Nogalinātā Ukrainas žurnālista lietā FIB sola atklāt slepkavu sejas • IR.lv

Nogalinātā Ukrainas žurnālista lietā FIB sola atklāt slepkavu sejas

34
Avīze ar žurnālista Pāvela Šeremeta fotogrāfiju. Foto: ITAR-TASS/LETA

Policijas priekšnieks: Ļoti svarīgi ir izpētīt, kam šī slepkavība bija izdevīga Ukrainā

Ukrainas valsts policija vērsusies pie ASV Federālās izmeklēšanas biroja (FIB), lai no videokameru uzņemtajiem attēliem noteiktu žurnālista Pāvela Šeremeta slepkavu sejas, ziņo “Ukrainskaja pravda”.

Par to medijam pavēstīja valsts policijas priekšnieka vietnieks Vadims Trojans. “Mēs vērsāmies FIB, viņi apsolīja, ka mums palīdzēs ne tikai ar fotorobotu sastādīšanu. Viņiem ir spēcīgas personu meklēšanas programmas, arī pēc sejas pantiem,” viņš teica.

Trojans teica, ka FIB atzinums par žurnālista slepkavībā izmantoti spridzekli gaidāms mēneša laikā. “Eksperti ir saņēmuši vairākas atskaites par to, no kā sastāvējis mehānisms, taču pagaidām līdz galam nav noteikts, kā spridzeklis tika detonēts,” teica policijas pārstāvis.

Trojans arī izstāstīja tuvāk par slepkavības versijām. Sākotnēji bijušas sešas versijas, bet galu galā palikušas četras. Pirmā bijusi par Krievijas pēdām, kas ietvēra gan Šeremeta bijušo darba lauku, kā arī provokācijas pret Ukrainu.

Otrā versija ir saistīta ar Ukrainu. “Tie var būt cilvēki, par kuriem notikusi žurnālistiska izmeklēšana, vai struktūras, par kurām rakstīja “Ukrainskaja pravda”, un viņi varēja spert apsteidzošus soļus. Ļoti svarīgi ir izpētīt, kam šī slepkavība bija izdevīga Ukrainā,” teica Trojans.

Trešā versija ir saistīta ar personīgiem iemesliem. Pēc policijas vadītāja teiktā, tajā iekļaujas arī variants, ka uzbrukums kā atriebība bija plānots pret Šeremeta civilsievu un “Ukrainskaja pravda” vadītāju Aļonu Pritulu.

Ceturtā versija – slepkavību pastrādāja fanātiķi no Krievijas okupētajām teritorijām vai no citām vietām, uzskatot Šeremetu par nodevēju. “Tā var būt arī personīga atriebība. Fanātiķi – tā ir īpaša kategorija, pats bīstamākais ierocis,” teica Trojans.

Izmeklētāji ieguvuši savā rīcībā arī vairāk videoierakstu no slepkavības nakts. Tāpēc policisti var vairāk izsekot slepkavu pārvietošanās ceļam.

Uz jautājumu, vai Trojans ir sniedzis paskaidrojumu par to, kāpēc Ukrainas policija izsekoja Šeremetu un Pritulu, policijas priekšnieka vietnieks atbildēja, ka ir sniedzis visu nepieciešamo informāciju dienesta izmeklēšanai.

Medijs ziņo, ka Ukrainas valsts policija sākusi dienesta izmeklēšanu par to, ka Trojans, iespējams, organizējis nelikumīgu “Ukrainskaja pravda” vadītāju izsekošanu.

Trojans, kurš bijis atvaļinājumā, uzreiz pēc atgriešanās darbā uzrakstījis par to ziņojumu policijas vadībai ar lūgumu veikt dienesta izmeklēšanu, lai pārbaudītu viņa it kā iesaisti šajā Šeremeta un Pritulas videoizsekošanā. “Tas bija mans kā Ukrainas kriminālpolicijas vadītāja pienākums,” teica Trojans.

Kā ziņots, viens no “Ukrainskaja pravda” vadītājiem žurnālists Šeremets tika nogalināts 20.jūlija rītā Kijevas centrā, kad viņš devās uz darbu. Šeremets brauca ar Pritulas automašīnu, kas tika uzspridzināta.

Policija notikušo kvalificēja kā apzinātu slepkavību, apdraudot daudzu cilvēku dzīvības.

Ukrainas ģenerālprokurors Jurijs Lucenko par vienu galvenajām versijām nosaucis atriebību Šeremetam par viņa profesionālo darbību.

 

Komentāri (34)

west 11.08.2016. 18.48

Par politiku un sliktu izrunāšanos mūsdienās gandrīz nevienu vairs nenogalina. Nav jēgas.

Motīvi var būt tie paši, kas vienmēr – liela nauda vai nesadalītas sievietes.

0,01%, ka stulba nejaušība.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu