Mūslaiku varonis dons Žuans • IR.lv

Mūslaiku varonis dons Žuans

5
Deniss Hanovs.
Gunita Nagle

Ar apjomīgu pētījumu Dons Žuans atgriežas kultūras pētnieks Deniss Hanovs paver priekškaru uz 18. gadsimta operu un sabiedrību

Pavedinātājs dons Žuans daudziem asociējas ar nobriedušu vīrieti, kas savas brīvības vārdā rīkojas pretēji vispārpieņemtajām normām. Šādu dona tēlu veidoja 19. gadsimta romantiķi, bet ne Mocarta libretists Lorenco Daponte. Deniss Hanovs vairāk nekā četrus gadus rakstītajā pētījumā Dons Žuans atgriežas: Volfganga Amadeja Mocarta opera Don Giovanni 18. gadsimta komunikācijas telpā noceļ donu no romantisma pjedestāla un izgaismo 18. gadsimta teātri. Viņš iededz spožas lustras skatītāju ložās un ļauj izrādes laikā skanēt tērgāšanai, kamēr uz skatuves seksuāli neremdināms jauneklis nododas baudām. Kas sodīs šo aristokrātu? 

Kāpēc pētījāt tieši Mocarta un Dapontes operu Dons Žuans?
Savā iepriekšējā pētījumā par Eiropas aristokrātiju 17.-19. gadsimtā nedaudz pievērsos arī libertīnismam (reliģiskā, intelektuālā un seksuālā brīvība). Man arī ļoti patīk operas māksla 18. gadsimtā, un Dons Žuans ir viena no mīļākajām operām. 18. gadsimtā opera bija politiskas komunikācijas telpa. Patlaban ejam uz operu baudīt mūziku, bet pirms diviem gadsimtiem uz skatuves un ložās notika kas līdzvērtīgs mūsdienu televīzijas, Saeimas vai partiju frakciju politiskajām debatēm. 

Kāds bija jūsu interesantākais atklājums?
Impulsi, kas palīdzēja Mocartam veidot muzikālo audeklu. Izrādās, ka 1. cēliena fināls, kurā sajaukti dažādu žanru un stilu muzikāli darbi, no harmoniskas mūzikas izveidojot kakofoniju un muzikālu haosu, atspoguļo Mocarta Vīnē dzirdētās baumas, ka Austrijas ķeizars Jozefs II mēģinājis rīkot balli dažādu kārtu iedzīvotājiem. Sulaiņu iznēsātie ielūgumi nebija nonākuši līdz adresātiem, tos pārķērušas šuvējas un kalpi. Daļa no viņiem arī ieradušies ballē, bet nav pratuši pienācīgi uzvesties, un sācies haoss. Uz balli ieradies arī Krievijas troņmantnieks Pāvils ar sievu Mariju Fjodorovnu, un abi ierauti dejojošajā pūlī. Mocarts kādā no savām vēstulēm rakstīja par to tēvam ar asu ironiju, jo viņam nepatika šāda balle. Mocartam bija svarīgi atrasties kārtās strukturētajā sabiedrībā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu