Plāno 3 gadus saglabāt kompensāciju par abonētās preses piegādi • IR.lv

Plāno 3 gadus saglabāt kompensāciju par abonētās preses piegādi

26
Ilustratīvs foto: Ieva Lūka, LETA

Satiksmes ministrs un izdevēji pārrunā drukāto mediju pieejamību

Sarunās starp satiksmes ministru Uldi Auguli (ZZS), Latvijas Preses izdevēju asociācijas un VAS “Latvijas pasts” (LP) vadību šodien pārrunāta drukāto mediju piegāde, vienojoties, ka līdz 2019.gada 31.decembrim ir jāsaglabā pašlaik spēkā esošais abonētās preses izdevumu piegādes kompensēšanas modelis, vēsta Satiksmes ministrija.

Kompensācija patlaban nodrošina drukātās preses pieejamību lasītājiem, īpaši lauku reģionos. Preses izdevēji pauduši bažas par valdībā izskanējušajiem priekšlikumiem samazināt finansējumu vai mainīt tā avotu, lai izpildītu Pasta likumā noteikto pienākumu no valsts budžeta LP segt zaudējumus par abonētās preses izdevumu piegādi.

Augulis tikšanās laikā uzsvēra, ka Satiksmes ministrija pašlaik gatavo informatīvo ziņojumu valdībai par abonēto preses izdevumu piegādes nodrošināšanu tagadējā formā, jo pašreizējais kompensācijas mehānisms nodrošina vienlīdzīgu preses pieejamību visā valstī. Preses izdevēju samaksa par preses piegādi nesedz lielāko daļu no pakalpojuma izmaksām.

“Nav noslēpums, ka mediju satura pieejamība ir stratēģiski nozīmīga nacionālās drošības kontekstā. Nenodrošinot abonēto preses izdevumu piegādi, var veidoties risks ietekmēt sabiedrības tiesības uz objektīvas informācijas pieejamību visā valsts teritorijā. Līdz ar to nav pieļaujama atbalsta samazināšana, kas ietekmētu preses pieejamību lasītājiem,” tikšanās laikā uzsvēra ministrs.

Augulis piebilda, ka vienlaikus iesaistītajām pusēm jādiskutē par atbalsta nodrošināšanu mediju videi kopumā, īpaši presei. ”Šajā kontekstā gan neatbalstu pozīciju dalīt preses izdevumus pēc kādiem noteiktiem kritērijiem, kas ietekmētu lasītāju tiesības brīvi izvēlēties mediju saturu un līdz ar to sekmētu nevienlīdzību,” teica ministrs.

Savukārt preses izdevēji nekavējoties vēlas rast skaidrību par turpmāko regulējumu, jo tas jāņem vērā, noslēdzot abonētās preses piegādes līgumus starp izdevējiem un LP līdz abonēšanas kampaņas sākšanai. Līgumu nosacījumi atstāj tiešu ietekmi uz cenu, par kādu iedzīvotāji varēs abonēt preses izdevumus 2017.gadam. Pretējā gadījumā nosacījumi, kas mainās, var tikt piemēroti par gadu vēlāk. Asociācijas pārstāvji ministram apliecināja bažas, ka atbalsts drukātajiem medijiem kopumā ir nepietiekams, tāpēc pastāv risks šo mediju daudzumam ekonomisku apsvērumu dēļ nākotnē nepieļaujami samazināties.

Lai abonēto preses izdevumu piegādes pakalpojumu sniegtu kvalitatīvi, LP jau īstenojis un arī turpmāk plāno vairākus kvalitātes uzlabošanas pasākumus. Ja LP vairs nesaņemtu kompensāciju zaudējumu segšanai, ko rada abonēto preses izdevumu piegāde, preses abonentiem šīs izmaksas būtu jāsedz pilnā apmērā, kas radītu abonentu skaita krišanos. Tā būtu apdraudēta reģionālo preses izdevēju darbība, rezultātā būtiski pasliktinot sabiedrības informētību par valstī notiekošo.

Atbilstīgi Pasta likumam abonēto preses izdevumu piegādes radītos zaudējumus LP uzskaita saskaņā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas izdoto Universālā pasta pakalpojuma saistību izpildes tīro izmaksu aprēķināšanas un noteikšanas metodiku, kas LP katru gadu tiek pārbaudīta auditā, sniedzot par to īpašu ziņojumu.

Tāpēc tikšanās laikā puses vienojās, ka tagadējais tiesiskais regulējums ir optimāls, kas paredz, ka zaudējumus, kas radušies ar abonēto preses izdevumu piegādes pakalpojumu, veido starpība starp piegādes faktiskajām izmaksām un samaksu, ko sedz preses izdevēji LP saskaņā ar normatīviem par abonēto izdevumu piegādes cenām, vienlaikus nosakot, ka šo starpību kompensē no valsts budžeta. Regulējums atbilstīgi Pasta likumam šādu kārtību paredz līdz 2019.gada 31.decembrim.

Pašlaik drukātajiem medijiem pastāv divi atbalsta veidi – atbalsts abonēto preses izdevumu piegādei un samazinātā pievienotās vērtības nodokļa likme.

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu