"Paylab": Latvijā sieviešu un vīriešu algas atšķirība ir mazākā Baltijas valstīs • IR.lv

“Paylab”: Latvijā sieviešu un vīriešu algas atšķirība ir mazākā Baltijas valstīs

38
Foto: Edijs Pālens, LETA.

Mūsu valstī sievietes šogad saņem par 8% mazāk nekā vīrieši, kas ieņem tādu pašu amatu.

Latvijā sieviešu un vīriešu darba samaksas par to pašu darbu atšķirība ir zemākā Baltijas valstu vidū, liecina algu izpētes platformas “Paylab” apkopotie dati par 12 Centrālās un Austrumeiropas valstīm.

Saskaņā ar tiem mūsu valstī — tāpat kā Čehijā un Ungārijā — sievietes šogad saņem par 8% mazāk nekā vīrieši, kas ieņem tādu pašu amatu.

Igaunijā šī atšķirība ir 11%, Lietuvā — 10% un Slovākijā — 9%. Savukārt no aplūkotajām reģiona valstīm mazāka nekā Latvijā algu nevienlīdzība pašlaik ir Somijā un Serbijā (abās valstīs sievietes saņem par 6% mazāku algu nekā vīrieši tādā pašā amatā), Horvātijā (-5%), Slovēnijā un Bosnijā un Hercegovinā (abās valstīs -4%) un Polijā (-2%). Pētījuma autori norāda, ka atšķirības varētu pārvarēt, ja sievietes būtu uzstājīgākas un sāktu sarunas par savas algas apmēru pašreizējā darbavietā, kā arī, meklējot jaunu darbu, sarunās panāktu darba tirgus situācijai atbilstošu samaksu.

Savukārt rēķinot vispārējo sieviešu un vīriešu algas atšķirību, neņemot vērā amatu, vislielākā tā ir Igaunijā (-24%), kam seko Čehija, Polija un Slovākija (visās valstīs -23%), Ungārija (-22%), Latvija (-20%), Somija (-18%), Lietuva (-16%), Serbija (-12%), Horvātija un Bosnija un Hercegovina (abās valstīs -9%), kā arī Slovēnija (-7%). Algas atšķirības starp sievietēm un vīriešiem “Paylab” skaidro ar to, ka sievietes vairāk stādā jomās un amatos, kuros kopumā atalgojuma līmenis ir zemāks. Tāpat sievietēm nereti ir pārtraukums karjerā, kā arī viņas ir mazāk pārstāvētas vadošos amatos.

Vienlaikus pētījuma autori norāda, ka, pabeidzot skolu, gan sievietēm, gan vīriešiem ir vienlīdzīgas iespējas darba tirgū, tomēr vīrieši sarunās par atalgojumu ir uzstājīgāki un viņu algas prasības ir par 14% lielākas nekā sievietēm.

“Paylab” ir starptautiska algu izpētes platforma, kas apkopo informāciju par algu un prēmijām dažādos amatos.

Komentāri (38)

andrejs 08.03.2017. 09.48

Starptautiskās sieviešu dienas svinības IRsī sākušās jau 7. martā, kā jau visos padomju kolektīvos.

Drīz plkst. 10 un vēl neviena raksta.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu