Globalizācijas spožums un posts • IR.lv

Globalizācijas spožums un posts

6
Ernests Bernsteins
Pauls Raudseps

Tirgošanās ir instinkts tāpat kā sekss, globālās darījumu saites raksturo tirdzniecības vēstures pētnieks Viljams Bernsteins

Mēs it kā dzīvojam akadēmiskās specializācijas laikmetā, kad mēdz teikt – katrs pētnieks zina aizvien vairāk par aizvien šaurāku zināšanu jomu. Tāpēc ir atsvaidzinoši satikt cilvēku, kurš nav pakļāvies šai ierobežojošai domāšanai un veiksmīgi spējis apgūt vairākus, turklāt ļoti atšķirīgus zinību laukus.

Amerikānis Viljams Dž. Bernsteins (William J. Bernstein) ieguva doktora grādu ķīmijā, pēc tam izstudēja medicīnu, kļuva par neirologu un 25 gadus strādāja gan kā ārsts, gan universitātes pasniedzējs šajā laukā. Sapratis, ka jāsāk taupīt pensijas gadiem, viņš savām vajadzībām izpētīja, kā maziem investoriem ieguldīt naudu finanšu tirgos, un pēc tam par to uzrakstīja vairākas plaši atzītas grāmatas. Kā pats saka, nevar rakstīt par finanšu tirgiem un ignorēt vēsturi. 

Interese par pagātnes notikumiem ekonomikā un iepriekšējo grāmatu sekmes apvienojās, kad nopietnā amerikāņu izdevniecība Atlantic Grove aicināja viņu uzrakstīt grāmatu par pasaules tirdzniecības vēsturi. Rezultāts bija A Splendid Exchange: How Trade Shaped the World (Lieliskā maiņa: kā tirdzniecība veidojusi pasauli), kuru Jeila universitātes plaši pazīstamais vēstures profesors Pols Kenedijs (Paul Kennedy) recenzijā respektablajā žurnālā Foreign Affairs nosaucis par izcilu grāmatu, kuru augsti novērtētu ekonomikas pamatlicējs Ādams Smits.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu