Ierosina kriminālprocesu par valsts noslēpuma izpaušanu pēc Juraša intervijas “Ir” • IR.lv

Ierosina kriminālprocesu par valsts noslēpuma izpaušanu pēc Juraša intervijas “Ir”

22
Foto: Edijs Pālens, LETA
Indra Sprance

Jurašs uzskata – tiesībsargājošās iestādes meklē ieganstus vērsties pret viņu, lai attaisnotu savu ilgstošo bezdarbību

Saistībā ar jūlijā žurnālā “Ir” publicēto informāciju par miljonu eiro liela kukuļa piedāvājumu KNAB Operatīvo izstrāžu daļas vadītājam Jurim Jurašam ir uzsākts kriminālprocess – taču nevis, lai izmeklētu KNAB vadības iespējamo bezdarbību, bet gan par Juraša rīcību, izpaužot šo informāciju publiski. Kukulis Jurašam piedāvāts pērn oktobrī un viņš par to oficiāli informējis KNAB vadītāju, taču nekāda redzama rīcība nav sekojusi.

Kā “Ir” informēja prokuratūrā, 29. jūlijā Ģenerālprokuratūras prokurors ir sācis kriminālprocesu par Krimināllikuma 94. pantā paredzēta nozieguma izdarīšanu – par valsts noslēpuma apzinātu izpaušanu. “Izmeklēšanas interesēs nekāda papildu informācija netiks sniegta. Šis kriminālprocess izmeklēšanai nodots Drošības policijai,” informēja prokuratūrā.

Drošības policijā žurnālam apstiprināja, ka no Ģenerālprokuratūras ir saņēmusi ierosinātu kriminālprocesu par valsts noslēpuma izpaušanu. Ņemot verā, ka lietas materiāli ir slepeni, arī DP atturas no sīkākiem komentāriem.

Jurašs žurnālam “Ir” pauda viedokli, ka ierosinātais kriminālprocess ir absurds. Viņaprāt, tā ir KNAB un Ģenerālprokuratūras pretreakcija uz viņa publiskoto informāciju par piedāvāto kukuli un amatpersonu prettiesisko bezdarbību, turpat gadu neveicot izmeklēšanu par iespējamu noziedzīgu nodarījumu. Viņš uzskata – abas valsts iestādes kopīgi meklē ieganstus, lai vērstos pret trauksmes cēlājiem, demonstrētu “kārtējo juridisko šedevru un likuma interpretācijas paraugstundu”, lai attaisnotu savu ilgstošo bezdarbību.

“Esmu pārliecināts, ka likumu neesmu pārkāpis,” teica Jurašs, norādot uz likuma “Par valsts noslēpumu” 5.panta 4.punktu, kas nosaka – aizliegts piešķirt valsts noslēpuma statusu un ierobežot pieejamību informācijai par korupcijas gadījumiem un amatpersonu nelikumīgu rīcību.

“Šobrīd notiekošais atgādina Krievijā un citās totalitārās valstīs notiekošo, kur pret tiem, kas norāda uz korupciju un valsts amatpersonu prettiesisko rīcību, tiek piemērotas represijas un rosinātas krimināllietas, lai apklusinātu, iebiedētu un atturētu potenciālos trauksmes cēlājus no aktīvas rīcības,” teica Jurašs.

Jurašs uzsver – kopš publiskā paziņojuma pagājis mēnesis, viņš ar oficiālu iesniegumu vērsies arī prokuratūrā, taču “manā rīcībā joprojām nav informācijas, ka būtu uzsākts kriminālprocess, kura ietvaros notiktu aktīva izmeklēšana. Grūti iedomāties, kas vēl man būtu jāizdara, lai tiktu uzsākta izmeklēšana un manis paustā informācija netiktu ignorēta.”

Uz jautājumu, vai ir pārbaudīta informācija par KNAB amatpersonu iespējamo bezdarbību kukuļa piedāvājumā Jurašam, Ģenerālprokuratūras preses dienestā otrdien žurnālu “Ir” informēja, ka par to notiek pārbaude un sīkāka informācija netiks sniegta.

Jau vēstīts, ka jūlijā saistībā ar formālu biroja restrukturizāciju Jurašs saņēma darba uzteikumu KNAB un intervijā “Ir” atklāja, ka pērn oktobrī viņam piedāvāts miljonu eiro liels kukulis, lai tobrīd izmeklēšanā esošā “Latvijas dzelzceļa” vadības lieta no kukuļdošanas gadījuma pārvērstos par tirgošanos ar ietekmi, par ko paredzēts daudz maigāks sods. Par kukuļa piedāvājumu viņš informējis KNAB vadītāju Jaroslavu Streļčenoku, bet nekāda rīcība, cik viņam zināms, nav sekojusi.

KNAB pērn augustā īstenoja vērienīgu operāciju, aizturot “Latvijas dzelzceļa” šefu Uģi Magoni, kurš automašīnā atgriezās no Igaunijas ar gandrīz pusmiljonu eiro skaidrā naudā. Magoni tur aizdomās par kukuļa pieņemšanu no igauņu uzņēmēja Oļega Osinovska saistībā ar dīzeļlokomotīvju iepirkumu LDz meitasuzņēmumā. Jūlijā prokuratūra sāka Magoņa un Osinovska kriminālvajāšanu.

 

Komentāri (22)

zanE. 17.08.2016. 09.46

…divi citāti…

…no raksta: – “[…] likuma “Par valsts noslēpumu” 5.panta 4.punktu, kas nosaka – aizliegts piešķirt valsts noslēpuma statusu un ierobežot pieejamību informācijai par korupcijas gadījumiem un amatpersonu nelikumīgu rīcību.”

…pēc balsojuma par ģenerālprokurora pārvēlēšanu:

– “Par Kalnmeiera pārvēlēšanu nobalsoja 76 deputāti, neviens parlamentārietis nebija pret un viens atturējās. Šī bija pirmā reize, kad saskaņā ar pieņemtajām likuma izmaiņām deputāti ģenerālprokuroru vēlēja atklātā balsojumā.

Pirms balsojuma Kalnmeiera kandidatūru atbalstīt šajā amatā Saeimas Juridiskās komisijas vārdā aicināja Gaidis Bērziņš (Nacionālā apvienība). Plašākas debates par viņa kandidatūru neizvērsās.

Kalnmeiers Latvijas Radio atzina, ka ir pārsteigts par Saeimas vienprātību balsojumā. […]“Mani pārsteidza balsu skaits, kas bija par, nebiju rēķinājies ar tik lielu atbalstu. [..] Deputāti novērtējuši manu politisko neitralitāti, darbs darīts atbilstoši likuma prasībām un ne vairāk un ne mazāk, [..] domāju, ka tas arī bija galvenais, ko deputāti novērtēja,” sacīja Kalnmeiers.”/lsm.lv/

….hmmm….politiskā neitralitāte un…darbs atbilstoši likuma prasībām?…kaut kā neiet kopā….

+16
-2
Atbildēt

0

kristaps_freimanis 17.08.2016. 11.27

Nepareizs virsraksts.

Jābūt: “Ģenerālprokuratūra, pārkāpjot likumu, ierosina kriminālprocesu pret Jurašu”

Apakšvirsraksts: Prettiesiskais process nelikumību turpināšanai nodots Drošības policijai

+14
-1
Atbildēt

0

dzeris49 17.08.2016. 10.50

Nu, bravo, izrādās, runāt par korupciju Latvijā nozīmē izpaust valsts noslēpumu, Tāda absurda priekšā pat Krievija atpūšas, vēl jo vairāk, ka aizliegt par to runāt ir pretlikumīgi ( skat zanE komentāru)!

Par muļķuzemes ģenerālprokuroru Kalnmeijeru un arī AT vadītāju Bickovicu, manuprāt, nekādi komentāri nav nepieciešami, par šiem “godavīriem” sen viss pietiekami labi zināms, tāpat kā par tiem, ar kuru balsīm viņi tikai ievēlēti.

Tas, ka muļķuzemē sen jau necīnās ar korupciju ( jo korupcija totāli korumpētā valstī ir valsts pārvaldes forma un būtība, un šeit sen ir izveidota valsts nozagšanas sistēma, pret kuru iet nedrīkst), bet, cīnās ar tiem, kas mēģina pret to cīnīties vai kaut vai atklāti runāt, arī sen skaidrs.

Tas, ka šeit nevienu neintersē likums, arī sen zināms, jo katru likumu var apiet ar līkumu un jebkuru lēmumu var nopirkt vai arī iegūt šantāžas rezultātā ( taisni tāpēc ZZS, NA un SC koalīcija neļauj ievēl’wet nevienā kaut cik nozīmīgā amatā cilvēku, kurš nav sasmērējies, un kuru nevar šantažēt ( Kalnmeijers un Bickovics ir tikai aisberga redzamā daļa).

Protams, ka ja pret Jurašu ierosinās lietu, ECT viņu attaisnos, ja neattaisnos muļķuzemes tiesas, bet, ne jau Juraša notiesāšana lietas pasūtītājiem svarīga, btm “mājiens” pārējiem iebiedēšanas nolūkā, tiem , kas vēlas cīnīties pret sistēmu – turat muti, citādi būs slikti!

Ko atliek gaidīt – tā ka mēs ar šo te brīnumsaeimu strauji šļūcam Krievijas virzienā, jāgaida kaut kas tipa Jarovajas likumupaketei Krievijā ( Latvijas gadījumā tas varētu saukties, piem., Rasnača – Brigmaņa likumu pakete pēc Lembega un Co pasūtījuma), kas ierobežos vārda brīvību, neļaus runāt un kritizēt valsts amatpersonas par korupciju, pasludinās par valsts noslēpumu visu, izņemot to, par ko nelielā sarakstiņa tieks atļauts runāt, utt., jo absurds aug ģeometriskā progresijā, un nekāds gals tam nav saredzams, ja nu vienīgi kāds uzbrēciens no ES vai ASV var tos mūsu korumpētos āmurus apturēt, bet, tiem patreiz savas problēmas pietiek.

Vissliktākais ir tas, ka tasi “tautas” lielākai daļai viss tas absolūti neintersē, un, izņemot nelielu daļa, tā absolūti nespēj saskatīt saistību starp korupciju, vārda brīvības ierobežojumiem, un savām algām un pensijām, un absolūti nespēj atšķirt cēloņus no sekām, kas arī ļauj tai “elitei” tik nekaunīgi uzdarboties, viss tas var raisīt vienīgi pesimismu un absolūtu neticību ne šai valstij, ne tās institūtiem, kas arī jau ir noticis.

+14
-2
Atbildēt

1

    moonlight > dzeris49 17.08.2016. 14.02

    dzeris49

    Ko atliek gaidīt – tā ka mēs ar šo te brīnumsaeimu strauji šļūcam Krievijas virzienā

    Sen jau esam aizšļūkuši. Pederasti, gluži kā absolūtā ļaunuma bidlostānā, tiek salikti nozīmīgākos amatos, bet valdošās parķijas, Vienotības padlas, zagšanā cenšās ne par ko neatpalikt no savas sugas brāļiem, “bļjaģinaja rossija”. To morālo kropļu paģeļņiks, Gņils Išakovs, kopē savu elku Sobjaņinu, paralizējot satiksmi galvaspilsētā un izliekot troruāru ar bruģi. Jādomā, ka kāds no viņa ziliem draudziņiem to ražo.

    0
    -13
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu