Skotijas valdība sāks diskusijas par neatkarības referendumu • IR.lv

Skotijas valdība sāks diskusijas par neatkarības referendumu

28
Foto: LETA-AFP

”Brexit” maina politisko noskaņojumu Lielbritānijā

Skotijas premjerministre Nikola Stērdžena ierosinājusi sākt jaunas diskusijas par vēl vienu Skotijas neatkarības referendumu, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv. Skotijas valdības vadītāja norāda, ka pēc “Brexit” balsojuma situācija valstī ir ievērojami mainījusies, tāpēc jādiskutē par nākotni.

Eiropas Savienības un britu politiķi aicinājuši Lielbritānijas valdību nākt klajā ar skaidru redzējumu par to, kā plānots virzīt “Brexit” sarunu procesu. Pirmo referendumu par izstāšanos no Lielbritānijas Skotija sarīkoja 2014.gadā. Toreiz izstāšanās atbalstītāji cieta sakāvi, zaudējot Lielbritānijas vienotības aizstāvjiem par aptuveni 10 procentpunktiem.

Šī gada 23.jūnijā Lielbritānija referendumā nobalsoja par izstāšanos no Eiropas Savienības, taču Skotijas iedzīvotāji to neatbalstīja. Pēc “Brexit” balsojuma Stērdžena paziņoja, ka Skotija joprojām vēlētos palikt Eiropas Savienībā, tāpēc nav izslēgta vēl viena neatkarības referenduma rīkošana.

Tagad Nikola Stērdžena paziņojusi, ka uzsāks vēsturē lielāko politisko diskusiju kampaņu, lai noskaidrotu, vai šādam referendumam būtu jānotiek. Skotijas valdības vadītāja norādījusi, ka pēc “Brexit” balsojuma Lielbritānijā ir notikušas ievērojamas ”seismiskās pārmaiņas” un gaidāmā ilgstošā Konservatīvās partijas atrašanās pie varas mudina diskutēt par reģiona nākotni. Stērdžena vēlas nodrošināt, ka tiek uzklausīts visu skotu viedoklis par neatkarības perspektīvām.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka vairākums skotu joprojām neatbalsta neatkarību no Lielbritānijas, taču šis pārsvars sāk mazināties. Aģentūra “Reuters” norāda, ka laikā, kad Lielbritānija gatavojas sākt sarunas par izstāšanos no 28 valstu bloka, neatkarības referenduma sarīkošana varētu būt ārkārtīgi sarežģīta. Turklāt vēl viens noraidošs balsojums, visticamāk, varētu izrādīties politiski fatāls pašai Nikolai Stērdženai, kas tiek uzskatīta par vienu no ietekmīgākajām un cienījamākajām politiķēm.

Lielbritānijā skaidrības par turpmāko izstāšanos no Eiropas Savienības joprojām nav. Jaunais britu ārlietu ministrs Boriss Džonsons piektdien pirmo reizi piedalās Eiropas Savienības ārlietu ministru tikšanās laikā. Eiropas Komisijas viceprezidents Franss Timmermanss paziņojis, ka Lielbritānijai ir nepieciešams rast skaidrību par to, kādi ir tās nākotnes plāni pēc jūnijā notikušā referenduma par izstāšanos no Eiropas Savienības. Pēc viņa vārdiem, diskusijām būtu jāsākas ar to, ka britu valdībai būtu skaidri jāpasaka, ko tieši tā vēlas sasniegt, jo “Brexit” jautājums ir eksistenciāls visai Eiropas Savienībai.

Līdzīgu viedokli savā rakstā domnīcai “Open Europe” paudis ietekmīgais Konservatīvās partijas politiķis Endrjū Tairijs. Viņš aicinājis valdību pēc iespējas ātrāk sniegt pilnu un detalizētu valdības pozīciju “Brexit” sarunām. Pēc Tairija vārdiem, pirms Lisabonas līguma 50.panta jeb izstāšanās mehānisma iedarbināšanas un izstāšanās sarunu sākuma valdības pozīcija būtu jāapstiprina arī parlamentam, taču premjerministre Terēza Meja šādu iespēju ir noraidījusi.

Endrjū Tairijs uzskata, ka “Brexit” sarunas varētu nodrošināt ievērojamus ekonomiskos un politiskos ieguvumus, taču, ja sarunām nepieies nopietni, valstij draud drīzi un ļoti nopietni zaudējumi. Pēc Endrjū Tairija domām, politiķi nevar atļauties situācijas pasliktināšanos, tāpēc viņiem būtu jāatzīst, ka daudzi izstāšanās kampaņas atbalstītāju dotie solījumi nav izpildāmi. Vienlaikus politiķis norāda, ka britu pusei būtu jāpagaida skaidrība no Eiropas Savienības partneru puses par to, ko viņi ir gatavi piedāvāt Lielbritānijai. Tieši tāpēc formālo izstāšanās sarunu procesu vajadzētu sākt tikai pēc nākamā gada septembrī gaidāmajām Vācijas vēlēšanām.

Komentāri (28)

fretka 02.09.2016. 21.00

Pirms kāda laika, krīzes gados, Krievijā publicēja pareģojumus arī par ASV saškelšanos, bet tagad laikam tā nieze krieviem pārgājusi.

Toties curiki turpina fanot par Lielbritānijas – spēcīgas NATO valsts – šķelšanos, kas noteikti nav Latvijas interesēs.

+7
-6
Atbildēt

1

    andrejs > fretka 03.09.2016. 13.20

    tik stulbi viņi nav – drīzāk cer, ka skotu draudi liks pārējiem britiem apdomāties un tomēr palikt ES. Tas mums būtu ideāls variants – vismaz man tā šķiet.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

Aldis-2 02.09.2016. 16.20

Katalonijā ne tikai diskusijas, bet arī reāla rīcība notiek, lai iegūtu neatkarību, tomēr “irlv.lv” par Kataloniju nekad neraksta…

27.jūnijā (tūlīt pēc Brexita) “Le Figaro” rakstīja, ka vairākums skotu ir pret neatkarību. 30.jūlijā “The Guardian” rakstīja, ka 53% skotu vēlas palikt Apvienotajā Karalīstē. Nesen kādā franču raidījumā runāja, ka skotu vairākums nevēlas neatkarību. Un nav dzirdēts, lai kaut kas mainītos. Toties “irlv.lv” ir kļuvis tik svarīgs tieši Skotijas neatkarības jautājums, ka pat parastas diskusijas kļūst par notikumu…

Starp citu, “Scotland’s budget deficit is highest in EU” (25.augusta ziņa)

Un starp citu…

Pirms Brexita franči rakstīja, ka Skotijā daļa skotu aicināja referendumā balsot par Brexitu, tieši lai gūtu jaunu iespēju sarīkot vēl vienu neatkarības referendumu.

2014.gada referendumā

55% skotu balsoja par palikšanu Apvienotajā Karalīstē

45% par neatkarību

2016.gada referendumā

62% skotu balsoja par palikšanu ES

38% par izstāšanos no ES

Tâtad, kas bija tie, kas balsoja par izstāšanos no ES? Tie, kas 2014.gadā gribēja palikt AK vai izstāties? :)

+5
-8
Atbildēt

1

    Aldis-2 > 02.09.2016. 16.21

    P.S. Ja “irlv.lv” gribētu uzrakstīt par Katalonijas neatkarību, tas varētu atrast daudz interesantu ziņu :)

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu