Ķīna liedz ieņemt amatu 2 jaunievēlētiem Honkongas likumdevējiem • IR.lv

Ķīna liedz ieņemt amatu 2 jaunievēlētiem Honkongas likumdevējiem

18
Foto: mikesblog.com

Līdz ar kontroles palielināšanu pieaug provinces pašnoteikšanās vēlme

Varasiestādes Ķīnā liegušas ieņemt amatu diviem jaunievēlētiem Honkongas likumdevējiem, jo viņi nepareizi nodevuši zvērestu, vēsta aģentūras LETA-AFP. Honkongas neatkarību atbalstošie likumdevēji Bagio Leuns un Jau Vaičina oktobrī bija apzināti nepareizi nolasījuši zvērestu.

Zvērests, kas neatbilst Honkongas likumam “ir atzīstams par spēkā neesošu un nav atkārtojams”, paziņojis Ķīnas Nacionālais tautas kongress (parlaments), interpretējot pusautonomās teritorijas konstitūciju. Nododot zvērestu, likumdevējiem ir jābūt “patiesiem un svinīgiem”, kā arī jāsola “pilnīgi” atbalstīt Honkongas kā Ķīnas sastāvdaļas pamatlikumu, uzsvēra parlaments.

Honkonga ir bijusī Lielbritānijas kolonija, kas kopš 1997.gada iekļauta Ķīnas sastāvā, tomēr tai ir autonomas teritorijas statuss, atšķirīga tieslietu sistēma, un tās pilsoņiem – plašākas tiesības nekā kontinentālajā Ķīnā.

Pēdējā laikā pieaugušas bažas par Pekinas vēlmi palielināt kontroli Honkongā, un pastiprinājušās neatkarības tendences šajā teritorijā. Honkongas Likumdošanas padomē 4.septembrī notikušajās vēlēšanās ievēlēti vairāki teritorijas neatkarību vai pašnoteikšanos atbalstoši politiķi.

Komentāri (18)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu