Galvenais nosacījums - saimnieciski izdevīgākais piedāvājums • IR.lv

Galvenais nosacījums – saimnieciski izdevīgākais piedāvājums

29
Ilustratīvs foto: liepajasras.lv
Liepājas dome

Liepājas domes atbilde tracim ap atkritumu apsaimniekotāju izvēli

Liepājas pašvaldība sagatavojusi komentāru Ir.lv rakstam “Aizdomas par negodīgu konkurenci atkritumu apsaimniekošanā Liepājā”. Liepājas reģiona atkritumu apsaimniekošanas iepirkuma galvenais nosacījums bija nevis zemākā cena, bet gan saimnieciski izdevīgākais piedāvājums, kas nosaka to, ka jau konkursa nolikumā skaidri tika noteikti nosacījumi, kādi jāizpilda, kas jānodrošina utt., t.i. iespējami plašāks pakalpojumu piedāvājums par konkurētspējīgu cenu.

Diemžēl vairākām pašvaldībām ir ļoti negatīva pieredze, izvēloties zemāko cenu, jo vēlāk tiek saņemtas neskaitāmas iedzīvotāju sūdzības par pakalpojuma zemo kvalitāti, piemēram, Priekules novads. To vēlreiz apliecina 2016.gada 16.augustā pieņemtie MK noteikumi Nr. 546 “Noteikumi par minimālajām prasībām, kas iekļaujamas darba uzdevumā, pašvaldībai izraugoties sadzīves atkritumu apsaimniekotāju, un atkritumu apsaimniekošanas līguma būtiskie nosacījumi”. Minēto MK noteikumu anotācijā kā viens no to pamatojumiem minēts, ka stingrākas prasības noteiktas, jo iedzīvotāji bieži sūdzas par atkritumu apsaimniekotāja neievērotiem grafikiem, laikā nepiestādītiem rēķiniem, kļūdaini aprēķinātiem rēķiniem un citu klientu prasību neievērošanu.

Rakstā minēta summa, ko iedzīvotāji pārmaksās, jo netika izvēlēts SIA “Ragn-Sells” piedāvājums, kas pieņēmums, nevis fakts, un nav zināms, kā tā aprēķināta. Liepājas atkritumu apsaimniekošanas plāns 2015.-2020.gadam ir vērsts uz noglabājamo atkritumu samazināšanu, maksimāli attīstot atkritumu šķirošanu, dalītu vākšanu un nodošanu otrreizējai pārstrādei. Sašķirotus atkritumus iedzīvotāji var nodot bez maksas un tādā veidā samazināt savus izdevumus, nemaksājot par to.

Ikvienas pašvaldības vēlme ir nodrošināt kvalitatīvu pakalpojumu, bet, kā zināms, ne vienmēr lētākais ir labākais, tieši tādēļ jau sākotnēji iepirkums bija par saimnieciski izdevīgāko, nevis lētāko piedāvājumu, līdz ar to nav īsta pamata apgalvojumam, ka iedzīvotāji pārmaksās, jo netika iesniegts pamatots apliecinājums sniegtā pakalpojuma kvalitātes nodrošinājumam ilgtermiņā. Kompānijas pieredze un darbība Skandināvijas valstīs un arī Igaunijā nav uzskatāms par garantiju, ka līdzīgi tas notiks arī Latvijā, t.sk. Liepājas reģionā. Nav nozīmes tam, ka kādam ir milzīga pieredze, ja faktiski tā netiek iesaistīta pakalpojuma sniegšanā. Pieredze nav materiāla lieta, ko var aiznest un nodot lietošanā, to nevar nodot citādi, kā vien pašam piedaloties pakalpojuma sniegšanā. Iepirkuma kvalifikācijas kritēriji to prasīja, bet SIA “Ragn-Sells” neiesniedza dokumentus, kas to apstiprina un garantē, līdz ar to tika izslēgts no piedāvājuma vērtēšanas.

Saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas valsts plānu un valsts normatīvajiem dokumentiem bija sagatavots un apstiprināts Iepirkumu procedūras nolikums atklātam konkursam, kurā bija iestrādāti kvalifikācijas kritēriji. Nolikuma izstrādes procesā bija saņemti ierosinājumi no iespējamajiem pretendentiem, kas tika izskatīti un ņemti vērā. SIA “Ragn-Sells” iesniedza priekšlikumus, bet pirms izvērtēšanas atsauca. Tas bija par konkrētu adresi atkritumu šķirošanas laukumam. Konkursa nolikums un prasības netika apstrīdētas un bija vienādas visiem pretendentiem, kas neparedz izņēmumus un formālu pieeju.

Liepājas reģiona atkritumu apsaimniekošas iepirkuma komisijas lēmumu par pamatotu atzina IUB. Valsts normatīvie dokumenti nosaka, ka iepirkumu procedūru kontrolē un vērtē Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB), kas atzina, ka iepirkums veikts likumīgi un pamatoti, atbilstoši normatīvo dokumentu bāzei, un nav nekāda pamata apšaubīt IUB kompetenci un pieņemto lēmumu, ka konkursa pretendenta SIA “Ragn-Sells” iesniegtā sūdzība nav pamatota.

Liepājas reģionā ir ļoti daudz kas paveikts atkritumu dalītās vākšanas un šķirošanas jomā. Gan Liepājā, gan citās Liepājas reģiona pašvaldībās ir pieejami atkritumu šķirošanas publiskie laukumi, bet pakalpojuma pieejamība ir jāpalielina. To nosaka gan Atkritumu apsaimniekošanas valsts plāns un tas bija iekļauts arī atklātā konkursa nolikumā. Liepājas pašvaldības iestādēs (aptuveni 70, t.sk. izglītības iestādēs) jau vairākus gadus sadarbībā ar Liepājas RAS tiek nodrošināta atkritumu šķirošana, kas ļauj samazināt kopējo saražoto atkritumu daudzumu.

Atbildi sagatavojusi Līga Ratniece-Kadeģe, Liepājas domes priekšsēdētāja padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos.

Komentāri (29)

jurisml_inbox_lv 29.09.2016. 10.21

tas tikai noraada uz muusu valsts instituuciju iespeejamo risku taas uzpirkt , šai gadiijumaa taads izskataa IUB , tiiri sadarbojies ar iepirkuma izsludinaataaju, pietruuka nieka paaris tonnas , liekas nolikums speciaali rakstiits lai neviens neiebrauktu viņa dāarziņaa, protams ka malku ceert tad skaidas lec , interesanti kaa beidzaas tas bruģeetais ceļs Sieksaatee?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu