Muitā pārbaudīts Koļegovas brāļa sūtījums lidostā, nevis viņa auto (papild.) • IR.lv

Muitā pārbaudīts Koļegovas brāļa sūtījums lidostā, nevis viņa auto (papild.)

28
Inga Koļegova. Foto: Evija Trifanova, LETA
Ieva Cielava

Kučinskis sola pārbaudīt “Vienotības” sniegto informāciju par Koļegovu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieki otrdien aizturējuši nevis VID ģenerāldirektora amata kandidātes Ingas Koļegovas brāļa mašīnu, bet gan viņa firmai “Molport” adresētu sūtījumu lidostā “Rīga”, informē Ministru prezidenta birojs.

Šī pārbaude bijusi plānveida, aģentūrai LETA pavēstīja Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) preses sekretārs Andrejs Vaivars. VID esot sniedzis skaidrojumu premjeram, ka lidostā plānveidā ir pārbaudītas kravas, kas ienāk Latvijā. Viena no tām bijusi arī sūtīta Koļegovas brāļa Imanta Zudāna firmai “Molport”.

VID šo informāciju nedz apstiprina, nedz noliedz, jo saskaņā ar likumu viņi nav tiesīgi izpaust informāciju par nodokļu maksātājiem, kas kļuvusi zināma, pildot dienesta pienākumus. Taču VID atzīst, ka šā gada 8. un 9. augustā lidostas muitas kontroles punktā, pamatojoties uz muitas riska vadības sistēmā uzrādītajiem riskiem, tika veikta muitas dokumentārā kontrole vairākiem pasta sūtījumiem. Šajos sūtījumos atradušās preces ar noteiktu kombinētās nomenklatūras preču kodu.

Muitas dokumentārā kontrole tiek veikta visiem pasta sūtījumiem, kuros atrodas šāda veida preces, neatkarīgi no šo sūtījumu nosūtītāja, saņēmēja vai kādiem citiem kritērijiem, informē VID. Muitas dokumentārās kontroles laikā tiek pārbaudīts, vai preces pavaddokumentos ir visi nepieciešami sertifikāti, vai precei ir piemērots atbilstošais muitas kods un citu prasību ievērošana.

Uzņēmuma “Molport” vadītājs Imants Zudāns presei izsūtītā paziņojumā apstiprina, vakar muitas noliktavā starptautiskajā lidostā “Rīga” tika saņemtas piecas sīkpakas, kas adresētas SIA “MolPort”. Uzņēmums nodrošina centralizētu reto ķīmisko vielu un molekulu pasūtīšanu un piegādi visā pasaulē zinātnes, pētniecības un testēšanas vajadzībām jaunu zāļu preparātu izstrādei. Muitas deklarācijas pārbaude, kā tas ir noticis šajā gadījumā, ir ierasta prakse.

Trešdien Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) sola pārbaudīt partijas “Vienotība” sniegto informāciju par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amata kandidāti Ingu Koļegovu, kas bijusi par iemeslu, kāpēc partija otrdien nav atbalstījusi viņas iecelšanu amatā.

“Vienotības” vadītājs Andris Piebalgs trešdien pēc tikšanās ar Kučinski medijiem pavēstīja, ka šī informācija kļuva zināma tikai vakar. Savukārt Kučinskis atzina – ja šī informācija viņa rīcībā būtu nonākusi ātrāk, viņš jautājumu par Koļegovas apstiprināšanu amatā būtu uz nedēļu atlicis.

Tomēr premjers konkrēti neminēja, kāda būs turpmākā rīcība. “Ja viņa melojusi, tad ir melojusi. Ja ir apmelota, tad ir apmelota,” noteica Kučinskis. Jebkurā gadījumā, pastāvot aizdomām, viņa uzdevums esot pārbaudīt, uzsvēra premjers. Arī Koļegovai tikšot prasīta informācija par šo situāciju.

Viņaprāt, šī informācija bija īstais iemesls, kāpēc “Vienotība” vakar kavējusi Koļegovas iecelšanu amatā.

“Vienotības” iegūtā informācija ir par lēmumu par dividenžu sadali 2014.gadā uzņēmumā, kur Koļegova ir līdzīpašniece. Informācija, kas esot Uzņēmumu reģistrā, atšķiroties no uzņēmumā pieņemtā lēmuma, proti, ka ir iesniegta informācija, ka peļņa par 2014.gadu nav sadalīta, lai gan patiesībā tā ir noticis.

Vienlaikus gan Piebalgs atzina – pat ja noskaidrosies, ka ar dividenžu izmaksu viss bijis kārtībā, tas nemainīs “Vienotības” negatīvo nostāju.

Kā zināms, premjers Māris Kučinskis otrdien preses konferencē paziņoja, ka VID aizturējis Ingas Koļegovas brāli. Vēlāk informācija tika precizēta – aizturēta brāļa automašīna. To noliedza gan VID, gan Koļegovas brālis Māris Zudāns.

Premjers preses konferencē sacīja, ka notikušo uzskata kā pierādījumu viņa rīcībā esošajai informācijai par VID “shēmām un struktūrām”, kuras nevēlas vadītāju, kas mainītu iestādi. Tāpat esot cilvēki arī partijā “Vienotībā”, kuri nevēlas VID reformas.

Kučinskis uzsvēra, ka, neskatoties “Vienotības” ministru lēmumu otrdien neiecelt Valsts vides dienesta vadītāju Koļegovu VID ģenerāldirektores amatā, lēmums par Koļegovas iecelšanu tiks pieņemt nākamnedēļ.

“Spēki, kas ir ieinteresēti vājā VID, ir pietiekoši dzīvi. “Vienotības” ministriem vēlos uzsvērt, ka es neesmu ar mieru piedalīties šādās spēlēs. Vai nu veidojam tiesisku vidi, kurā nav vietas personām, kas domā par labuma gūšanu, vai arī jābūt citai valdībai,” uzsvēra Ministru prezidents.

“Vienotības” iebildumu dēļ valdība vakar uz nedēļu atlika Valsts vides dienesta vadītājas Koļegovas apstiprināšanu VID ģenerāldirektora amatā.

“Firmas.lv” dati liecina, ka Koļegova ir 50% kapitāldaļu īpašniece uzņēmumā “Pallogs” un dividendēs no uzņēmuma viņa kopumā saņēmusi aptuveni 1,46 miljonus eiro, pērn – 320 000 eiro. Saņemtās dividendes viņa dāvinājusi brāļa Māra Zudāna ģimenei vai aizdevusi viņam vai viņam piederošajiem uzņēmumiem. Māris Zudāns ir “Pallogs” valdes priekšsēdētājs, savas kapitāldaļas viņš uzdāvinājis māsai 2005. gadā.

Medijos Koļegova skaidrojusi, ka ir tikai formāla “Pallogs” līdzīpašniece, bet labuma guvējs ir viņas brālis, tāpēc arī “taisnīgi likās naudu atdot cilvēkam, kas to nopelnījis,” Latvijas Radio sacīja Koļegova. “Pallogs” īpašnieki līdzīgās daļās ir Koļegova un Elmārs Švirksts. “Pallogs” pērn strādāja ar 11 692 986 eiro apgrozījumu un 985 135 eiro peļņu.

Saskaņā ar VID publiskoto Koļegovas amatpersonas deklarāciju, viņai ir divi pilngadīgi brāļi.

(papildināta ar Kučinska un Piebalga teikto)

Komentāri (28)

fretka 10.08.2016. 14.00

Viss normāli.

Kam gan negadās steigā un aiz priekiem sajaukt lidmašīnu ar automašīnu :)

+12
0
Atbildēt

3

    Aldis-2 > fretka 10.08.2016. 18.36

    Skats no malas:

    Vienotība paziņo: “VID vadītājam jābūt nevainojamai reputācijai”

    Laba doma. Nevar iebilst.

    Igaunijas divreiz mazākais VIDs iekasē vairāk nekâ Latvijas divreiz lielākais VIDs. Kaut kas ar Latvijas VIDu nav kārtībā…

    VIDs ir pakļauts Finanču ministrijai.

    No 2009.gada līdz 2016.gadam finanču ministri bija: Repše, Vilks, Reirs.

    Lasu Vienotības aicinājumu (VID vadītājam jābūt nevainojamai reputācijai) un nevaru saprast: kāpēc VIDa reputācijai nebija nekādas nozīmes no 2009.gada līdz 2016.gadam?..

    Jau kopš 2009.gada mums varēja būt VIDs ar nevainojamu reputāciju…

    +8
    -8
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > fretka 10.08.2016. 23.01

    traductrice raksta: “Reirs, kas tagad ir “par labklājību”, … pirms gada bija “par financēm””

    Ir vēl interesantākas niances.

    Ja, būdams finanču ministrs, cilvēks aizstāv bezdeficita budžetu, bet kļūdams vienkārši deputāts, sāk visiem solīt brīnumus, to vēl varētu saprast. Tâ mēdz rīkoties daudzi politiķi daudzās valstīs. Tas ir jautājums: “solīt vai nesolīt”.

    Bet ir vēl cits jautājums: “iekasēt nodokļus vai neiekasēt”.

    Kopš 2009.gada Vienotībai bija Finanču ministrija un tai pakļautais VIDs. Kāpēc divreiz mazākais Igaunijas VIDs pusotru reizi mazākā valstī iekasē vairāk nodokļu nekâ divreiz lielākais Latvijas VIDs pusotru reizi lielākā valstī – jautājums ir interesants. Vai tâ izpaužas Vienotības totāla nekompetence un impotence vai arī nekaunīga ļaunprātība – arī ir interesants jautājums.

    Katrā ziņā, idiōti šķiet bīstamāki par oligarchiem. Oligarchi būtu kaut ko nozaguši, savukārt idiōti to vienkārši uzdāvina, pazaudē vai nodedzina. No zagļiem vismaz var mēģināt kaut ko atgūt, bet no idiōtiem vairs nekā… Viņu rīcība ir neprognōzējama. Bēdīgi.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    traductrice > fretka 10.08.2016. 19.41

    taisnība. Mums nav “labo” un “slikto” (ja neskaita “slikto SC”). Visi vienā sulā vārās, visi uzvāras vai grib uzvārīties. Kaut vai – budžeta apspriešana. Reirs, kas tagad ir “par labklājību”, ir pilnīgi iegājis lomā un aizmirsis, ka vien pirms gada bija “par finansēm” un aizgūtnēm stāstīja, cik slikti, cik nepareizi un nevalstiski ir celt minimālo algu. Tagad, viss otrādi.

    Kā mūsu valsts var iet kaut maziņiem solīšiem uz priekšu, ja ir izveidojusies politiķu kliķe, kas tikai rotē no vienas ministrijas uz citu un bāž viens otram sprunguļus. Tas pats par ierēdņiem. Plaša profila speciālisti visās jomās, tikai kaut cik redzama rezultāta nav nevienā.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

zanE. 10.08.2016. 17.32

…redz, kā!…

– “Lai gan Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amata kandidāte Inga Koļegova savās amatpersonas deklarācijās norādījusi, ka pēdējos gados saņēmusi gandrīz miljonu eiro dividendes no sev daļēji piederošā koka palešu ražotāja SIA Pallogs, firmas iesniegtie dokumenti Uzņēmumu reģistrā liecina, ka uzņēmuma dalībnieki šajos gados nolēmuši peļņu nesadalīt, liecina Firmas.lv datubāzē pieejamā informācija.

Firmas.lv pieejamie Pallogs dalībnieku sapulču protokoli liecina, ka pēdējos četrus gadus uzņēmuma dalībnieku sapulce katru gadu nolēma nesadalīt iepriekšējā gadā gūto peļņu.

Vienlaikus uzņēmuma vadības ziņojumā par 2015.gadu norādīts, ka vadības priekšlikums ir 2015.gada peļņu nesadalīt, bet sadalīt iepriekšējo gadu peļņu.

Dalībnieku sapulču protokolus, saskaņā ar kuriem nolemts peļņu nesadalīt, parakstījis uzņēmuma 50% kapitāldaļu īpašnieks un valdes loceklis Elmārs Švirksts un Koļegovas pilnvarotā persona – viņas brālis un uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Māris Zudāns. Vadības ziņojumu parakstījusi uzņēmuma valde – Zudāns, Švirksts un valdes loceklis Aivars Erels.

Koļegovas amatpersonas deklarācijās norādīts, ka 2015.gadā dividendēs no Pallogs viņa saņēmusi 320 000 eiro, 2014.gadā – 380 000 eiro, bet 2013.gadā – 240 000 latu (341 500 eiro).

Pallogs peļņa 2015.gadā bija 0,99 miljoni eiro, 2014.gadā – 0,55 miljoni eiro, 2013.gadā – 0,68 miljoni eiro, bet 2012.gadā – 1,05 miljoni eiro, liecina Firmas.lv informācija.

Aģentūrai LETA pagaidām nav izdevies sazināties ar Koļegovu un saņemt skaidrojumu par dividendēm. Koļegova uz tālruņa zvaniem un īsziņām neatbildēja.”

http://www.db.lv/citas-zinas/pedejos-cetrus-gadus-kolegovas-uznemuma-pallogs-dalibnieki-lemusi-dividendes-nemaksat-452726

…vai finanšu ministrei joprojām ir pārliecība, ka audits nav nepieciešams un Kučinskis uzskata, ka audits būtu līdzvērtīgs provokācijai?…

+13
-2
Atbildēt

1

    Ozols > zanE. 10.08.2016. 21.00

    vēl amizantāks tas viss liekas, ka kundzi mēģina izspēlēt kā labāko iespējamo VID vadītāju. būtu vēl kāda cita iestāde, varētu varbūt pievērt acis, kam negadās sapīties dokumentu aizpildē, bet uz VID tādu? pff…

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

Ozols 10.08.2016. 14.17

nez kurš Kučinskim skrēja sūdzēties un tas uz karstām pēdām presenē ar kamolu kaklā uzstājās? brālis zvana māsai, māsa premjera birojam vai kā?

Kučinska vietā kādu no sava biroja atlaistu- nesmuki un nepieļaujami tādi izgājieni.

+11
-1
Atbildēt

1

    traductrice > Ozols 10.08.2016. 14.30

    Aina no komēdijas:

    1) bračka [neko ļaunu nedomādams, vienkārši rutīnas zvans]: “eu, māšuk, mani paņēmuši… nu tu tur nokārto”

    2)māšele [ar asarām acīs vēršas pie premjera]: “brāli paņēmuši… viņi (sliktie) vēršas pret manu ģimeni”

    vai tad nabaga premjers varēja zināt, ka bračkas ir vairāki?

    +12
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu