Policija: Nav pierādījumu par Londonas uzbrucēja "teroristiskajiem motīviem" (papild.) • IR.lv

Policija: Nav pierādījumu par Londonas uzbrucēja “teroristiskajiem motīviem” (papild.)

24
Mirušās sievietes līķis tiek aizvests no uzbrukuma vietas. Foto: AP/LETA

Londonas centrā nodurta sieviete, vēl pieci cilvēki guvuši ievainojumus

Lielbritānijas izmeklētāji, kas nopratinājuši 19 gadus veco somāļu izcelsmes Norvēģijas pilsoni, kurš ticis apcietināts pēc uzbrukuma Londonas centrā, ceturtdien paziņojuši, ka nav atrasti pierādījumi, kas liecinātu par “teroristiskiem motīviem” vai “radikalizāciju”.

Policijas komisāra palīgs Marks Raulijs pavēstīja, ka sieviete, kura trešdienas vakarā tika nodurta Rasela skvērā Londonas centrā, bijusi ASV pilsone, vēsta LETA/AFP.

Savukārt divas sievietes un trīs vīrieši, kas šajā uzbrukumā guva ievainojumus, ir ASV, Lielbritānijas, Austrālijas un Izraēlas pilsoņi. Trīs no pieciem cietušajiem jau izrakstīti no slimnīcas, un arī abu atlikušo ievainoto dzīvībai briesmas nedraud.

Izmeklēšana “arvien lielākā mērā norāda, ka šo traģisko notikumu izraisījušas garīgās veselības problēmas,” norādīja Raulijs. “Mēs uzskatām, ka tas bija spontāns uzbrukums un upuri tikuši izraudzīti nejauši. Mēs neesam atraduši pierādījumus par radikalizāciju vai jebko citu, kas liecinātu, ka aizturēto vīrieti būtu motivējis terorisms,” piebilda komisāra palīgs.

Viņš arī pavēstīja, ka saistībā ar notikušo veikta kratīšana kādā dzīvoklī Londonas ziemeļos un vēl viena kratīšana tiks veikta dzīvoklī Londonas dienvidos.

Raulijs informēja, ka aizdomās turamais ticis sašauts ar elektrošoka pistoli un aizturēts sešas minūtes pēc pirmā telefona zvana saņemšanas par uzbrukumu.

Jau ziņots, ka uzbrukumā ar nazi Londonas centrā netālu no Britu muzeja trešdienas vakarā nogalināta kāda sieviete, bet vēl pieci cilvēki ievainoti. Uzbrucējs – 19 gadus vecs vīrietis – notikuma vietā tika aizturēts.

Policija neizslēdz notikušā incidenta iespējamu saistību ar terorismu, bet norādīja, ka “nozīmīgs faktors” šajos notikumos ir uzbrucēja garīgās veselības stāvoklis. Uzbrukuma vietā aizturētajam 19 gadus vecajam vīrietim kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums, ceturtdien paziņoja policija.

Skotlendjarda komisāra palīgs Marks Roulijs atklāja, ka izmeklēšanu vada Londonas policijas slepkavību izmeklēšanas komanda, kas saņem atbalstu no pretterorisma vienības. “Protams, šajā posmā mums būtu jāpatur atvērts prāts par motīviem, un attiecīgi terorisms kā motīvs paliek viena no izmeklēšanas līnijām, kas mums jāizpēta,” sacīja Roulijs.

Britu raidorganizācija BBC ziņoja, ka rajons ap uzbrukuma vietu – Rasela laukumu – ir norobežots. Drošības apsvērumu dēļ no ceturtdienas rīta Londonā tiks pastiprināta policijas klātbūtne, arī izvietoti bruņoti policisti, informēja Skotlendjards.

Policija norāda, ka uzbrukumā nogalināta aptuveni 60 gadus sieviete. Kad Rasela laukumā ieradušies mediķi, viņa vēl bijusi dzīva, tomēr sievietes dzīvību nav izdevies glābt.

Vēl divas sievietes un trīs vīrieši guvuši dažādus ievainojumus, paziņoja policija, piebilstot, ka arī 19 gadus vecais uzbrucējs, pret kuru policisti pielietoja elektrošoku, nogādātas slimnīcā, kur tiek apsargāts.

Drošības pastiprināšanai Lielbritānijas varasiestādes nolēmušas izvietot Londonā papildu 600 bruņotu policistu. Par to trešdien paziņoja Londonas policijas vadītājs sers Bernards Hogans-Hovs. Saskaņā ar britu policijas metodēm vairums Londonas policistu nenēsā šaujamieročus, bet realitāte prasa šos ieročus.

“Realitātē, ja jātiek galā ar bruņotiem un nāvīgi bīstamiem uzbrucējiem, ir nepieciešami šaujamieročiem bruņoti policisti, kas izmantos spēku, lai apturētu šos uzbrucējus,” paziņoja Hogans-Hovs, piebilstot, ka Londonas policisti no briesmām nevairīsies.

Hogans-Hovs svētdien policijas oficiālajā blogā atzina, ka, runājot par teroristu uzbrukuma risku Lielbritānijai, jautājums ir, kad tas notiks, nevis vai tas notiks. Hogans-Hovs pauda pārliecību, ka terorisma draudi ir ļoti reāli, un dziļas bažas, ka Lielbritānija būs nākamais upuris.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (24)

rinķī apkārt 04.08.2016. 09.16

Policija neizslēdz notikušā incidenta iespējamu saistību ar terorismu, bet norādīja, ka “nozīmīgs faktors” šajos notikumos ir uzbrucēja garīgās veselības stāvoklis. +++ Vai tad terora akts, kuru ir pastrādājis dīvainis, nav terorakts? Tad jau pasaulē nav noticis neviens terorakts. Tad visi šie sprādzieni uc varoņdarbi ir tāda dīvaiņu īpaša pašizpausme :)

+8
-2
Atbildēt

3

    serioussam909 > rinķī apkārt 04.08.2016. 11.57

    Galvenais kas atšķir terorismu no cita veida uzbrukumiem ir politiski motīvi.

    Vai šim uzbrucējam tādi bija?

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    fretka > rinķī apkārt 04.08.2016. 18.41

    Galvenais kas atšķir terorismu no cita veida uzbrukumiem ir politiski motīvi.

    ——

    Gribi teikt, ka terorismam nevar būt reliģiski motīvi?

    P.S. Kā klājas Īrijā, “nulle”? :)

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    Merilī > rinķī apkārt 04.08.2016. 19.06

    Medijos, kuri neslēpj informāciju no lasītājiem, var uzzināt, ka slepkava ir somālietis. Bet curikiem noteikti ir skaidrojums, kāpēc radībai no valsts, kurā islams ir valsts reliģija, nav nekāda sakara ar islamu.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    fretka > lno 04.08.2016. 21.17

    Varēja jau pateikt īsāk un skaidrāk:

    Latvija ir Krievijas protektorāts Eiropas Savienībā.

    Ar Eiropas Savienības ziņu.

    P.S. Sakarā ar NATO samitu Varšavā un Romas Katoļu baznīcas Pasaules jaunatnes dienām Krakovā Polija jūlija sākumā atjaunoja robežkontroli uz savām robežām un atcēla vietējo pierobežas satiksmi ar kaimiņvalstīm.

    Vakar kontroli izbeidza un pierobežas satiksmi atjaunoja uz visām robežām, izņemot Krievijai piederošo Kaļiņingradas apgabalu.

    Drošības apsvērumu dēļ.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Anonīms 04.08.2016. 09.59

principā jau neviens terorists nav atzīstam par garīgi veselu, tā atkal tāda jauna propagandas pīlīte, ka tas jau nav terorists, tas jau slimais … °bet cilvēks nodurts un beigts

0
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu