Miermīlīga pieskatīšana • IR.lv

Miermīlīga pieskatīšana

4
Miriks Milans.
Ieva Cielava

Kamēr Latvijā pilsoņi gatavojas vēlēt pašvaldību vadību, Rīgā viesojas Amsterdamas nakts mērs Miriks Milans, kura darbs pilsētā par ceturto daļu samazinājis iedzīvotāju sūdzības par nekārtībām naktī

Tiekamies omulīgā kafejnīcā Brīvības pieminekļa pakājē; tepat aiz stūra – Latvijas Universitātē – viņš uzstājas konferencē Reputation Time, daloties savā pieredzē Amsterdamas mēra amatā. Taču smaidīgais jaunais vīrietis melnās treniņbiksēs, baltās sporta kurpēs un cepurē ar platu nagu nav politiķis. Viņa pienākumi sākas brīdī, kad pilsētas pārvaldītāji devušies mājās, iestājusies krēsla un ielās iznākuši izklaides kārotāji. Miriks Milans ir Amsterdamas nakts mērs.

2003. gadā Amsterdamas rāte apjauta – lai izveidotu labu nakts dzīves biznesa regulējumu, ir vajadzīgs kāds, kas spēj informēt, kas īsti naktī notiek. «Ir grūti to novērtēt domes birojā, kur sēdi līdz pieciem pēcpusdienā,» Miriks iesūc karoti tomātu zupas. Tas bija Amsterdamas nakts mēra posteņa dzimšanas laiks, bet Miriks tajā ievēlēts 2012. gadā. Pāris gadu laikā viņš iniciatīvu reģistrēja kā nevalstisku organizāciju. «Ar pilsētas domes vadītāju personīgi tiekos divas trīs reizes gadā, bet ar viņa biroju sazinos katru nedēļu,» par savu darba ritmu pastāsta Miriks.

«Mēs pierādījām, ka nakts dzīve nav industrija, no kuras jābaidās. Tā ir industrija, ar kuru var strādāt kopā,» viņš stāsta. Nakts dzīve, viņaprāt, ir svarīga no ekonomiskā, kultūras un sociālā aspekta, bet tai ir daudz blakņu – alkohols, kautiņi, narkotikas. «Gribēju panākt, lai tad, kad dome lemj par regulējumiem, kas skar pilsētas nakts dzīvi, arī mēs esam pie sarunu galda,» atklāj Miriks, kuram ir pieredze pasākumu organizēšanā un nakts dzīves biznesā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu