''Gan Bei'' lietā neatbildēts jautājums - kam izkrāptā nauda tērēta • IR.lv

”Gan Bei” lietā neatbildēts jautājums – kam izkrāptā nauda tērēta

36
Tiesa 29.jūlijā apstiprināja nosacītus cietumsodus galvenajiem ''Gan Bei'' nodokļu krāpšanas shēmotājiem un izpildītājiem - uzņēmuma vadītājam Oļegam Arupam (no labās) un finanšu direktorei Gaļinai Karmačai, kā arī datoru administratoram Viktoram Meļkovam un četrām grāmatvedēm. Foto: LETA
Zane Mače

Nodokļu nemaksātājus nesoda barg, kaut valstij izkrāpts teju miljons

Nodokļu nemaksāšana Latvijā nav smagi sodāms noziegums – tādu secinājumu ļauj izdarīt gan pēdējo sešu gadu tiesu prakse, gan spriedums tā dēvētajā Gan Bei lietā, kurā valstij izkrāpti nodokļi teju miljona apmērā, bet cietumā neviens nesēdēs, šodien rakstā ”Krāpšanas recepte” secina žurnāls Ir.

Apsūdzības ieskatā uzņēmumu ”Lage Ko” un ”Lage LTD” valdes loceklis Oļegs Arups “ne vēlāk kā 2013.gada decembrī” nolēma izveidot organizētu grupu, lai ar speciālas programmas palīdzību samazinātu dienas ieņēmumus restorānu kasēs. Shēmā Arups iesaistīja ”Lage Ko” finanšu direktori un ”Lage LTD” valdes locekli Gaļinu Karmaču, un viņa – pārējos septiņus dalībniekus. Kases aparātu apkalpotāja ”Brio Engineering” vadītājs Zalmans Brio un programmētājs Jons Genu ļaunatūru izstrādāja, ”Lage Ko” datorsistēmu administrators Viktors Meļkovs apmācīts ar to rīkoties, grāmatvežu palīdzes – Bairma Dambaeva, Jeļena Ņevicka, Irina Guseva un Ilona Višņevska – kases datus grozīt un izņemt naudu. Tā vēlāk nodota Arupam.

Savāktie pierādījumi liecina, ka laikā no 2014.gada janvāra līdz jūnijam no 13 restorānu kasēm izņemti vairāk nekā divi miljoni eiro – no ”Lage Ko” 2 046 738 eiro un no ”Lage LTD” 81 706 eiro. Valstij nodarīti 957 800 eiro zaudējumi, kas nav samaksāti pievienotās vērtības un iedzīvotāju ienākuma nodoklī.

Ļaunatūra ļāva katru dienu restorānos samazināt dienas oficiālos ieņēmumus par 30%.

Kad 2014.gada decembra sākumā grupu aizturēja, visi uzreiz atzina savu vainu. Prokurors Igors Gerasimins ar apsūdzētajiem noslēdza vienošanos par sodiem, to likums ļauj darīt, ja visi atzīst vainu, tā var izvairīties no gadiem ilgas tiesāšanās. Sodus jau apstiprinājis tiesnesis Zigmunds Dundurs un nākamnedēļ būs pieejams motivēts spriedums.

Vienošanās, kuras iniciatori bija apsūdzētā Arupa aizstāvība, paredz – nevienu no deviņiem ar reālu brīvības atņemšanu nesoda. Jāatgādina, ka likums par noziegumu, kuru ”Gan Bei” lietā pastrādāja, paredz cietumsodu pat līdz 10 gadiem. ”Gan Bei” lietas shēmotāji izsprukuši ar naudas sodiem – Arupam jāsamaksā 37 tūkstoši, Karmačai – 33,3 tūkstoši, pārējiem nedaudz virs septiņiem katram – un nosacītu brīvības atņemšanu, kā arī atmaksājuši no valsts izkrāpto. 290 tūkstoši piedzīti no Arupa uzņēmumiem.

Profesore Valentija Liholaja, kura pirms dažiem gadiem publicējusi pētījumu par tiesu praksi nodokļu noziegumu jomā, atzīst – bijusi pārsteigta par sodiem ”Gan Bei” lietā, ņemot vērā no valsts izkprāto summu lielumu.

Viņa uzskata, ka šāda sodu politika neattur no krāpšanās ar nodokļiem, bet tieši demonstrē labu recepti citiem.

Proti, lai izpruktu no cietuma, pietiek atzīt vainu un vienoties ar prokuroru. Tiesu prakse rāda, ka reālus cietumsodus biežāk saņem tie, kuri nav atzinušies, iesaistījušies arī naudas atmazgāšanā vai noziegumu pastrādājuši, būdami nosacīti notiesāti.

Prokurors Gerasimins nepiekrīt, ka ”Gan Bei” lieta demontrētu labu krāpšanās recepti citiem. “Sods nevar būt atriebība,” uzsver prokurors. Viņaprāt, šādās lietās ir svarīgi panākt ātru netaisnības noregulējumu, šajā gadījumā – valstij atgūstot izkrāpto naudu.

Apsūdzētājs spriež, ka cietums shēmas organizētājus nemotivēto izkrāpto naudu atmaksāt.

Šajā lietā ir atstāti daži baltie plankumi – nav zināms, kā no kasēm izzagtā nauda tērēta, iespējams, tā maksāta aplokšņu algās. Nav arī zināms, kāds labums no dalības noziegumā bijis ļaunatūras autoriem. Nākas secināt, ka prokurors atbildes uz šiem jautājumiem nav uzskatījis par pietiekami svarīgiem.

Komentāri (36)

Mantrausis 09.09.2016. 11.37

Mulsina pēdējo gadu propagandas raksti. Arī šis. Nodokļi ir zināma vienošanās ar tiem, kas atbild par to tērēšanu. Tie, kas atbild, parasti nepelna un…

Gan Bei sakarā – neba kas krāpis, neba kas zadzis. Nav 40. gadi, kad ļaudis, neapmierināti ar varu, devās mežos. 21. gadsimtā dodas prom vai nemaksā par nesaņemto vai neatbilstīgo.

Piederu pie tiem, kas uz sistēmu un problēmu skatās no abām pusēm. Nevar uzsvērt tikai un vienīgi “ļaunos” nemaksātājus, nemanot to, kā un cik sūdīgi (cita vārda nav) mūsu nauda tiek tērēta. 26 gadus ik valsts iedzīvotājam ar personisko paraugu ir mācīts: Saki, ka esi patriots un saki pareizas frāzes, bet rūpējies tikai par sevi, sevi, sevi, sevi…

Tad Gan Bei ļaudis arī rūpējās par sevi. Pieļauju, ka pēc gadiem 10, raugoties uz šābrīža situāciju jau citām acīm, patlabanējie apsūdzētie varētu saņemt ordeni par nevardarbīgu pretošanos!

0
0
Atbildēt

0

Unabomberz 08.09.2016. 15.56

Kā tad tur gala beigās ir ar to vienošanos, vai paredz tikai soda naudas konrētos ciparos, jebšu arī mantas konfiskāciju? Sākotnējā info bija, ka būs arī konfiskācija…

0
0
Atbildēt

0

Ozols 08.09.2016. 15.39

daļa noteikti aizgāja dirnēniem un co (kas bija tie co?), jo atļauties tādu dzīvesveidu uz valsts pārvaldes algu līmeņa objektīvi nav iespējams.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu