Karte: Rīgas skolas ar lielāku un mazāku skolēnu skaitu izvietotas blīvi • IR.lv

Karte: Rīgas skolas ar lielāku un mazāku skolēnu skaitu izvietotas blīvi

35
Rīgas kartē ar zilām atzīmēm ir skolas, kurās skolēnu skaits pārsniedz 800, ar oranžām tās, kura tas ir mazāks. Ekrāna stopkadrs no Nikas Aleksejevas pēc Re:Baltica žurnālistes Sanitas Jembergas pieteikuma veidotās kartes.

ST neierosina lietu pēc Jaunjelgavas pašvaldības pieteikuma par minimālo skolēnu skaitu klasē

Pēc Re:Baltica žurnālistes Sanitas Jembergas ierosinājuma Datu skolas eksperte Nika Aleksejeva izveidojusi karti, ar atšķirīgām krāsām iezīmējot Rīgas skolas, kurās skolēnu skaits ir lielāks vai mazāks par 800. Šādu minimālo skaitu galvaspilsētas vidusskolās kā vēlamo reformas rezultātu, lai nodrošinātu pienācīgas algas pedagogiem, iepriekš nosaucis izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (”Vienotība”’).

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (”Saskaņa”) Šadurskim pārmeta, ka viņš aicinot slēgt 48 Rīgas vidusskolas, kurās mācās mazāk nekā 800 skolēnu, norādot, ka tā būtu puse galvaspilsētas skolu, proti, 48 skolas, vēstīja tvnet.lv. Rīgā ir 115 skolas, gan vidusskolas, gan sākumskolas. «Ministrs piedāvā slēgt visas skolas – gan latviešu, gan mazākumtautību – tādās apkaimēs kā Čiekurkalns, Sarkandaugava, Vecmīlgrāvis un Bolderāja,» paudis Ušakovs, norādot, ka Rīgas dome neslēgs nevienu no skolām.

Šadurskis skaidroja, ka skolu tīkla sakārtošana pašvaldībā paredz vairākas iespējas – ne tikai skolu slēgšanu, bet arī to reorganizāciju, apvienojot vai mainot izglītības pakāpi. Lēmumu par skolas slēgšanu vai reorganizāciju pieņem pašvaldība. Šadurska ieskatā pašvaldībām ir nepieciešams izvērtēt skolu tīklu, balstoties uz reālo situāciju un nākotnes prognozēm.

Karte rāda, ka skolu ar vairāk nekā 800 skolēniem ir vairāk nekā tādu, kur mācās mazāk bērnu. Skolu tīkls kopumā ir blīvs, tās ir tuvu cita citai. Aprēķini liecina, ka vidējais skolēnu skaits visās Rīgas izglītības iestādēs pērn bija aptuveni 540 skolēni vienā skolā.

Šadurskis norādīja, ka Rīgā ir tādas skolas, kas atrodas ļoti tuvu viena otrai, bet kādā no tām ir mazs skolēnu skaits, lai gan skolas telpu kapacitāte domāta krietni lielākam izglītojamo skaitam. Ministra ieskatā Rīgas skolu tīkla sakārtošana atsevišķos gadījumos ļautu risināt galvaspilsētas bērnudārzu rindu problemātiku, jo atbrīvotās skolu telpas varētu pielāgot pirmsskolas izglītības iestāžu vajadzībām un darbībai.

Kā liecina apkopojums par pagājušā gada skolēnu skaitu Rīgas skolās, aptuveni 30 izglītības iestādēs Rīgā pērn skolēnu skaits bijis lielāks par 800 skolēniem, nepilnā pusē no tām mācījās vairāk nekā 1000 bērni. Šo skolu vidū ir 21 vidusskola, septiņas ģimnāzijas un viens licejs. Vienlaikus Rīgā pagājušajā mācību gadā bija nepilns desmits vidusskolu, kur 12.klasēs kopumā mācījās mazāk nekā 300 skolēni.

Aģentūra LETA ziņo, ka Satversmes tiesa ir nolēmusi neierosināt lietu pēc Jaunjelgavas novada pieteikuma, kurā pašvaldība apstrīdēja valdības noteikumus, kas paredz minimālo skolēnu skaitu 10.klases atvēršanai vidusskolā. Pamatojot savu lēmumu, Satversmes tiesa norāda, ka pašvaldības dome ir tiesīga iesniegt pieteikumu Satversmes tiesā tikai un vienīgi tad, ja apstrīdētā norma aizskar tās tiesības. Taču no Jaunjelgavas novada pašvaldības pieteikuma izriet, ka pēc būtības pašvaldība vērsusies Satversmes tiesā, lai aizsargātu tās iedzīvotāju tiesības uz izglītību.

Komentāri (35)

Anita Kivkucāne 15.09.2016. 12.57

Hmm, 2.ģimnāzija kartē pavisam greizi ielikta – Valdemāra ielā aiz Zirņu ielas, prom no Centra…

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu