Viltus ziņas par ASV vēlēšanām ''Facebook'' vairāk lasītas nekā patiesās • IR.lv

Viltus ziņas par ASV vēlēšanām ”Facebook” vairāk lasītas nekā patiesās

63
Foto: pixabay.com

“Twitter” aptur balto pārākuma sludinātāju kontus

Sociālajā tīklā “Facebook” ASV prezidenta vēlēšanu kampaņas pēdējos mēnešos viltus ziņas par tām pievērsušas lielāku uzmanību nekā reālās, teikts portāla “BuzzFeed News” trešdien publicētā analītiskā rakstā, ziņo aģentūras LETA-AFP.

Portāls konstatēja, ka “Facebook” trijos mēnešos pirms 8.novembrī notikušajām vēlēšanām top-20 viltus ziņas no falsifikāciju vietnēm un radikāļu blogiem ģenerējušas 8,7 miljonus dalīšanos, reakciju un komentāru. Salīdzinājumā top-20 ziņas no citiem lielajiem medijiem “The New York Times”, “The Washington Post” un “Huffington Post” ģenerējušas vien 7,4 miljonus dalīšanos, reakciju un komentāru “Facebook”, raksta “BuzzFeed News”.

Pirms kampaņas pēdējiem trim mēnešiem vadošo mediju ziņas par vēlēšanām pārliecinoši pārspēja viltus ziņas, norāda “BuzzFeed News”. “Facebook” dibinātājs Marks Cukerbergs noraidījis kritiku, ka “Facebook” atrodamais saturs ir ietekmējis ASV prezidenta vēlēšanu rezultātus. Līdz ar republikāņu kandidāta Donalda Trampa negaidīto uzvaru ASV prezidenta vēlēšanās kritiķi apgalvo, ka “Facebook” palīdzēja tam notikt, ļaujot izplatīt tajā safabricētas ziņas. “Facebook” un “Google” uz kritiku atbildēja, solot “nogriezt” reklāmas naudu viltus ziņu vietnēm.

Savukārt mikroblogu vietne “Twitter” trešdien apturēja balto parākuma sludinātāju kontus, kuri, kā tiek uzskatīts, palīdzējuši Donaldam Trampam uzvarēt ASV prezidenta vēlēšanās. Starp apturētajiem kontiem ir ASV balto nacionālistu “alternatīvo labējo” (alt-right) kustības līdera Ričarda Spensera konts, kā arī ar viņa žurnālu un domnīcu saistīti konti.

“Pamatā ir apturēta visa mana digitālā klātbūtne “Tviterī”,” Spensers paziņoja videoierakstā vietnē “YouTube”. “Tas ir korporatīvs staļinisms; notiek liela tīrīšana.” Spensers salīdzināja “Twitter” īstenoto kontu apturēšanu ar to, kā Ādolfs Hitlers 1934.gadā iznīcināja opozīciju savai nacionālsociālistu partijai, lai konsolidētu varu Vācijā, īstenojot tā saukto “garo nažu nakti”.

“Es domāju, ka “Twitter”, “Facebook” un citus ir dziļi traumējušas šīs vēlēšanas un tas, ka sociālie mediji palīdzēja ievēlēt Trampu,” sacīja Spensers savā videoierakstā. Atbildot uz ziņu aģentūras AFP jautājumiem par kontu apturēšanu, “Twitter” atsaucās uz saviem noteikumiem, kas aizliedz “vardarbības draudus, mocīšanu, naidīgu uzvedību”, un savu solījumu vērsties pret kontiem, kas pārkāpj šo politiku.

Konti apturēti pēc tam, kad “Twitter” otrdien sāka izmantot jaunu ieroci pret interneta “troļļiem” – paplašinātu opciju “mute” (“mēms”), kas ļauj lietotājiem bloķēt kontus, kuri sūta nepiemērotus paziņojumus. “Twitter” februārī apturēja vairāk nekā 125 000 kontu, kas lielākoties bija saistīti ar grupējumu “Islāma valsts”, pastiprinot centienus izskaust “teroristu saturu” populārajā mikroblogu platformā.

Komentāri (63)

west 17.11.2016. 13.50

Trampofobu ārdīšanās Latvijā nerimstas. Nožēlojami.

Radio, TV, gandrīz visi lielākie Latvijas interneta saiti rej vienā virzienā. Melo arspērušies. Vēl joprojām nespēj apjēgt, ka viņu saimnieki spēli ir zaudējuši?

Tagad biedē, ka Tramps gribot tikties ar Putinu. Jau tikās un sadalīja pasauli ?

Tas nekas, ka pats Obama ar šo ticies jau iepriekš ?

Jā, Tramps nav nekāda dāvana, bet tāpēc nevajag tik jēli melot un dzīt baņķieru propagandu pēc inerces. Vēl var nākties nožēlot.

+10
-5
Atbildēt

14

    Miervaldis > west 17.11.2016. 20.21

    Nožēlojami ir tikai trampofila un pašieceltā cenzora westiņa mēģinājumi argumentēt ar varenu balsi, kad nav argumentu. Atgādinu trampofilu cenzoreļu komandai, ka Latvijā joprojām pastāv vārda brīvība un jūsu tiesības slavēt savu dieveli ir manas tiesības viņu nosodīt un kritizēt. Tas pirmkārt, rējēj. Otrkārt, rējēj, te rej tu, bet es komentēju. Treškārt, meli, ja gribi kādu apsūdzēt melos, tad vai nu konkrēti vai arī par meli kļūsi pats.

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > west 17.11.2016. 20.40

    Ja neesi spējīgs atbildēt, aizver tauri un iegaumē ar savu aprobežotā trampofila galviņu, ka Satversme dod man tiesības lasīt visu, kas ir publiski pieejams, un atbildēt uz visu, ko lasu. Ja tu cenzoreli un totalitārists neesi spējīgs atbildēt, tad vari klusēt pats! Ko nu, sakautais cenzoreli totalitāristiņ?

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > west 17.11.2016. 20.32

    Atgādinu nezinītim westiņam, ka viņa dievelis pagaidām vēl nav pat stājies amatā un prezidenta pienākumus izpilda Obama. Tāpēc Putinam vēl nav ne iespēju, ne vajadzības runāt par lielo politiku ar privātpersonu. Tam visam vēl laika pietiks, kad jaunais prezidentelis oficiāli iesēdīsies Baltajā namā.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > west 17.11.2016. 20.42

    Un neuzstājies te kā prezidenteļa tramluļa advokātelis. Gan par Klintionu, gan par Bušu, gan Obamu amerikāņi ir teikuši ”Viņš nav mans predidents.” Tagd teiks pr tavu dieveli un neko tu viņiem nepadarīsi. Iegaumē, totalitāristiņ, ka tikai Putins Kremlī ir cariņš un dievelis, bet ASV prezidents ir vienkāršs ierēdnis un viņu drīkst gan kritizēt, gan atcelt no amata.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > west 17.11.2016. 23.43

    Katrs, kurš ir spējīgs adresēt citādi domājošajiem tikai tādus apzīmējumus kā ”ārdīšanās”, ”rej”, nožēlojami” utt., riskē, ka viņam atbildēs ar tikpat vareniem, tikai desmitreiz skaļākiem argumentiem. Kas cenšas pārvērst diskusiju par iznīcinošu karu, tas karu arī dabūs un vienmēr zaudēs.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > west 17.11.2016. 23.14

    idiotam westiņam, bēbītim bļaurītim, trampofilu ekstrēmistam. Saukājoties tu, idiot un naida runātāj, padari par idiotu tikai sevi. Iegaumē, idiot bēbīti naida runātāj, vai arī tieši tāpat izlidosi no katras diskusijas, kur kvekšķēsi! Saprati, idiot naida runātāj ekstrēmist?

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > west 17.11.2016. 23.15

    Ja ar naidu diskusijā ielīdīsi, desmitkārtīgu naidu pretī saņemsi. Iegaumē!

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > west 18.11.2016. 20.23

    PSRS pārpalikum un tēmu komentēt nespējīgais kvekšķi, izskatās, ka tu esi viens no neformālo cenzoru bandas, kuru uzdevums ir ar jebkādiem līdzekļiem, ieskaitot idiotkvekšķēšanu un bērnudārznieku kaitināšanos, apkusināt citādi domājošos. Apbēdināšu, jums te nevienu neizdosies apklusināt, lai kā trakotu un ārdītos jūsu idiottroļlu banda.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > west 18.11.2016. 19.44

    Fekājiju maisiņus tu, naida kurinātāj, regulāri saņem pats no sevis, tāpēc es varu nepūlēties.

    Aiz visu mugurām neslēpies. Visi ir visi, bet tu esi tu un komentāru diskusijās pārstāvi tikai pats sevi un atbildi pats par sevi. Jesļi ti mužčina, vihoģi, jesļi maļčiška, ņe gavkaj!

    (slinkums pārslēgties no latīņu alfabēta uz kirilicu un atpakaļ)

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    atrium > west 18.11.2016. 12.55

    Miervaldis

    Kas cenšas pārvērst diskusiju par iznīcinošu karu, tas karu arī dabūs un vienmēr zaudēs.

    Skaties tikai, ka fekāliju maisiņi neaptrūkstās!

    Всех не перебьешь!!!

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    lno > west 17.11.2016. 14.07

    west. Piekrītu, bet apšaubu, vai meļi spēli ir zaudējuši – pagaidām uzvarēta tikai viena kauja…

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    Austras koks > west 18.11.2016. 09.47

    Miervaldi, stipri izskatās, ka jums jādodas pie psihiatra. Vai arī vakar vakarā esat aizmirsis kārtējo zāļu devu iedzert.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    west > west 17.11.2016. 20.35

    Miervaldi, padzeries auksta ūdentiņa un nomierinies.

    Neviens tevi necenzē. Mēs te vienkārši ar domām apmaināmies,ja neesi pamanījis.

    Ir iespēja nelasīt, ja nepatīk.

    Un nesauc ASV prezidentu par prezidenteli, lai kas arī viņš būtu. Tā ir tautas izvēle. Nav smuki tā.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    west > west 17.11.2016. 20.44

    Miervaldi, man Satversme dod tiesības nediskutēt un neatbildēt idiotiem.

    Tāpēc – visu gaišu !

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

nomale 17.11.2016. 10.24

Kura ir patiesā un kura viltus ziņa? Es vairs nespēju saprast. Ja pirms šīm ASV vēlēšanām man vēl bija daži autoritāri ziņu avoti, kur varēja ieskatīties, ja galīgi galva sajūk, tad tagad vairs tādu nav.

Vai “progresīvie” mēdiji pirms vēlēšanām centās norādīt uz ASV pilsoņu neapmierinātības patiesajiem cēloņiem? Par to ka ASV ir 11 vai 12 miljoni nelegālu imigrantu un ka tādi Ņujorkas mēri ar savu politiku atbalsta šīs nelegālās imigrācijas nekontrolētu pieaugumu? Ja kaut kur bija, tad sīkiem burtiņiem, kā aizdevuma līgumā. Patiesu ziņu izplatīšanas vietā “progresīvie” mēdīji nodarbojās ar blusu meklēšanu uz Trampa kažoka un centieniem izpūst no tā ziloni. To pašu viņi dara arī šobrīd.

Ne jau feisbuks sagrāva uzticību mēdijiem – to izdarīja mēdiji paši!

+10
-6
Atbildēt

2

    Miervaldis > 18.11.2016. 23.39

    Savukārt trampofili sava dieveļa aizstāvēšanai lieto Pēdējo Argumentu – ”viņi melo!!!”

    Par aizdevuma līgumu. Kurā vietā tur var redzēt daļas ”sīkiem burtiem” un vai lumpeņiem neviens nav teicis, ka līgums ir jāizlasa viss?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    lno > 17.11.2016. 13.55

    nomale. Vai tad neesi lasījis 160 velkomistu vēstuli?:)

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

serioussam909 17.11.2016. 17.16

Vai “nepatiesajās ziņās” ieskaitītas arī tās kas prognozēja 98% iespējamību uzvarēt Klintonei?

Mūsdienu mēdiji ir vienkārši nožēlojami.

+8
-4
Atbildēt

1

    Miervaldis > serioussam909 17.11.2016. 20.24

    Speciāli melītim spamerītim trampofiliņam. Prognoze, tas ir, mēģinājums paredzēt vēl nenorikušu faktu, var apstiprināties vai neapstiprināties, bet nevar būt ”melīga”, jo fakts, kurš tiek prognozēts, vēl nav noticis vai, otrādi, nenoticis. Otrkārt, tieši par kādu prognozi ir runa? Trampofilu idiotroļļi strīdas paši ar sevi par neesošiem notikumiem?

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu