Krievijas ĀM apsūdz ASV karavīrus par iesaistīšanos "provokatīvās akcijās" Baltijas valstīs un Polijā • IR.lv

Krievijas ĀM apsūdz ASV karavīrus par iesaistīšanos “provokatīvās akcijās” Baltijas valstīs un Polijā

24
ASV karavīri Ādažu militārajā bāzē. Foto: Edijs Pālēns, LETA

Runa ir par piemiņas skrējienu, pieminot Polijas pretkomunistiskās pagrīdes pārstāvjus.

Krievijas Ārlietu ministrija (ĀM) apsūdzējusi Baltijas valstīs un Polijā dislocētos ASV karavīrus par iesaistīšanos pret Krieviju vērstās “provokatīvās akcijās”, ziņo LETA.

“Nevarējām nepievērst uzmanību tam, ka ASV karavīri, kas nesen ieradušies Polijā un Baltijas valstīs, jau ir paspējuši piedalīties “vēsturiskās akcijās”, kas ir nepārprotami vērstas pret Krieviju,” teikts Krievijas ĀM oficiālās pārstāves Marijas Zaharovas paziņojumā, kas publicēts ministrijas mājaslapā. Viņa norādīja, ka runa ir “par piemiņas skrējienu, pieminot tā dēvētos ar lāstu apkrauto karavīrus – Polijas pretkomunistiskās pagrīdes pārstāvjus, kas šāva mugurā Sarkanās armijas karavīriem, kuri atbrīvoja valsti no fašisma”. 

“No tās pašas sērijas ir “pārgājiens uz Austrumiem” – līdz Narvai, kur tas noslēdzās ar Igaunijas un ASV karavīru fotografēšanos ar mūsu robežas pusē esošo Ivangorodas cietoksni fonā,” piebilda Krievijas ĀM pārstāve. “Esam pārliecināti, ka tādi apšaubāmi pasākumi, mazākais, aizēno ASV un PSRS kopīgo cīņu pret nacismu,” viņa uzsvēra. 

“Būtu labāk, ja tā vietā, lai piedalītos tamlīdzīgās propagandas kampaņās, amerikāņi rastu iespēju godināt savu antihitleriskās koalīcijas sabiedroto, kas krita, glābjot Eiropu no “brūnā mēra”, piemiņu,” uzsvēra Zaharova. 

Kā ziņots, Polija trešdien pieminēja tos antikomunistiskās pretestības cīnītājus, kas turpināja bruņotu cīņu par savas valsts neatkarību arī pēc Otrā pasaules kara jeb tā dēvētos “ar lāstu apkrautos karavīrus”. Ar lāstu apkrauto karavīru Nacionālās piemiņas dienu, kas veltīta to dažādo antikomunistisko grupējumu dalībnieku godināšanai, kuri pēc Otrā pasaules kara turpināja aktīvu cīņu par valsts neatkarības atjaunošanu, pirmo reizi atzīmēja 2011.gadā. 

Termins “ar lāstu apkrautie karavīri” izvēlēts tāpēc, ka PSRS uzspiestais un balstītais komunistiskais marionešu režīms viņus savulaik centās attēlot kā “nodevējus, bandītus, fašistus un naidīgus elementus”, kuri jāiznīcina. Vēsturnieki lēš, ka antikomunistiskajā pagrīdē, kas turpināja aktīvu cīņu līdz pagājušā gadsimta piecdesmito gadu vidum, iesaistījās vairāk nekā 200 000 poļu, no kuriem 20 000 tieši piedalījās bruņotajā pretestības kustībā. 8600 pagrīdnieku krita, 5000 tika piespriesti nāves sodi, bet vēl 20 000 mira koncentrācijas nometnēs. 

Pēdējais zināmais “ar lāstu apkrautais karavīrs” krita 1963.gadā, iekļūstot komunistiskā režīma drošības dienestu izliktā slēpnī. 1.marts tika izvēlēts tāpēc, ka šajā datumā 1951.gadā Varšavas Mokotovas cietumā komunistu varasiestādes noslepkavoja septiņus tolaik lielākās pretestības kustības “Brīvība un Neatkarība” (WiN) štāba locekļus. 

WiN tika izveidota pēc tam, kad 1945.gada janvārī oficiāli pašlikvidējās Otrā pasaules kara poļu pretošanās kustības bruņotais spārns – “Armia Krajowa” (AK; burtiski – Tēvzemes armija). Lēmumu par AK likvidāciju Londonā bāzētā Polijas trimdas valdība bija spiesta pieņemt, pakļaujoties Rietumu spiedienam, jo PSRS, kas tobrīd jau bija okupējusi Polijas teritoriju, bija to sabiedrotā. 

Līdz ar WiM ieročus nenolika arī vairākas citas no AK izveidojušās grupas, kā arī no tās neatkarīgais formējums Nacionālie bruņotie spēki (NSZ). Savukārt Igaunijā no 7. līdz 8.februārim notika forsētais pārgājiens, kurā piedalījās Igaunijas Aizsardzības spēku Izlūku bataljona un Tapā dislocēto ASV 503.kavēlērijas pulka vienību karavīri. Veicot 53 kilometrus garo maršrutu gar Somijas jūras līča piekrasti no Vokas līdz Narvai, karavīri pa ceļam esošajās apdzīvotajās vietās tikās ar vietējo skolu un ģimnāziju skolēniem.

Komentāri (24)

fretka 03.03.2017. 13.23

Lai jau Krievija purpina aiz sētas :)

Bet kad Latvijā beidzot būs nacionālo partizānu piemiņas diena?

+13
-1
Atbildēt

8

    west > fretka 04.03.2017. 09.45

    Visi esam par patiesību, bet uzturam vēsturiskos mītus, kuri patīk, jo pašu meli par sevi ir vispatīkamākie. Neesam tādi pasaulē vienīgie, bet –

    1. Latvijai nekad nav bijušas kolonijas citos kontinentos.

    2.Šeit dzīvojošās, savstarpēji karojošās pagānu ciltis agrajos viduslaikos nemitinājās gluži kokos, bet tomēr.. Nemaz nerunājot par to, ka tām nebija pat nojausmas, ka viņi ir kaut kādi “latvieši”.

    3. Bez vācu un zviedru viduslaiku “okupantiem” vispār nebūtu latviešu tautas ar tās luteriskajiem dzīves veidu un uzskatiem. Kristietība nebija ļaunums, bet tā virve, kura mūs izvilka no pagānisma bedres.

    4. Rīga ir vācu pilsēta ,kura tiem tika konfiscēta pēc neatkarības iegūšanas.

    5. Par jaunāko. Nebija nekādas vienotas, organizētas latviešu pretošanās kustības padomju iebrucējiem. Tās bija vācu komandēto daļu, kurās dienēja arī iesauktie latvieši, pēckara pretošanās krieviem. Cerība – drīz nāks angļi un palīdzēs. Nenāca un nepalīdzēja. Viss izčākstēja uz daudziem gadu desmitiem.

    Vienīgā mūsu tautas īstenā, patiesā vērtība ir 11. un 18. novembris. Tikai par to ir patiess lepnums un tikai to arī svinēšu, kamēr dzīvs būšu.

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    Ēriks > fretka 04.03.2017. 23.05

    Abet nu ko var darīt,ja pilnu tautas vēsturi zin tikai Wests.

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    west > fretka 04.03.2017. 15.01

    r.a

    Es arī negaidu atbalstu un nesākšu strīdēties,jo tas ir bezjēdzīgi.

    Nevienai tautai nepatīk sava pilnā, patiesā vēsture. Ne krieviem, ne latviešiem, ne britiem. Nevienam. Visi grib būt tikai saulainie varoņi savās acīs.

    Bet visu patiesību ir jāzina, lai nesāktu dzīvot paralēlajā pasaku pasaulē un mācītos no kļūdām.

    Arī Bībeli var izķidāt pa citātiem un katrs atradīs sev vajadzīgo. Arī homoseksuālisti un pagāni. Tomēr nevajag aizkrāsot pamatprincipus. Pagānisms, elkdievība ir grēks un nekur nav rakstīts, ka tas ir labi.

    Un neviens, nekad man neiestāstīs, ka piespiedu dienests jebkura okupanta armijā ir liels gods, pat ja nebija citas izejas. Tam var just līdz un nožēlot šo faktu, nevis pacelt nacionālā fetiša līmeni. Ja nav nekā cita ar ko lepoties, tad vismaz ar to nevajag.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > fretka 04.03.2017. 23.18

    west Pagānisms, elkdievība ir grēks un nekur nav rakstīts, ka tas ir labi…+++

    Atgādināšu Tev stāstu par elkdievību un tas ir stāsts par zelta teļu:

    “1 Kad tauta redzēja, ka Mozus kavējas nokāpt no kalna, tā sapulcējās pie Ārona un sacīja: “Celies un darini mums kādu dievu, kas būtu mūsu priekšā, jo mēs nezinām, kas ar šo Mozu, šo vīru, kas izveda mūs no Ēģiptes zemes, ir noticis.”

    2 Tad Ārons tiem atbildēja: “Noplēsiet zelta auskarus, kas ir jūsu sievu, jūsu dēlu un jūsu meitu ausīs, un atnesiet tos man.”

    3 Tad visa tauta noplēsa zelta auskarus, kas bija to ausīs, un atnesa tos Āronam.

    4 Un viņš tos paņēma no viņu rokām, zīmēja metu ar zīmuli un no tiem izlēja teļa tēlu; tad tie teica: “Šis ir tavs dievs, Israēl, kas tevi izvedis no Ēģiptes zemes.”

    5 Kad Ārons to redzēja, viņš uzcēla tā priekšā altāri un lika izsaukt: “Rīt ir svētki Tam Kungam!”

    /2. Mozus 32/

    Šajā situācijā skaidri var saskatīt grēku, bet ne tad, kad ļauži dzīvo saskaņā ar savu sirdsapziņu, nepazīstot Kristu. Un Bībele nav vis citātu grāmata, bet gan dzīves rokas grāmata, kura arī ir jālieto kā rokas grāmata. Citātiem svētku reizēm un gudras runāšanas reizēm ir sava vieta, Bībeles ikdienas lasīšanas plānam sava :)

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    jurisml_inbox_lv > fretka 05.03.2017. 17.31

    mans tēvs , nu jau sen taisaulē , nekādu vēlešanos iet dienēt vēmahtam neizrādīja , bet zinādams , kas viņu gaida , krievu mobilizācijā negribēja ne tik , jo par izvairīšanos kā viens , tā otrs solīja 9 gramus , tāpec vien 1944. gadā tika ieskaitīts 19. divīzijā ,ar ko nekad netika lepojies, bet švāģers , kurš savus radus atrada Liepājas zilajā brīnumā ar pienaglotām mēlēm pie grīdas , nekavējoties brīvprātīgi pieteicās vācu armijā , tikko tā ienāca un padzina krievus, tākā katram pēc apstākļiem bija izvēle.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    fretka > fretka 04.03.2017. 15.44

    Latviešu Nacionālo partizānu organizācijas (LNPO) deklarācija

    http://www.old.historia.lv/alfabets/N/na/nac_partiz/dok/1945.07.05.htm

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > fretka 03.03.2017. 14.59

    16.martu varētu pārdēvēt. Domāju, ka leģionāri neiebilstu.

    “Nacionālās pretošanās kustības diena” varētu būt apvienojošs nosaukums, kad pieminēt varoņus, kas dažādos veidos cīnījās ar sarkano mēri.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > fretka 04.03.2017. 12.39

    west Ar to pagānu bedri uzmanījgi :) Pāvils vēstulē romiešiem raksta:

    “…Jo, ja pagāni, kam bauslības nav, sekodami savai dabai, izpilda bauslību, tad viņi, būdami bez bauslības, paši sev ir bauslība.

    Jo ar to viņi pierāda, ka bauslība ierakstīta viņu sirdīs. To pašu apliecina viņu sirdsapziņa un viņu domu spriedumi, kas cits citu vai nu apsūdz, vai attaisno…”

    Tāpēc nav nekāda pamata teikt, ka mūsu tālo senču ciltis, tāpēc ka nebija kristieši, būtu dzīvojuši kaut kādā morālā bedrē. Viņi dzīvoja pēc to laiku tikumiem un likumiem. Starp viņiem bija gan goda ļaudis, gan nelieši – gluži tā pat kā tas ir mūsdienu sabiedrībā.

    Tas ka kuršiem, latgaļiem, zemgaļiem, līviem uc pārsvarā tieši krustneši, nevis krievu bajāri atnesa ziņu par Kristu, par to paldies Dievam, jo pretējā gadījumā mēs te šodien čatotu kirilicā, taču tas nenozīmē, ka paši krustneši – šīs ziņas atnesēji pēc savas nāves nokļuva tur, kurp cerēja nokļūt, jo viņi pamatā nevis evanģelizēja, bet gan paverdzināja vietējās ciltis, bet patiesībā arī šī pakļaušana notika to laiku sabiedrisko normu rāmi :)

    Tev ir taisnība. Luters uzskatīja, ka Dieva vārds nav jāsludina latīniski, bet gan kristīto tautu mātes valodā, un tieši ap šādu viņa nostāju, ap pirmo luterāņu mācītāju darbu konsolidējās vietējās mūsu senču ciltis, un šī darba rezultāts ir – kultūras tauta – latvieši, kuriem ir šodien sava valsts. Un tas ir liels brīnums, ko latvieši ir paveikuši. Tas ir tāds brīnumsm, ko mūsu tautas iepriekšējās paaudzes ir paveikušas, kā priekšā būtu jānoliec galvas, nevis jācenšas šo brīnumu noniecināt un pazemot tā, kā Tu to dari savā komentārā.

    Bija, vai nebija pretošanās Kremļa okupantiem, cik tā bija organizēta – nesākšu šeit par to diskusiju. Tad var pazaudēt dienu, bet gavēņa laikā tas neklājas :) Materiālus netā var atrast pietiekoši. Katrs tos var izlasīt un izdarīt savus secinājumus.

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

otra puse 03.03.2017. 14.51

Zemiskums augstākajā pakāpē.

Tēvzemes armija pirms Staļina armijas ienākšanas Polijas teritorijā 1944. gadā PSRS uzskatīja par savu sabiedroto. Taču veltīgi Varšavas sacelšanās laikā poļi lika pēdējās cerības uz Sarkano armiju, kura aiz Vislas pacietīgi nogaidīja, kamēr esesieši izrēķinās ar poļu patriotiem. Pēc tam “atbrīvotāji” atlikušos nošāva vai nosūtīja uz gulagu, kur nereti tie atkal atradās aci pret aci ar saviem agrākajiem ienaidniekiem esesiešiem.

+12
-1
Atbildēt

1

    robotron > otra puse 03.03.2017. 15.38

    otra puse

    Ņēma un uzmeta. Nekādas sacelšanās nebūtu bijis, ja iepriekš nebūtu saskaņots atbalsts no Sarkanās armijas. Ar Katiņu un citām vietām, kur noslepkavoja poļu virsniekus it kā jau vajadzēja pietikt.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

west 03.03.2017. 20.27

Poļu “fašisti” :) To tikai ķīseļveidīgie spēj izdomāt.

Un pendosi – amerikosi, bez kuru palīdzības nekādas uzvaras pār Hitleru vispār nebūtu ? Laikam tāpēc tie tagad galvenie ienaidnieki. Bet zombijkastes pacienti ari to sagremos. Arī to, ka “trampnaš”, vairs nedarbojas. Zjuganovs nesen teica, ka vairs ņe naš. Ilgi neizturēja bez galvena ienaidnieka. Kā tad bez režīma eksistences galvenās jēgas ?

+11
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu