Poikāns: ''Saskaņa'' un ZZS iedur dunci mugurā atklātībai • IR.lv

Poikāns: ”Saskaņa” un ZZS iedur dunci mugurā atklātībai

23
Foto: Ieva Čīka, LETA

Deputāts Dālderis rosina publicēt tīmeklī arī valsts un pašvaldību darbinieku atlīdzību

Saeima uzspļauj nodokļu maksātāju tiesībām zināt nodokļu izlietojumu, savā Facebook profilā norāda Ilmārs Poikāns jeb Neo, kurš savulaik atklāja dāsnus valsts darbinieku atalgojumus, kas sabiedrībai nezinot maksāti krīzes laikā. Viņš norāda, ka ar deputātu balsojumu izslēgt no Valsts iekārtas likuma pantu par amatpersonu atalgojuma publiskošanu ”septiņu gadu kaut nelielas atklātības un caurspīdīguma posms Latvijā tiek iznīcināts”.

”Pēc manas apcietināšanas Neo lietā 2010.gada 13.maijā Saeima grozīja Valsts pārvaldes iekārtas likumu, pievienojot 92.panta 2.daļu par amatpersonām izmaksātā atalgojuma ikmēneša publicēšanu iestāžu mājaslapās. 2017.gada 11.maijā Saeima šim atklātības principam pārvilka pāri treknu svītru un izmeta šo daudziem tik traucējošo panta daļu ārā,” secina Poikāns.

Kā vērtē atklātības iniciators, teicami izspēlēta kombinācija Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā bijušā Latvijas Komunistiskās partijas Centrālās komitejas partijas organizatoriskā un kadru darba nodaļas valsts un sabiedrisko organizāciju sektora vadītāja Sergeja Dolgopolova vadībā.

Kā rāda Saeimas sēdei iesniegtie komisijas priekšlikumi, vispirms komisija noraidījusi deputāta Inta Dāldera priekšlikumus par tālāku atklātības un caurspīdīguma principu paplašināšanu valsts pārvaldē, publicējot ne tikai amatpersonu, bet visu valsts iestāžu darbinieku atalgojumus. Tas izceltu gaismā tos darboņus un “šoferu dēlus un meitas”, kas pašlaik sabiedrībai neredzami, jo nav amatpersonas, mierīgi šeptējas valsts iestādēs – vienā vai vairākās, pauž Poikāns.

Komisija atbalstījusi priekšlikumu vispār izmest ārā 92.panta 2.daļu par amatpersonu atalgojuma publicēšanu. Lēmuma būtība redzama 6.priekšlikumā un 11.priekšlikumā, kur noteikts grozījumu spēkā stāšanās termiņš – nākamā gada 1.janvāris. ”Atrunas, ka kaut kas līdzīgs būšot Vienotā atalgojuma likumā un MK noteikumos, neiztur kritiku,” norāda Poikāns, ”šeit ir runa par vispārēju atklātības principu valsts pārvaldes iekārtā. Kur gan citur būt šim principam, ja ne Valsts pārvaldes iekārtas likumā? MK noteikumi ir par kārtu zemāks veidojums, salīdzinot ar likumu.”

Kā savā Facebook profilā norāda Poikāns, zīmīgi, ka daudzos jautājumos ZZS un ”Saskaņa” var balsot tik vienoti: ”Nav jau grūti, ja abus vieno kopējā sarkanā pagātne un acīmredzot arī tagadne. Lūk, varoņi, kuri pelnījuši, lai viņus atceras. Balsot par nozīmē neko nepubliskot, nevajag atklātību. Atsevišķi sveicieni tiem, kuri bija reģistrējušies, bet nebalsoja, pēc būtības balsojot par, lai nebūtu jāpublisko atalgojums. Ja viņi būtu nobalsojuši pret, tad šāda cūcība nebūtu izgājusi cauri.”

Balsojums par 92.panta 2.daļas izmešanu no Valsts iekārtas likuma pieejams Saeimas interneta vietnē. Reģistrā redzams, ka par bijuši vairākums Zaļo un zemnnieku savienības, ”Saskaņas”, Latvijas Reģionu apvienības (LRA) un ”No sirds Latvijai” deputātu, pret – ”Vienotības” un Nacionālās apvienības (NA) pārstāvji. Balsojumā atturējies Gaidis Bērziņš (NA), nav balsojuši Mārtiņš Bondars no LRA, Ināra Mūrniece un Janīna Kursīte-Pakule no NA, vēl daži citu partiju pārstāvji.

Saeimas deputāts Ints Dālderis (V) rosina likumā noteikt, ka internetā tiktu publicēts ne vien amatpersonu, bet visu valsts un pašvaldību darbinieku atlīdzības apmērs, aģentūru LETA informēja parlamentārieša palīdze Kristīne Lindberga. Dālderis ar šo ierosinājumu nācis klajā pēc tam, kad Saeima atbalstīja rosinājumu no Valsts pārvaldes iekārtas likuma izslēgt normu, ka līdz ar valsts iestādes amatpersonām izmaksāto atalgojumu ir jāpublicē arī to vārdi un uzvārdi. Par likumprojektu parlamentam vēl būs jābalso galīgajā lasījumā.

“Neraugoties uz Saeimas vairākuma lēmumu izbeigt valsts amatpersonu algu publicēšanu internetā, lai sekmētu atklātību un nodokļu maksātāju naudas izlietojuma caurskatāmību, 12.Saeimas deputāts Dālderis ir iesniedzis priekšlikumu, lai sekmētu atklātību un nodokļu maksātāju naudas izlietojuma caurskatāmību,” skaidro politiķa pārstāve.

Grozījumos Valsts pārvaldes iekārtas likumā parlamentārietis rosina reformēt no valsts budžeta izmaksāto algu publiskumu, publicējot tīmeklī ne vien amatpersonu, bet visu valsts un pašvaldību darbinieku atlīdzību. Līdz šim sabiedrībai vien nākamajā gadā kļuva pieejamas ziņas par amatpersonu kopējo atlīdzību summu, skaidro Dālderis.

Politiķa piedāvājums paredz, ka valsts tiešās pārvaldes iestādes, kā arī pastarpinātās pārvaldes iestādes, piemēram, pašvaldību, brīvostu, augstskolu, zinātnisko institūtu iestādes publicēs visu darbinieku atalgojumu. “No labas pārvaldības skatu punkta nav atšķirības starp iestādes amatpersonas un iestādes darbinieka algas publiskošanu. Pašreizējā situācija ir diskriminējoša, jo šī informācija nevar būt ierobežotas pieejamības,” skaidro deputāts.

Dāldera piedāvātā reforma paredz, ka informācija iestādes mājaslapā atrodas desmit gadus. Esošā prakse ir dzēst atalgojuma datus nākamajā mēnesī, līdz ar to netiekot sasniegts informācijas atklātības mērķis, skaidro politiķis.

Viņa priekšlikums neattiecas uz tiem, kuru atlīdzība nav izpaužama atbilstoši likumam “Par valsts noslēpumu”, piemēram, Satversmes aizsardzības birojā nodarbinātajiem. Tas neskar Nacionālo bruņoto spēku atlīdzības publicēšanu, norāda parlamentārieša palīdze.

Komentāri (23)

jurisml_inbox_lv 12.05.2017. 11.36

lembes padauzas ,komnunisti ar krieviem uzvienu roku jau no 1940 . gada 17. jūnija kad 5;00 no rīta atvēra Latvijas robežas krievu tankiem, par to nav ko brīnīties , tie kuri balso par šo konglomerātu , balso pret demokrātiju un brīvību

+11
-3
Atbildēt

2

    basta > 12.05.2017. 11.58

    “Postkomunistu salašņas” (dzeris definīcija): reiri, riekstiņi, vaivari, pētersones, piebalgi vienmēr ir bijuši ar krieviem uz vienu roku. 80% svarīgāko balsojumu gadījumos valda absolūta Vienotiba & Saskaņa. Paldies mūsu dižgaram Ulmanim, ka robežas krievu tankiem netika atvērtas vēl kādā 35-46. gadā.

    +3
    -8
    Atbildēt

    0

    valdemir > 12.05.2017. 13.33

    Robežu 1939.gada 5.oktobrī atvēra Ulmanis, Balodis un Munters. Tāda ZS vairs nepastāvēja jau 5 gadus, un komunisti ar zociķiem tikpat ilgi Kalnciemā lauza akmeņus.

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

andrejs 12.05.2017. 20.33

Likumīgais Rīgas mērs nedēļu pirms vēlēšanām rīko bezmaksas koncertu saviem likumīgajiem vēlētājiem. Interesanti, vai Prāta vētras puiši arī piedalīsies???

+6
-2
Atbildēt

0

Mantrausis 14.05.2017. 09.57

Šai sakarā būtu interesanti rast statistiku ar noteiktiem cīpariem: cik regulāri pirms svarīgu lēmumu pieņemšanas parlamentārieši konsultējas ar darba devējiem, kā uzzina viņu domas, vai tās ievēro. Piemēram, vai KNAB vadītāja kandidatūras ir apspriestas ar mums – vēlētājiem?

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu