ECT: Krievija Beslanas ķīlnieku krīzē pieļāvusi "nopietnas nepilnības" • IR.lv

ECT: Krievija Beslanas ķīlnieku krīzē pieļāvusi “nopietnas nepilnības”

22
Eiropas Cilvēktiesību tiesa. Foto: coe.int

Liek Krievijai tiesā prasības iesniegušajiem pilsoņiem maksāt 3 miljonus eiro kompensācijās

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) ceturtdien atzinusi, ka Beslanas ķīlnieku krīzes risināšanas gaitā, kas prasīja 330 dzīvības, Krievija 2004.gadā pieļāvusi “nopietnas nepilnības”, vēstī aģentūras LETA-AFP. ECT lika Krievijai prasību iesniegušajiem pilsoņiem maksāt kompensācijās 3 miljonus eiro.

Kā norādīja tiesa, neskatoties uz iepriekš saņemto informāciju par terorakta plānošanu, Krievijas varasiestādes “nedarīja pietiekami daudz, lai apturētu teroristu pulcēšanos un gatavošanos”, kā arī nepastiprināja skolas apsardzi.

Prasību ECT bija iesnieguši 409 Krievijas pilsoņi, kas vai nu izdzīvojuši slaktiņā, vai arī ir upuru tuvinieki. ECT lika Krievijai kompensācijās maksāt 3 000 000 eiro.

Spriedums jau izpelnījies Kremļa nosodījumu. No tiesas puses apgalvot, ka Krievijas varasiestādes nav spērušas pienācīgus soļus, lai uzbrukumu novērstu, ir nepieņemami, norādīja Kremlis.

Tiesa drošības operācijas plānošanā un vadīšanā konstatēja “nopietnas nepilnības”. Operācijai nav bijis oficiālas vadības, tāpēc pieņemti kļūmīgi lēmumi un nav bijis vajadzīgās koordinācijas. Tanku lielgabalu, granātmetēju un liesmu metēju izmantošana bija pārmērīga, un šo soļu dēļ pieaudzis upuru skaits, teikts tiesas paziņojumā.

Smagi bruņotu kaujinieku grupa 2004.gada 1.septembrī Ziemeļosetijas pilsētā Beslanā par ķīlniekiem sagrāba aptuveni 1100 bērnu, viņu vecāku un skolotāju, pieprasot Krievijas valdībai apturēt karadarbību Čečenijā un izvest armiju. Ķīlnieku krīze ilga divas diennaktis un beidzās 3.septembrī ar skolas ēkas ieņemšanu triecienā, kas izvērtās par haotisku asinspirti ar 332 bojāgājušajiem, no kuriem puse bija bērni.

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu