Būs tropu naktis • IR.lv

Būs tropu naktis

6
Vasarās būs karsts, mitrs, plosīsies spēcīgi negaisi. Plūdu dēļ var pasliktināties peldūdens kvalitāte — tas rada labvēlīgus apstākļus dažādiem mikroorganismiem, kas pārnēsā slimības, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognožu daļas vadītājs Andris Vīksna.
Gunita Nagle

Meteorologi paredz – klimata pārmaiņu dēļ tuvākajās desmitgadēs Latvijā saruks ziema, un zaudēsim vismaz 10 kvadrātkilometrus teritorijas. Un tas vēl nav briesmīgākais

Knišļu, kas nomoka liellopus, vasarā kļūst vairāk, jo to kāpuru izdzīvošanai labvēlīgs ir silts un mitrs laiks. Siltums pievilina arī koku kaitēkļus, kas pārnēsā gobu slimību – tās dēļ gobas visā Latvijā iet bojā. Nacionālā botāniskā dārza kolekcijā pēdējos gados zaudēti visi ar Holandes gobu slimību inficētie koki. Un šis ir tikai pārmaiņu sākums, paredz Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra eksperti šopavasar prezentētajā ziņojumā Klimata pārmaiņu scenāriji Latvijai.

«Nekad iepriekš cilvēces vēsturē klimata pārmaiņas nav tā ietekmējušas cilvēku darbība kā pēdējos simt gados,» saka centra prognožu daļas vadītājs Andris Vīksna. «Siltumnīcefekta gāzu koncentrācija atmosfērā turpina pieaugt nu jau aiz inerces. Pat ja šodien aiztaisītu visas Ķīnas un Amerikas fabrikas, siltumnīcefekta gāzes cirkulētu atmosfērā. Tendence ir skaidra – temperatūra paaugstinās, nokrišņu daudzums palielinās, un nav nekādu faktoru, kas tam liktu mainīties.» Ko vēl paredz meteorologi, un kā spēsim klimata pārmaiņām pielāgoties?

Klimatu maina cilvēki

Gaisa temperatūra un nokrišņu daudzums pasaulē palielinās jau kopš 19. gadsimta beigām. Nu jau pusgadsimtu nemitīgi samazinās tādu auksto dienu skaits, kad gaisa temperatūra nokrīt zem nulles. Ūdens temperatūra okeānos un jūrās pakāpusies par nepilnu grādu, ledāji sarūk. Tie mazāk spēj atstarot saules radiāciju, un Zemes virsma aizvien straujāk sasilst. Turklāt ledāju kušanas dēļ jūrās un okeānos paaugstinās ūdens līmenis, pēdējos gados – vidēji par 3,2 milimetriem gadā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu