"Vienotība" atbalstīs nodokļu reformu, ja būs līdzekļi veselībai, izglītībai un drošībai • IR.lv

“Vienotība” atbalstīs nodokļu reformu, ja būs līdzekļi veselībai, izglītībai un drošībai

38
Andris Piebalgs. Foto: Ieva Čīka, LETA

Partija aicina turpināt reformas izglītībā un nepalielināt budžeta deficītu

Valdības koalīcijas dalībniece “Vienotība” atbalstīs nodokļu reformas pamatnostādnes, ja tiks nodrošināti līdzekļi veselībai, izglītībai un iekšējai drošībai, šodien pēc politiskā spēka valdes sēdes žurnālistiem sacīja partijas vadītājs Andris Piebalgs, vēsta aģentūra LETA.

“Vienotība” rosina papildināt pamatnostādnes ar četriem punktiem, tajā skaitā noteikt vajadzīgā finansējuma nodrošināšanu veselības aizsardzībai, kā arī līdzekļu atvēlēšanu reformu turpināšanai izglītības un valsts iekšējās drošības jomā. Trešais priekšlikums paredz noteikt, ka valsts budžeta deficīts ir saskaņā ar likumā atļauto līmeni. Ceturtais punkts paredz, ka nodokļu reformas likumprojekti tiek virzīti vienotā paketē, norādīja Piebalgs.

Partijas līderis pauda, ka, visticamāk, “Vienotības” ministri varēs atbalstīt pamatnostādņu pieņemšanu, jo partija cer uz koalīcijas partneru atsaucību minētajiem priekšlikumiem. Rītdienas, 9.maija, valdības sēdes darba kārtībā ir nodokļu reformas pamatnostādņu projekts, par kuru plānots pieņemt gala lēmumu.

Kā ziņots, Ministru kabinets 3.maijā vienojās uz nedēļu atlikt lēmuma pieņemšanu par Finanšu ministrijas (FM) izstrādātajām valsts nodokļu politikas pamatnostādnēm 2018.-2020.gadam. Lēmums pagājušajā nedēļā vēl netika pieņemts, ņemot vērā arī to, ka “Vienotības” ministriem nebija partijas mandāta balsot par pamatnostādnēm.

Pēc valdības sēdes Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) žurnālistiem norādīja, ka par nodokļu reformu panākta konceptuāla vienošanās, bet “tehniski” valsts nodokļu politikas pamatnostādnes tiks apstiprinātas nākamnedēļ. Sēdes laikā ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) uzskaitīja trīs jautājumus, uz kuriem “Vienotība” vēlas saņemt atbildes, lai varētu atbalstīt nodokļu reformu – ja reformā iekļaus finansējumu veselībai, tiks nodrošināts, ka nepieaugs valsts parāds, un netiks apturētas jaunās politikas iniciatīvas.

FM izstrādātās nodokļu politikas pamatnostādnes paredz ieviest divas iedzīvotāju ienākuma nodokļa ( IIN) pamatlikmes – 20% ienākumiem līdz 45 000 eiro gadā un 23% ienākumiem virs 45 000 eiro gadā. Iecerēts būtiski paaugstināt ar IIN neapliekamo diferencēto minimumu uz 250 eiro mēnesī. Reforma paredz arī paaugstināt atvieglojumu par apgādībā esošām personām no 175 uz 250 eiro mēnesī. Reforma paredz arī citas izmaiņas. Tās gaitā radušos budžeta ieņēmumu zudumus iecerēts kompensēt ar akcīzes nodokļa celšanu degvielai, cigaretēm un alkoholam.

Komentāri (38)

Valdis Eiserts 09.05.2017. 00.58

Pieballgam šķiet, ka pieļaujams populisms ?

+1
-2
Atbildēt

0

Absints 08.05.2017. 16.08

Veselības aizsardzība un Izglītība patreiz ir caurie sieti- tām var piešķirt līdzekļus vēl un vēl, bet nekad to nepietiks. Izglītības tēriņos, piemēram, Latvija jau ir pirmajā vietā Eiropas Savienībā- tai ir lielākais procents no IKP. Vajag piešķirt vēl? Tāpēc bez būtiskām reformām nekas te nemainīsies. Varam nomest naudu zemē, varam finansēt šīs nozares. Tas būs tas pats.

Savukārt par drošību – varētu jau piekrist, ja vien AM to naudu neieguldītu “second hand” pirkumos. Nu panāksim tos 2%, bet nu galīgi neizskatās, ka tie līdzekļi tiktu tērēti racionāli. Runas vīri atsaucas uz ceturtdaļgadsimtu vecu militāro doktrīnu, kurai sen ir pienācis laiks tikt pārskatītai. Jauniešiem paskaidroju – ceturtdaļgadsimtu atpakaļ vēl nebija pat mobilo telefonu… bet toreiz “konsultanti” Latvijai ieteica, kā jārīkojas militāru konfliktu gadījumā. To tad arī turpinam….

Tā kā V demaršs man vairāk izskatās pēc tītara grozīšanās, ne pēc vēlēšanās kaut ko reāli uzlabot

+3
-8
Atbildēt

4

    basta > 08.05.2017. 16.58

    to Ķīps

    Ar saliektiem stobriem grūtāk trāpīt latviešiem un NATO partneriem mugurās.

    Igaunija var, Lietuva var, Polija var, tikai Latvijā nav krievu spiegu un nodevēju.

    Суд в Эстонии приговорил 30-летнего гражданина РФ к пяти годам заключения за шпионаж в пользу России http://agonia-ru.com/archives/7530

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    basta > 08.05.2017. 17.32

    Neiet lāgā ārpus Latvijas Vienotības sugas un saprāta brāļiem:

    Lietuvas robežsargi liek Latvijas pilsonim noņemt no mašīnas uzlīmes ar padomju simboliku

    http://apollo.tvnet.lv/zinas/lietuvas-robezsargi-liek-latvijas-pilsonim-nonemt-no-masinas-uzlimes-ar-padomju-simboliku/794075

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    basta > 08.05.2017. 16.33

    to Ķīps

    Latvija var būt apbruņota kā Izraēla, bet ja tās armija un robeža ir nodotas Krievijas kara skolu absolventu rīcībā, ja strātēģiski nozīmīgais LM uzdāvināts Krimas čekistu firmai, kādreiz lielākā bankā saimnieko nenosakāmas izcelsmes īpašnieki, bet nacionālo avio kompāniju pārvalda štazi(lasi Krievijas FSB) oficieris, varbūt labāk, ka mums ir vecas haubices, varbūt pat ar saliegtiem stobriem.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Absints > 08.05.2017. 16.51

    Ģenerāli, stila ziņā Jūs esat konsekvents… Saliegtie stobri skan labi..

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

basta 08.05.2017. 16.01

Ja tiks ierosinātas krimināllietas par lielākām megaafērām: TECII 2. kārtu, PV, LM, Citadeli, “gudrona dīķiem”, Stradiņa slimnīcu, AirBaltic un pārejas pariodā atjaunots nāvessods par noziegumiem pret valsti, būs nauda veselībai, izglītībai un drošībai.

Drošībai milzu atspaids būtu no Čevera, Trulā, Segliņa, Jaundžeikara, Godmaņa, Mūrnieces un Kozlovska selekcionētās IeM atlaist 20% valsts valodā slikti runājošos miličus un vadību ar padumjās milicijas noziedzīgo pagātni, kas saaugusi ar organizēto noziedzību.

+1
-8
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu