Cilvēki ar zirga spārniem • IR.lv

Cilvēki ar zirga spārniem

3
NULL

Ingas Ābeles jaunais romāns – nodunēs prātos un iespers sirdīs

Rakstniece Inga Ābele ar nupat klajā laisto romānu Duna devusi jaunu elpu vēsturisko romānu sērijai Mēs. Latvija, XX gadsimts, gan piepildot lasītāju cerības, gan attaisnojot Valsts kultūrkapitāla fonda nosacīti lielās likmes, gan paaugstinot romānu sērijas kvalitātes latiņu. Jā, gluži kā hipodromā, zirgu skriešanās sacīkstēs, kad tikai viens, prasmīga žokeja roku vadīts, nonāk finišā pirmais. 

Zirgi ir rakstniecei personīgi pazīstama pasaule, romānā tie kopā ar cilvēkiem metaforiski iemieso pirmskara laikmeta aizgājušo godību, arī pazemoto un pieveikto nezūdošās brīvības alkas. Ievadā citētās 1949. gada 10. marta laika ziņas, kurās ziņots par ledus segas pastiprināšanos ūdenstilpēs visā Latvijas teritorijā, asociatīvi piešķir brīdinošu noskaņu turpmākajam – aprakstītais laikaposms būs salts, ass un bargs. Tas ir laiks, kad Latvijā nekur nav glābiņa no «sarkanā mēra» posta. 

Apbrīnas vērta ir rakstnieces spēja uzņemt sevī un pārstrādāt baiso, mūsdienu sabiedrībā tikai daļēji apzināto Latvijas pēckara vēsturi daudzslāņainā literārā vēstījumā. «Es viņus visus redzu vienlaikus,» apjaušot savu priekšteču pārdzīvoto, saka romāna varone Alise, tātad viss ir tepat un nekur nav zudis. Alises tēls iemieso paaudžu pēctecīgumu, kalpo par saistvielu romāna galvenā varoņa Andrieva Radviļa ekskursiem pagātnē, kuros viņš atdzīvina notikumus un cilvēkus, mijoties laikam, kad viņš tos patiešām piedzīvo, un atmiņu stāstījumiem mūsdienās. Pēdējie ļauj iepazīt dzīvīgu, krāšņu pirmskara Sēliju un Latgali, mierlaiku kaislību pārņemtu, jauncelsmes spara uzjundīto hipodroma apkārtnes Rīgu ar ārzemēs iepirktajiem izciliem rikšotājiem, kuri priecē publiku un ļauj nopelnīt kaudzi naudas saviem īpašniekiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu