdēm lembis skrietu palēkdamies… :)

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Anonīms > vvilums 05.07.2017. 12.19

    kā tev nav kauna , tvvērotāj – kur tad man nav argumenti?

    Kā interesēs saeima nepieņem likumu ar ziņotāju aizsardzību? kā interesēs saeima nepieņem likumu, kas atklāt patiesos labumu guvējus ofšoros/

    Kuri ir tavi pamatotāki argumenti? tu tikai gribi man iespert un iespēri arī , bet tas nav godīgi

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    Anonīms > vvilums 05.07.2017. 11.04

    ne gluži – Lembergam ir ietekme, bet to nodrošina viņa raustīto raustīšanās , ja katrs sāktu nepakļauties – ģenprokurors, prezidents, AT, ST, saeima, mediji, sabiedrība – lemebrgs arvisām savām lapsenēm u leikēmijām un miljoniem kļūtu bezspēcīgs vai stipri ierobežots savā visvarenībā

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    Anonīms > vvilums 05.07.2017. 11.21

    tvverotajs – es izplatu tikai un vienīgi savu viedokli un tas kāds ir tavs viedoklis par manu viedokli ir un paliek viedoklis

    tātad par viedokli – mani uzskati par 80% veidojas no tā, ko izlasu medijos, kādi 10 – 15% no tā, ko man stāsta cilvēki vai redzu pati un tad tie 5 % ir tie 5 pilieni no manas savzvērestības teoriju pūralādes

    ka lemebergam ir ietekme secinu, jo viņš ir apsudzēts smagos noziegumos, bet notiesāts nav vispār ne vienā epizodē , viņš atkal ir ievēlēts demokrātiskās vēlēšanās, viņš izmanto ltv1 savas darbības ‘likumiskošanai” utt . utjprj.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

zanE. 05.07.2017. 12.51

Ministru prezidenta rīkojums Nr. 196

Rīgā 2017. gada 4. jūlijā

Par Ministru prezidenta pienākumu izpildītāja iecelšanu

Saskaņā ar Ministru kabineta iekārtas likuma 10. panta pirmo daļu manas vizītes laikā Vācijas Federatīvajā Republikā no 2017. gada 6. jūlija līdz 8. jūlijam par Ministru prezidenta pienākumu izpildītāju ieceļu zemkopības ministru Jāni Dūklavu.

Ministru prezidents Māris Kučinskis

https://likumi.lv/ta/id/292024-par-ministru-prezidenta-pienakumu-izpilditaja-iecelsanu

…Ministru prezidents Dūklava nopelnus novērtējis…gaidījāt kaut ko citu?…

+14
-1
Atbildēt

5

    Ēriks > zanE. 05.07.2017. 12.57

    Būtu klausījuši mani un balsojuši par Nacionālo apvienību,nekas tāds nenotiktu.

    +1
    -11
    Atbildēt

    0

    andrejs > zanE. 05.07.2017. 15.04

    .no visiem ministriem šajā situācijā uzticēt premjera pienākumus

    °—————–

    Manuprāt, būtu svarīgi uzzināt ko rinkēvičs domā par Kalvīša un Pabrika noslēgto robežlīgumu. Atbilde uz šo jautājumu palīdzētu arī Vienotībai tikt skaidrībā, kurā pusē viņi pašlaik ir – Krievijas vai Latvijas.

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    Anonīms > zanE. 05.07.2017. 12.57

    Zzane – cepti gaiļi neknābs – to mēs zinam un pat tad, kad sāksies protesta akcijas – ne nedomāju , ka 3a un visi politiki kritīs ceļos, skūpstīs zemi un lūgs piedošanu

    runa ir – kurš kuru – tā es domāju

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > zanE. 05.07.2017. 13.12

    Un tu esi tik ļoti pārliecināta, ka sāksies kādas vērā ņemamas protesta akcijas?

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    zanE. > zanE. 05.07.2017. 13.22

    …no visiem ministriem šajā situācijā uzticēt premjera pienākumus tieši Dūklavam – tas ir vai nu stulbums vai arī – vēstījums sabiedrībai…

    …fantastisks cinisms!…

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

jurisml_inbox_lv 05.07.2017. 09.54

prezidents ir lembes ielikta lupatbunte , viņam un premjeram te nav nekas bilstams, jo negribēs ka lembe viņus apsaukās ar jau zināmiem apzīmējuma vārdiem , cietākiem vai ļenganākiem , tas neizšķir nozīmi

+14
-2
Atbildēt

7

    andrejs > 05.07.2017. 15.40

    un par valdības čakarēšanu

    ——————

    Vai atceries to noplūdušo Vienotības čļenu iekšējo saraksti?

    “Situācija (ar Bordānu) mums ir izdevīga, čakarēsim tēvzemiešus pēc iespējas ilgāk” …

    Neķer kreņķi, ka kārtējo reizi aptaisījies.

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    andrejs > 05.07.2017. 15.08

    Starp citu, vai kāds ir aizdomājies, kādā veidā Lembe panāca Vienotības atbalstu savam lupatbantem?

    +1
    -9
    Atbildēt

    0

    andrejs > 05.07.2017. 15.43

    to zaņe

    Nezinu, nezinu, toties Lemberga un Šlesera (un arī PILS :) ) vēlmes neņemt “fašistus” valdībā izpildījāt dzelžaini.

    Vēlāk gan “pils” aplauzās… :))))))))))))))))

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    andrejs > 05.07.2017. 10.28

    prezidents ir lembes ielikta lupatbunte
    ——
    Par kuru vienoti nobalsoja Vienotība un Saskaņa

    +6
    -13
    Atbildēt

    0

    andrejs > 06.07.2017. 10.36

    >NYT

    nevar būt, ka vārdiņš “aptaisīties” tik ļoti aizskāra.

    Jūs gan esat atpakaļrāpulis. Jūsu izglītošanai A.Krivades dzejolis, kas iekļauts liberāļu skolu programmās:

    svētīgi, svētīgi sasvīdušie

    svētīgi uz mirkli izgājušie

    svētīgi rupji graudainā struktūrā

    svētīgi nesmukie un garie augumā

    bļaģ

    svētīgi sabrauktie, atpizģītie un nošautie

    visi mana rajona krievi un Mego pārdevējas svētīgas

    videonomu darbinieki un apsargi, sākumklašu skolotāji un tukšie nesēji, nabadzībā

    un bagātībā un iešu par jums uz barikādēm cīnīties, sa-sodītie un ka tevi deviņi

    pērkoni saspertie, baltiem diegiem šūtie

    un krustām šķērsām jūs visi pārējie visā pasaulē arī

    bļaģ

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    zanE > 05.07.2017. 15.34

    …andrej…cik Tavējiem nopiķoja par baņķiera Bērziņa iedabūšanu prezidenta krēslā?

    …un par Dombrovska valdības čakarēšanu ar ultimātiem, par budžeta pieņemšanas neatbalstīšanu?…par valdības veidošanas vilcināšanu un konsultācijām ar “prezidentu” Bērziņu?…Lemberga un Šlesera vēlmes drāzt, šķelt un močīt valdību – izpildījāt teicami…pēc plāna….

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    NYT > 05.07.2017. 17.29

    >Andrejs

    Jūs rupjībā neatpaliekat no saviem saimniekiem. Ja Jūs no malas redzētu, cik nožēlojama ir Jūsu uzvedība. Kauns.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu