Nodokļu reformā tomēr neiekļaus 1% sociālo iemaksu novirzīšanu veselībai • IR.lv

Nodokļu reformā tomēr neiekļaus 1% sociālo iemaksu novirzīšanu veselībai

28
Ministru prezidents Māris Kučinskis un finanšu ministre Dana Reizniece Ozola. Foto: Evija Trifanova, LETA

Kučinskis risinājumu veselības finansēšanai sola vēlāk, priekšlikums esot bijusi ”pārrakstīšanās”

Konceptuāls atbalsts no koalīcijas partneriem nodokļu reformai ir, tomēr tās pamatnostādnēs veselības aprūpei netiks paredzēts novirzīt 1% no sociālajām iemaksām, līdz ar to risinājums veselības nozares finansējumam tiks piedāvāts vēlāk, otrdien pēc valdības koalīcijas sanāksmes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Kā vēsta aģentūra LETA, premjerministrs uzsvēra, ka diskusijas turpināsies, bet partneri ar šo jautājumu virzīsies uz priekšu. Kā sacīja Kučinskis, arī iepriekš nebija iecerēts nodokļu pamatnostādnēs norādīt, ka veselībai tiks novirzīts 1% no sociālajām iemaksām. Tā esot bijusi “pārrakstīšanās”, ka tas tika iekļauts pamatnostādnēs.

Šorīt intervijā LNT raidījumam “900 sekundes” Kučinskis sacīja, ka veselības aprūpei varētu novirzīt nodokļu reformas rezultātā radušos papildu ieņēmumus, citē aģentūra LETA. “Domāju, atradīsim līdzekļus tādā apjomā, lai 2018.gadā būtu darba algu pieaugums,” sacīja Kučinskis.

Premjerministrs piebilda, ka ir aptuveni 300 000 cilvēku, kuri vai nu strādā nepilnu darbu vai “pilnīgi legāli” var nemaksāt nodokļus, kas nav normāla situācija. Viņš uzsvēra, ka reforma nebūs palīdzība tiem, kas pašlaik nemaksā nodokļus. “Cenšamies vairāk palīdzēt tiem, kuri saņem mazāk, bet strādā. Šī nav palīdzība tiem, kuri nemaksā nodokļus. Tāpēc arī jāsaprot, ka tu vienkārši fiziski nevari saņemt pakalpojumus, ja tu izbēdz no nodokļiem,” uzsvēra premjerministrs. Bonusu nebūšot arī lielo algu saņēmējiem.

Vakar valdības vadītājs žurnālistiem skaidroja, ka pret 1% novirzīšanu iebilda Labklājības ministrija, kā arī arodbiedrības. Līdz ar to tiks strādāts, lai rastu citu modeli un citus resursu veselības jomas finansējumam, uzsvēra Kučinskis. Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē bija panākta vienošanās par sasaisti starp nodokļa maksājumu un veselības budžetu, tomēr neesot bijis domas pamatnostādnēs rakstīt par 1% no sociālajām iemaksām, skaidroja valdības vadītājs.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) prognozēja partneru atbalstu nodokļu reformas pamatnostādnēm valdībā. Ministre pauda, ka guvusi pārliecību par partneru atbalstu reformai un apņemšanos kopīgi strādāt arī turpmāk, lemjot par likumu izmaiņām parlamentā.

Finanšu ministre teica, ka ir svarīgi “nejaukt kopā divas lietas” – nodokļu stratēģiju un budžeta veidošanu. Ja visu saliek kopā un ar nodokļu stratēģiju grib “atrisināt visus jautājumus, kas ir pie apvāršņa”, tad tas kļūst par neizpildāmu uzdevumu, pauda ministre. Viņa sacīja, ka skaidrība par veselības nozares finansējumu būs līdz budžeta veidošanai. Politiķe piebilda, ka ir jāveido sasaiste starp nodokļu maksājumiem un veselības aprūpes finansējumu.

Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK politiķis Imants Parādnieks pēc koalīcijas sēdes žurnālistiem skaidroja, ka nodokļu reformas kompensējošo mehānismu ietekme tiekot apliecināta ar aprēķiniem un skaitļiem, un pašreizējās diskusijas ir normāls process, lemjot par tik būtiskām izmaiņām.

“Vienotības” priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns apliecināja, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks konceptuāli atbalsta reformu. Arī iepriekš “Vienotības” dome lēmusi par atbalstu nodokļu pasākumiem tautsaimniecības izaugsmei, piebilda Smiltēns. Viņš gan sacīja, ka veselības nozares un ceļu jautājums netiek risināts ar reformu, kas varētu būt atkāpe no iepriekš iecerētā.

Kučinskis šonedēļ tiksies ar Nacionālo apvienību un nākamnedēļ – ar “Vienotību”, lai diskutētu par reformu. Valdība par šo jautājumu lems 3.maijā.

Komentāri (28)

dzeris49 26.04.2017. 10.30

“Morgen, morgen, nicht nur heute, sagen alle faulen leute…” – Latvijā situācija medicīnā ir katastrofāla, bet, tai papildus naudu nevajag, lai iesākumā apmirst visi, kas šai valstij ir “balasts” un nespēj apmaksāt savu ārstēšanos.

Cik atceros, Igaunijā 5% no soc. nodokļa novirza taisni medicīnai, un tur viss normāli, nu, mums, saprotams, citas prioritātes un cita motivācija tiem, kas pie varas, 20 gadus reformējam šo sistēmu, un ar katru gadu kļūst tikai sliktāk.

Nu, mums savs ceļš, uz maksas medicīnu un dabisko atlasi, izdzīvo tas, kam ir nauda, jo valsts nespēj ieviest pat elementāru valsts apdro;šināšanas sistēmu, kas sen ir Igaunijā un Lietuvā.

Kučinskis vispār nevar izraisīt neko citu, kā nievas un jautājumu – kā Latvija nonāca līdz tādam premjeram.

Tāpat gan, kā 90% no tiem nopirktajiem un iebiedētājiem”tautas kalpiem”, kas kalpo jebkuram un jebkam, tikai ne tai “tautai”.

Nu, galu galā, ja mūsu “nacionalā ideja” ir korupcija un “valsts nozagšana”, mēs cīnamies nevis ar to, bet, ar tiem, kas cīnas pret korupciju, tad viss ir loģiski.

0
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu