«Atvērtās latvietības» izaicinājumi • IR.lv

«Atvērtās latvietības» izaicinājumi

3
Foto — Shutterstock
Indra Sprance

«Mums jābeidz radīt aizvien jaunus bijušās PSRS valsts piederīgos un neesošas valsts pilsoņus,» šonedēļ atzinis Valsts prezidents Raimonds Vējonis pēc iepazīšanās ar priekšlikumiem, ko viņa paša uzaicinātie eksperti iesaka sabiedrības saliedēšanai. Viens no tiem – visiem jaundzimušajiem nepilsoņu bērniem automātiski piešķirt Latvijas pilsonību. Ko vēl iesaka eksperti?

Kaut arī Latvijā joprojām ir 247 tūkstoši nepilsoņu, kopumā integrācijas politika nav izgāzusies – pēc vairāku mēnešu darba secina Valsts prezidenta paspārnē izveidotās Sabiedrības saliedētības ekspertu grupas vadītāja Liesma Ose. Un piebilst: tas nenozīmē, ka kļūdu nav bijis. «Daudzkas notiek par spīti nepilnīgi plānotai politikai.»

Pēc prezidenta Raimonda Vējoņa iniciatīvas aprīlī tika izveidota ekspertu grupa, lai izanalizētu līdzšinējo sabiedrības saliedētības politiku un tās rezultātus. Līdz ar Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas pētnieci Osi tajā strādāja Mazākumtautību konsultatīvās padomes priekšsēdētājs un Rīgas Klasiskās ģimnāzijas direktors Romans Alijevs, RSU profesors starpkultūru komunikācijā Deniss Hanovs, LU Filozofijas un socioloģijas institūta pētnieks Mārtiņš Kaprāns, kā arī bijusī LTV krievu satura redaktore Olga Proskurova. Otrdien Rīgas pilī tika publiskoti ekspertu secinājumi un ieteikumi. Kādi tie ir?

Eksperti atzīst integrācijas politikas sasniegumus – mazākumtautību iesaisti politikas veidošanā un uzraudzībā, valsts atbalstu mazākumtautību organizācijām, pozitīvi novērtēta arī bilingvālā izglītība, kas savulaik raisīja lielus protestus. «Bilingvālā izglītība rullē, vienkārši runājot. Parāda rezultātus,» saka Ose. Tam piekrīt arī Latvijas Cilvēktiesību centra pētniece Anhelita Kamenska, kas nestrādāja šajā grupā, bet ilgus gadus seko mazākumtautību situācijai Latvijā. «Pēc tautskaites datiem, 1989. gadā tikai 20% mazākumtautību runāja latviski, tagad – 90%,» viņa norāda. Un piebilst, ka nezina nevienu citu valsti ar tik labiem rezultātiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu