Vēsture kā piedzīvojums • IR.lv

Vēsture kā piedzīvojums

3
NULL

Jūras sāļums – romāns, kas ievelk karā

Dažkārt sāk šķist, ka pasaules literatūra ir pārsātināta ar briesmu stāstiem par Otro pasaules karu, un tad grāmatnīcu plauktos parādās lasāmviela, kas piedāvā ko drusku nebijušu – aizraujošu vēsturisku piedzīvojumu romānu. Tāds ir jaunākais amerikāņu rakstnieces Rūtas Šepetis darbs Jūras sāļums.

Romāna sižets ir askētisks un neizcakots, tā galvenie varoņi ir trīs bēgļi, kas, padomju karaspēkam tuvojoties, pamet savas dzimtās vietas, un viens nacists. Visi notikumi romānā tiek attēloti no šo četru cilvēku skatpunkta – tā ir lietuviešu medmāsa Joana, kas nevienam nespēj atteikt palīdzību, piecpadsmit gadus vecā  poliete Emīlija, kas savā īsajā dzīvē jau piedzīvojusi visas kara šausmas, noslēpumains vācietis Florians, kura kurpē apslēpts kāds svarīgs noslēpums, nacists Alfrēds, kurš tik cieši tic fīrera dogmām, ka tās apspriež pat ar sevi. Šos tik dažādos cilvēkus vieno kas kopējs – visi četri okupētajā Polijā uzkāpj uz evakuācijai paredzētā kuģa Vilhelms Gustlofs klāja, lai piedzīvotu savu likteni.

Rūta Šepetis ir pazīstama lietuviešu izcelsmes amerikāņu rakstniece, kura par savu misiju uzskata rakstīt aizraujošus stāstus par vēsturi. Nezinātājiem viņas darbi ļauj pietuvoties tiem notikumiem, kas vidusmēra amerikānim lielākoties ir maz zināmi. Šepetis grāmatas gaida ar nepacietību, un ne reizi vien tās kādam ir atvērušas durvis uz neiepazītiem vēstures aspektiem un ļāvušas labāk izprast citu ciešanas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu