Tiesa liek KNAB izmaksāt Jurašam ap 5000 eiro atlaišanas pabalstu • IR.lv

Tiesa liek KNAB izmaksāt Jurašam ap 5000 eiro atlaišanas pabalstu

21
Juris Jurašs. Attēls no ltv.lv.

Administratīvās rajona tiesas lēmumu vēl var pārsūdzēt

Administratīvā rajona tiesa nolēmusi, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) jāmaksā vairākus tūkstošus eiro atlaišanas pabalsts bijušajam biroja Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājam Jurim Jurašam, vēsta aģentūra LETA.

Šogad 15.jūlijā tika sākta dienesta izmeklēšana par to, ka Jurašs intervijā žurnālā «Ir» ir izpaudis informāciju, kas nav paredzēta plašākai publikai. Dienesta izmeklēšanas materiāli tika nosūtīti Ģenerālprokuratūrai, kas sāka kriminālprocesu.

KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks 9.augustā izdeva rīkojumu par Juraša atstādināšanu no amata, lai nepieļautu to, ka amatpersona varētu kaitēt sabiedrības interesēm vai traucēt krimināllietas izmeklēšanai. Administratīvā rajona tiesa 11.oktobrī nolēmusi apturēt 9.augusta rīkojuma darbību daļā par atlīdzības un sociālo garantiju izmaksas apturēšanu Jurašam.

Tiesa uzlika par pienākumu mēneša laikā Jurašam izmaksāt atlaišanas pabalstu trīs mēnešu vidējās izpeļņas apmērā. Tiesas lēmumā konkrētas summas nav minētas, taču pats Jurašs aģentūrai LETA teica, ka viņam nav datu par vidējo izpeļņu, tomēr lēsa, ka izmaksājamā summa ir aptuveni 5000 eiro.

Lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā, iesniedzot blakussūdzību Administratīvajā rajona tiesā.

Jau ziņots, ka citā lietā augusta sākumā Augstākā tiesa nolēmusi neierosināt kasācijas tiesvedību par apelācijas instances spriedumu, ar kuru birojam jāmaksā nauda Jurašam. Tiesa nolēma piedzīt no KNAB par labu Jurašam neizmaksāto naudas balvu 300 eiro apmērā. Augustā Jurašs pēc KNAB veiktās reorganizācijas no darba birojā tika atbrīvots.

Jurašs ir viens no bijušajiem vai esošajiem KNAB strādājošajiem, kas tiesājas ar KNAB par dažādiem lēmumiem. Visvairāk prasību tiesā iesniegušas bijušās KNAB amatpersonas Ilze Draveniece un Juta Strīķe. Nesen Dravenieces strīdā ar KNAB par viņas atjaunošanu amatā ir stājies spēkā tiesas spriedums, ar kuru no biroja par labu Draveniecei piedzīta vidējā izpeļņa par darba piespiedu kavēšanu 35 543 eiro apmērā.

Prokuratūra 29.jūlijā sāka kriminālprocesu par valsts noslēpuma apzinātu izpaušanu saistībā ar Juraša interviju «Ir». Šis kriminālprocess izmeklēšanai nodots Drošības policijai. Jurašs iepriekš žurnālam atklāja, ka viņam piedāvāts 1 miljonu eiro kukulis, lai VAS «Latvijas Dzelzceļš» bijušā vadītāja Uģa Magoņa kriminālprocess tiktu pārkvalificēts no kukuļdošanas uz tirgošanos ar ietekmi, par ko likumā paredzēts daudz maigāks sods. Pēc Juraša teiktā, par kukuļa piedāvājumu atbilstīgi iekšējai kārtībai viņš informējis KNAB priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku, taču nekāda izmeklēšana pēc viņa rīcībā esošās informācijas nav notikusi.

Komentāri (21)

zanE. 15.10.2016. 10.20

…Streļčenoks no savas kabatas to nemaksās….tiesu piedzītās kompensācijas drīz sasniegs 100 tūkstošus…Strīķei padsmitiem tūkstošu, Dreveniecei desmitiem tūkstošu, Jurašam, tiesu izpildītājiem par kavēšanos kompensācijas maksāt, tiesu izdevumi utt….

…no kurienes naudiņu paņemties?…KNABī tak nav fonds neparedzētiem gadījumiem…nu, tad – no darbinieku algu fonda…līdz ar ko KNAB darbinieki pat var necerēt uz kādu algu pieaugumu, jo Streļčenokam jāsedz viņa radītie zaudējumi, bet…arī algu fonds nav neizmērojams…tauta runā, ka Streļčenoks vērsies pie Kučinska ar lūgumu izsniegt papildus finansējumu no valsts kabatiņas, kas paredzēta neparedzētiem gadījumiem un…Kučinskis bijis ļoti atsaucīgs…

…lai gan likumā ir pants, kas paredz piedzīt radītos zaudējumus no atbildīgās amatpersonas un Kučinskim tas būtu jādara, jāvērš prasība pret viņa pārraudzībā esošās iestādes vadību, bet…atkal kārtējais – bet…vai viņš to darīs?….

+18
0
Atbildēt

1

    atrium > zanE. 15.10.2016. 10.45

    zanE …

    …lai gan likumā ir pants, kas paredz piedzīt radītos zaudējumus no atbildīgās amatpersonas un Kučinskim tas būtu jādara

    Vai kolorado lenteņi: Dombrovskis un Straujuma to darīja?

    +2
    -13
    Atbildēt

    0

DD1 14.10.2016. 19.22

Saeima jau sen, ar vienu balsojumu atlaižot Streļčenoku, varēja izbeigt šo šķiešanos ar profesionāliem KNAB kadriem un nodokļu maksātāju naudu. Kam ir izdevīgi, ka tā nav noticis,- izskaidrot ar kādā īpašām paša Streļčenoka brīnumspējām to noteikti nevar.

+16
-1
Atbildēt

2

    atrium > DD1 15.10.2016. 10.11

    DD1

    Saeima jau sen, ar vienu balsojumu atlaižot Streļčenoku…

    Tas nav tik vienkārši. Šļeser-Kalvīš-Godmaņ valdība bija gudrākā un Loskutovam nebija pret tiem kompromatu kalnu, tāpēc to viegli varēja atlaist. Ja tā rīkotos pret Streļčenoku, jau nākamā dienā Vienotības varza būtu aiz “zviedru gardīnēm”.

    +1
    -14
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > DD1 15.10.2016. 08.50

    Pat ja noņems to Streļčenoku, iespējams, ieliks ko nedaudz gudrāku, bet, nekas pa lielam nemainīsies, ja valstī nav politiska griba cīnīties ar korupciju, pat ideāls KNAB neko daudz neizdarīs, deputāti nedrīkst aiztikt Streļčenoku, jo tas viņus un saimniekus apmierina, bet, ja nejauši gadīsies kāds, kas nopietni ķersies augsta līmeņa korupcijai, ātri atradīs veidu, kā viņu nolikt pie vietas.

    VID jau taisni tas pats – ir neaiskaramo kategorija, par ko PĒtersone arī atklāti pateica.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

jurisml_inbox_lv 15.10.2016. 08.47

izmaksaat no taa mazaa spoka algas, cik ilgi no nodokļu maksaataaju naudas laapiis taa nejeegu radiios zaudeejumus, taa ir pilniiga bezatbildiiba , ja cilveekam ir juridiskaa izgliitiiba , bet sekas tam neprognozeejams , nav vairs tie laiki ,kaa pirms pirmaa pasaules kara kad katrs stulbenis vareeja pildiit valsts amatu (Hašeks)

+10
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu