«Valsts ir stipra» • IR.lv

«Valsts ir stipra»

5
Leonīds Kalniņš.
Aivars Ozoliņš

Sabiedrība var būt droša, ka tuvākajā nākotnē uz Latvijas zemes nebūs militāru konfliktu, saka jaunais Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš

Saeima 22. decembrī apstiprināja ģenerāli Leonīdu Kalniņu NBS komandiera amatā pēc tam, kad daudziem negaidīti par aiziešanu no amata bija paziņojis Raimonds Graube, kas bija vadījis NBS desmit gadus. Kalniņš sola turpināt līdz šim darīto bruņoto spēku attīstībai, bet par savu prioritāti nosaucis plašāku sabiedrības iesaistīšanu valsts aizsardzības sistēmā. Krievijas agresivitātes līmenis neesot sasniedzis kritisko robežu, kad būtu gaidāms tiešs militārs uzbrukums, taču lielākais apdraudējums Latvijas valstij būtu tautas gara spēka zaudēšana un nevēlēšanās aizstāvēt savu valsti, uzskata ģenerālis.

Pašlaik ir barikāžu atceres laiks. Ko mums vajadzētu mācīties vai neaizmirst par to laiku 1991. gadā?
Es teiktu – neaizmirst. Jo, ko mācīties, to jau esam ielikuši savā apziņā. Neaizmirst vajag to, kā aizsargāt savu ideju. Ideja par valsti un neatkarību radās daudz agrāk par 1991. gadu, un barikādes bija šīs idejas aizsargāšanas spējas parādīšana. Ka tauta saliedējoties var ar plikām rokām nostāties un parādīt spēju realizēt šo ideju.

Jūs 1990. gadā bijāt atgriezies no Harkovas militārās akadēmijas. Kādas jums pašam ir atmiņas par to laiku?
Es atgriezos civilajā dzīvē 1991. gada beigās, barikādes jau bija beigušās. Tas bija laiks, kad katram iedzīvotājam bija jāpieņem lēmums, ko darīt. Situācija bija milzīgi sarežģīta un ļoti bīstama. Un bija dažādi cilvēki – vieni devās uz barikādēm, citi nogaidoši skatījās. Es noteikti negribētu, lai nākamajā tādā krīzē diezgan liels procents būtu to, kas nogaidītu, kā tas beigsies. Gribētu, lai daudz vairāk būtu to, kuri izlemtu aizstāvēt valsti.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu