Notiks plaša konference, veltīta 1991.gada augusta puča 25.gadadienai • IR.lv

Notiks plaša konference, veltīta 1991.gada augusta puča 25.gadadienai

17
Konferences plakāts.

Konferenci rīko LPSR VDK zinātniskās izpētes komisija un Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūts

Zinātniskā konference «Lielais brālis tevi vēro: VDK un tās piesegstruktūras», kas veltīta 1991. gada augusta puča izgāšanās 25. gadadienai un sekojošajai VDK likvidēšanai Latvijas Republikā, notiks no 11. līdz 13. augustam «Pilsētas bibliotēkā» jeb Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā, Kolonu zālē un Mecendorfa namā. 

Starptautiskajā zinātniskajā konferencē, kuru rīko LPSR VDK zinātniskās izpētes komisija un Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūts, referēs starptautiskā zinātniskā centra «Memoriāls» priekšsēdētāja vietnieks, profesors Ph. D. Ņikita Petrovs (Krievija), Moldovas Komunistiskā totalitārā režīma izpētes un novērtēšanas komisijas loceklis, Moldovas Valsts Universitātes profesors Dr. hist. Oktaviāns Cikū, Ukrainas Nacionālās atmiņas institūta administrācijas direktors Ihors Kuļiks, Igaunijas Vēsturiskās atmiņas institūta vecākais pētnieks Ph. D. Mēlis Saueauks, Lietuvas genocīda un pretošanās centra direktors Dr. hist. Arūns Bubnis, Tartu Universitātes Vēstures un arheoloģijas institūta pētnieks Dr. sc. soc. Pauli Heikile (Igaunija), Krievijas vēsturnieks Dr. habil. philol., Dr. hist. Boriss Sokolovs un citi.

Konferencē ar referātiem par Valsts drošības komitejas ar zinātniskajiem ziņojumiem referēs Dr. phil. Solveiga Krūmiņa-Koņkova, par kontroli pār baznīcu LPSR no 1950. līdz 1970. gadam runās LPSR VDK zinātniskās izpētes komisijas priekšsēdētājs Dr. hist., Dr. h. c. (LZA) Kārlis Kangeris, referēs arī Dr. philol. Inguna Daukste-Silasproģe, Dr. hist. Ineta Lipša, Dr. sc. comm. Mārtiņš Kaprāns un citi pētnieki.

No 11. līdz 13. augustam notiekošo konferenci organizē LPSR VDK zinātniskās izpētes komisija sadarbībā ar Latvijas Universitāti. Komisija ir izveidota 2014. gada 20. augustā ar Ministru kabineta rīkojumu, pamatojoties uz likumu Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu. 

Pilna konferences programma ir šeit.

Komentāri (17)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu