EP atbalsta "sarkanās līnijas" sarunās par "Brexit" • IR.lv

EP atbalsta “sarkanās līnijas” sarunās par “Brexit”

13
Eiropas Parlamenta sesijā Strasbūrā. Foto: flickr.com

Dalībvalsts izstāšanās no ES ierosināta pirmo reizi

Eiropas Parlaments (EP) Strasbūrā trešdien ar pārliecinošu balsu vairākumu pieņēma “sarkanās līnijas” sarunām par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), iekļaujot arī prasību Lielbritānijai piekrist izstāšanās nosacījumiem pirms jauna tirdzniecības līguma noslēgšanas, vēsta aģentūras LETA-AFP.

EP, kam būs jābalso arī par galīgo “Brexit” vienošanos, vadlīnijas sarunām atbalstīja ar 516 balsīm par, pret balsojot 133 eiroparlamentāriešiem un 50 atturoties.

EP pieņemtā rezolūcija noraida Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas vēlmi paralēli sākt sarunas par “Brexit” un turpmākajām tirdzniecības attiecībām ar ES. EP Tautas partijas frakcijas līderis Manfrēds Vēbers brīdināja Lielbritāniju, ka tā “nevarēs atlasīt” sev patīkamās lietas. “Ārpus ES esošai valstij nevar būt tādi paši vai labāki nosacījumi, kā ES dalībvalstīm,” viņš paziņoja debašu laikā.

Jau vēstīts, ka Lielbritānija 29.martā iesniedza Eiropadomes prezidentam Donaldam Tuskam premjerministres Terēzas Mejas parakstīto vēstuli par Lisabonas līguma 50.panta iedarbināšanu, tā oficiāli sākot izstāšanās procedūru no ES.

Kā informē Eiropas Parlamenta preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota, 5.aprīlī Strasbūrā norisinājās, iespējams, līdz šim vēsturiskākās debates ES vēsturē – pirmo reizi kopš ES izveides fokusā ir dalībvalsts Lielbritānijas oficiāli sāktā izstāšanās no ES. EP deputātu atbalstītajā rezolūcijā oficiāli izklāstīti galvenie principi un nosacījumi, lai EP apstiprinātu Lielbritānijas izstāšanās līgumu. Jebkuram līgumam sarunu noslēgumā būs nepieciešams Eiropas Parlamenta atbalsts.

Komentāri (13)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu