Vējonis: Nepieciešams rūpīgi diskutēt par piederības latviešu nācijai noteikšanas pamatiem • IR.lv

Vējonis: Nepieciešams rūpīgi diskutēt par piederības latviešu nācijai noteikšanas pamatiem

59
Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Foto: Ieva Čīka, LETA

Vējonis iecerējis rīkot ekspertu diskusijas par piederības latviešu nācijai noteikšanas pamatiem, kā arī aicina Saeimu turpināt darbu pie šī jautājuma.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis šodien izsludinājis Saeimā šā gada 15.septembrī pieņemtos grozījumus Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā, vienlaikus uzsverot, ka jautājumus, kas skar latviešu nācijas identitāti, Latvijas sabiedrības saliedētību un Latvijas valstiskuma pamatus, būtu rūpīgi jāvērtē, meklējot korektus risinājumus, kas varētu gūt Saeimas vairākuma un Latvijas sabiedrības atbalstu, ziņo LETA.

Vējonis uzskata, ka Latvijas sabiedrībai ir nepieciešama kvalitatīva diskusija par to, vai piederība latviešu nācijai var tikt noteikta, pamatojoties tikai uz personas izcelšanos, vai arī ir iespējams citāds risinājums, kas piederību latviešu nācijai padara atvērtu tiem, kuri vēlas apliecināt savu likteņa kopību ar latviešiem, aģentūrai LETA paziņojis Prezidenta Preses dienests.

Lai meklētu pārdomātu un korektu risinājumu, kas stiprina Latvijas valsti un mūsu sabiedrības saliedētību, Vējonis iecerējis rīkot ekspertu diskusijas par piederības latviešu nācijai noteikšanas pamatiem, kā arī aicina Saeimu turpināt darbu pie šī jautājuma.

Šobrīd spēkā esošais regulējums paredz, ka personas tautību nosaka, balstoties uz etnisko izcelsmi, kas pierādāma ar personas tiešo augšupējo radinieku tautību divu paaudžu robežās.

Diskusijas par iespējām mainīt līdzšinējo izpratni par personas piederības Latvijas nācijai noteikšanu Saeimā notikušas, gan apspriežot šā gada 15.septembrī pieņemtos grozījumus Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā, gan arī 11.Saeimā. Tomēr šis Latvijas valstij un sabiedrībai būtiskais jautājums risināts bez iepriekšējas analīzes un plašākām diskusijām sabiedrībā, uzskata Vējonis.

“Mums ir rūpīgi jāpārdomā un nopietni jādiskutē par šo jautājumu, to vērtējot Satversmes prasību, Latvijas valsts interešu un citu Eiropas valstu prakšu kontekstā. Mums jāraugās, lai Satversmes ievadā paustā apņemšanās garantēt latviešu nācijas, latviešu valodas un kultūras pastāvēšanu un attīstību cauri gadsimtiem nebūtu tikai Satversmē ierakstīti vārdi, bet arī tiktu īstenoti dzīvē,” vēstulē Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (VL-TB/LNNK) norādījis Valsts prezidents.

Jau vēstīts, ka Saeima 15.septembrī galīgajā lasījumā nolēma no likuma izslēgt iepriekš atbalstīto normu, kas paredzēja iespēju pilsoņiem bez latviskas izcelsmes mainīt savu tautības ierakstu pret ierakstu “latvietis”.

Saeimā otrajā lasījumā pieņemtajos grozījumos Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā tika paredzēta iespēja Latvijas pilsoņiem, kuri vismaz 15 gadus dzīvo Latvijā, prot valsts valodu, ir piederīgi latviešu kultūrai un apzinās un vēlas publiski nostiprināt savu piederību latviešu tautai, tiesības mainīt savu tautības ierakstu pret ierakstu “latvietis”.

Pēc Zaļo un zemnieku savienības un nacionālās apvienības politiķu ierosinājuma pēc kaismīgām debatēm šo normu tika nolemts izņemt no likuma.

 

Komentāri (59)

dzeris49 29.09.2016. 11.46

Par tādu primitīvu Lemberga stipendiātu, ko mūsu nopirktie politiķi ielikuši par prezidentu, tiešām jākaunas.

Tiešām, kā teica lielais Ļenins, valsti var pārvaldīt katra cūkkope, taisni tā ir Latvijā.

+16
-5
Atbildēt

19

    andrejs > dzeris49 29.09.2016. 12.22

    Tavējie vienmēr kooperējas ar tiem, ar kuriem izdevīgāk.

    +3
    -14
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > dzeris49 29.09.2016. 17.03

    dzeris49 raksta: “Par tādu primitīvu Lemberga stipendiātu, ko mūsu nopirktie politiķi ielikuši par prezidentu”

    (1) Ar ko Sorosa stipendiāti ir labāki par Lemberga stipendiātiem?..

    Viens ir “smagos noziegumos apsūdzēts”, otrs ir “smagos noziegumos notiesāts”. Starp citu.

    (2) Agrāk biju domājis, ka Latvijas politiķi ir visstulbākie politiķi [civīlizētajā] pasaulē. Tomēr, paklausoties franču politiķus, latviešu politiķi man vairs nemaz neliekas zemē metami :)))

    +2
    -12
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > dzeris49 29.09.2016. 17.27

    lno raksta: “Man nav tuva neviena partija, bet no esošajām koalicijas partijām V būtu pēdējā, par kuŗu balsot :) ”

    Viena ebŗu izcelsmes Francijas žurnāliste, kas jaunībā bija aktīva kreiso partiju atbalstītāja, tagad savus politiskos uzskatus definē: “Tikai ne kreisie”.

    Kaut kas līdzīgs ir Latvijā. Cilvēki, kas kādreiz balsoja par “tiesiskumu un godīgumu”, tagad saka, ka tikai ne par Vienotību.

    Vienotība paliks vēsturē blakus Zatlera partijai. Partijas, kas izvarojušas savu vēlētāju uzticību.

    +2
    -11
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 29.09.2016. 17.34

    uz zane

    Ko darītu Levits mēs nezinām… tas pirmkārt.

    otrkārt – ielikšu vēlreiz savu viedokli pie cita raksta:

    Kāpēc par šo “latvietību” tā peras tieši Čigāne. Palasiet Čigānes rakstu pirms 4 gadiem, kur viņa ņirgājas par tiem latviešiem, kas vēlējās panākt, lai LR pasē tiktu atjaunots ieraksts “tautība”.

    /////

    OK, izpildām Čigānes prasību par to, ka pasēs nav jānorāda tautība un viss ir tā kā čigānes vēlas. Rodas otrs jautājums – kur lai pašpasludinātais jaunlatvietis liek šo nomainīto ierakstu?

    Varbūt var ietetovēt sev uz pieres, kā tolaik (2012.gadā) mums ieteica aktīvākie “liberāļu” pārstāvji?

    Kas viņam, šim jaunajam latvietim, liedz justies kā latvietim arī bez oficiālas atzīšanas un ieraksta…. jā – tikai kur lai ieraksta?

    +2
    -10
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 29.09.2016. 17.09

    andrejs. Vienotības spožās zvaigznes tagad 10 X dienā NA pārmet sadarbību ar SC, kaut paši ar putām uz lūpām aizstāvēja V vēlemo koalīciju ar SC. Pūlas vaiga sviedros lai noturētu elektorātu, kurā jau tagad vairs tikai paši aprobežotākie eksemplāri. Man nav tuva neviena partija, bet no esošajām koalīcijas partijām V būtu pēdējā, par kuru balsot:)

    +4
    -11
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 29.09.2016. 17.53

    jo…bez ieraksta pasē tie noteikti nezinātu, ka ir latvieši un tikai sameklējot savu pasi, ieskatoties tajā – viņi pārliecinātos – paldies, Dievam, esmu latvietis!.

    —————

    Un kam tad šī oficiālā tautības maiņa vajadzīga jaunizceptajiem latviešiem? :)

    Vai pati nesajēdz, ka esi nonākusi absolūtās pretrunās?

    p.s. atkārtošos vēlreiz – ja tautības maiņa notiek iesaistot sabiedrības locekļus, tad es uzskatu, ka tautību var mainīt, bet ja to darīs aldermaņu, muižnieknilu vai citu šlesera draugu uzraudzībā, tad esmu kategoriski pret.

    Mums jau ir jaunpilsoņi krievu okupanta pēctecis Ušakovs, kuram prezidents ir Pukjins un lielākā laime – iestāšanās PSRS, un Kravcovs, kurš ir īsts sibīrietis.

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    Ēriks > dzeris49 29.09.2016. 18.08

    zanEi bažas par nacionālo drošību un latvietības saglabāšanu liekas kā paranoja,bet pat izņirgātā lielmocekļa Lemberga avīze ielikusi rakstu par Latvijai nelojālo cilvēku daudzumu un izvietojumu:

    Atbilstoši nacionālajam sastāvam

    Kaut vai tikai atbalsts jautājumam: «Vai krievvalodīgo iedzīvotāju tiesības un intereses Latvijā tiek pārkāptas tādā mērā, lai Krievijas iejaukšanās būtu nepieciešama un pamatota?» Atbildes Jā vai Daļēji izvēlējušies 50,5% respondentu – daugavpiliešu. Šis skaitlis, domājams, ir vēl lielāks, ja rezultātu skatītos pēc ģimenē lietotās valodas. Tomēr šāda tabula publiski pieejama vien attiecībā uz pētījuma rezultātiem pa visu valsti. Tas pats attiecībā uz piederības izjūtu Krievijai vai Latvijai.

    http://nra.lv/latvija/185733-nelojalo-geografija-bistama-nacionalajai-drosibai.htm

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 29.09.2016. 20.02

    …ar kaimiņu atļauju?…ar darba biedru atļauju?

    ——————–

    labāk nekā ar Aldermanes vai Ušaka atļauju

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    Ēriks > dzeris49 29.09.2016. 20.40

    Pareizi,priekš kam mums liekas problēmas,arī Staļins teica:nav cilvēka,nav problēmu.Latvietības uzturēšana neatmaksājas un mums ir par dārgu,un ir taču tik labas,ērtas izvēles – kļūt par kosmopolītu vai par krievu.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Ēriks > dzeris49 29.09.2016. 20.51

    Nu,varbūt kāds Krievijas latvietis,kurš nemāk latviski un pārcēlies uz dzīvi Latvijā,bet negrib iegūt pilsonību,kāds Alksņis,visādi gadās.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Ēriks > dzeris49 29.09.2016. 19.48

    Vai tad visi ārzemju latvieši jau kļuvuši par pilsoņiem?Kosmopolītiem,kuriem vienalga,kas pasē rakstīts,nevajag interesēties par šo jautājumu vispār,kur nu vēl sniegt kādu likumprojektu par tautības rakstīšanu.Kurš tad vislabāk jūt,vai indivīds ir vai nav latvietis,ja ne tie,kas ar cilvēku cieši kontaktējas ikdienā?Neviena komisija to izdarīt nevar,tā ir smalka padarīšana.Un nevis atļaut,bet novērtēt.

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 29.09.2016. 20.00

    to zane

    tātad izdarām secinājumu – tautības IERAKSTS pasē ir nevajadzīgs (ja nu vienīgi kādam ar viduslaiku domāšanu), bet tiesības mainīt IERAKSTU ir vitāli svarīgs jautājums?

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    edge_indran > dzeris49 29.09.2016. 15.08

    ————

    Paši radījām “totālo valsti” – pašiem tajā jādzīvo

    “…. Iekārta, ko mēs visi kopā radījām, nav vairs sociālisms, un tajā dzīvo pēc citiem – sacensības – principiem.”

    Maija Kūle: Latvija – kas mūs var izglābt?

    http://www.ifttv.com/wp-content/uploads/2015/06/capitalism-a-love-story-directed.jpg

    http://www.delfi.lv/news/comment/comment/maija-kule-latvija-kas-mus-var-izglabt.d?id=40869429

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 29.09.2016. 20.36

    …Ērik…vai tad ārzemju latviešu kļuvuši par nepilsoņiem???…ārzemju latvietis, lai kļūtu par nepilsoni???…Tu kādreiz arī domā pirms raksti?…

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 29.09.2016. 18.46

    ….andrej…kādas pretrunas!?!…kurš te ir nonācis pretrunās???…vai tad tie nebija īstlatvieši, kas cīnījās, cīnījās un vēlreiz cīnījās:

    – “Nacionālā apvienība turpina cīņu par tautības ierakstu pasē

    Tautība: latvietis

    Nacionālā apvienība “Visu Latvija!”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK ir atkārtoti iesniegusi grozījumus Personu apliecinošu dokumentu likumā par tautības ierakstu pasē. NA deputātu priekšlikums paredz, ka pēc pilsoņa vai nepilsoņa brīvas gribas viņa pasē ieraksta viņa tautību un, ka personām, kuras pēc 2012.gada 1.aprīļa ir saņēmušas jaunas pases, ir tiesības prasīt tautības ierakstu pasē, nemaksājot par to valsts nodevu.

    Nacionālā apvienība uzskata, ka grozījumi ir nepieciešami, lai atjaunotu līdz 2012. gada 1. aprīlim spēkā esošo likuma normu, kas noteica to, ka pēc pilsoņa vai nepilsoņa pases turētāja vēlēšanās papildus likumā minētajām ziņām pilsoņa vai nepilsoņa pasē ierakstāmas arī ziņas par šā dokumenta turētāja tautību.”

    …latvietis – nepilsonis???…

    …un Tava atsauce: – “p.s. atkārtošos vēlreiz – ja tautības maiņa notiek iesaistot sabiedrības locekļus, tad es uzskatu, ka tautību var mainīt[…]”

    …ar kaimiņu atļauju?…ar darba biedru atļauju?…veiksi aptauju bērnudārza grupiņas vecāku vidū?…veikala kasieres apjautāsi?…bibliotekārus?…sētnieku arī?…

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 29.09.2016. 20.32

    ….andrej…Tu domā, ka Aldermane un Ušakovs nevienam nav ne kaimiņš, ne darba biedrs?…šķirosi nākošos, kuri der par atļaujas devējiem, kuri neder?…kādi būs kritēriji?…kvalitātes zīme būs NA partijas biedra karte?…vai padlaikos arī nevajadzēja rekomendācijas no kompartijas vecbiedriem par uzņemšanu partijā?…

    …redz, cik daudz problēmu var radīt viens populistisks lēmums par tautības ieraksta atjaunošanu pasē…

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 29.09.2016. 13.50

    Jā, “manējie” no V, balsojot par Vējoni, mani toreiz galīgi satrieca, tur tev taisnība, par iemesliem var tikai zīlēt.

    Kaut, no otras puses, tas tikai pierādīja to, par ko es te visu laiku rakstu – šī valsts ir totāli korumpēta, un politiķi ir absolūtās niecības.

    Kaut, politķi, protams, izgudros daudz ko, lai attaisnotu savu rīcību, ieskaitot arī V politiķus, un īstos iemeslus mēs diezin vai uzzināsim, korporatīvā solidaritāte.

    It kā jau visas tās partijas cīnās savā starpā, bet, īstenībā, tās cīnās tikai par lielāku kumosu un par to, lai tai pussprāgušai valsts govij nevienu citu klāt nelaistu, un to atlikušo pienu sadalīt savā un savu sponsoru starpā.

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 29.09.2016. 17.45

    …ko teicis Levits – vari izlasīt šeit…

    http://www.juristavards.lv/eseja.php?id=269260

    …par tetovējumu uz pieres – tas vajadzīgs tīrasiņu latviešiem, jo…bez ieraksta pasē tie noteikti nezinātu, ka ir latvieši un tikai sameklējot savu pasi, ieskatoties tajā – viņi pārliecinātos – paldies, Dievam, esmu latvietis!…un tetovējums uz pieres tiem vajadzīgs, lai nesajauktu ar nepareizajiem latviešiem…lūk, nāktu pa ielu ln0, kurš padomju laikos iemānījies par latvieti – uzreiz visiem skaidrs = īstens letiņš!…ieraugot Rībenu, abi varētu iebļauties “Cīņai, sveiks!”…nu, redz, cik skaisti laiki sāktos…pastalas un tetovējums…un kaklā iekārta LV pase, kas atvērta ar pareizo lapu…

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 29.09.2016. 16.59

    ….andrej…nespļauj, nu, kāpostos = Levits tādu likumu nebūtu izsludinājis…ko tad Tu ar saviem nacionālajiem saskaņiešiem darītu?…

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

jurisml_inbox_lv 29.09.2016. 12.57

apmeeram taada pašaa stilaa kaa Hugo Diegs savaa anketaa uz jautaajumu- Sociālā izcelšanaas , irakstiija atbildi – No meērkaķa

te vērtējumam liela noziime buus valsts galvenajam arbiitram , smagajos noziegumos apsuudzeetajam

+14
-3
Atbildēt

4

    andrejs > 29.09.2016. 14.22

    Paranoja ir garīgi traucējumi, kuros personas domāšanu izteikti ietekmē raizes un bailes, bieži izraisot domāšanas iracionalitāti un murgus. Paranoiskai domāšanai ir raksturīga vajāšanas mānija — nerimsotoša pārliecība par nopietnu, gandrīz visur esošu apdraudējumu.

    +6
    -13
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 29.09.2016. 17.55

    Vai Krievija gadījumā nav drusku lielāka un spēcīgāka par Lembergu?

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    andrejs > 30.09.2016. 13.15

    to zane

    ————

    Ja jau ir kā Tu saki, kāpēc tad JŪS liekat mīnusus? :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    zanE. > 29.09.2016. 17.07

    …andrej…malacis!…precīzi Nacionālo apvienību un viņas fanu pulciņu noraksturoji…šķiet, Tu kļūsti drosmīgs…

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

gustaps 29.09.2016. 18.25

Bladāc. Tomēr. Biju pret Prezidentu noskaņots neitrāli pozitīvi. Vienkāršs, cilvēcīgs. Zina, kad jāierauj. Bet izskatās, ka Prezidenta kurpes tomēr par lielu.

:(((. Njā, Karma ģenētiskiem latviešiem…

+10
-2
Atbildēt

1

    Baiba. > gustaps 29.09.2016. 19.13

    >gustaps

    Varbūt tās ir smagās slimības sekas. Tik dīvaina rīcība, ar kādu Vējonis izceļas pēdējā laikā, pirms tam nebija novērota. Aug buciņš, aug radziņi.

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu