LELB „reiderisms” pret Liepājas Krusta baznīcas draudzi • IR.lv

LELB „reiderisms” pret Liepājas Krusta baznīcas draudzi

11
Liepājas Krusta baznīca tagad slēgta tās bijušās draudzes vairākumam. Foto — Edgars Pohevičs

Draudzes vairākumam, kas nav apmierināts ar LELB rīcību, atņemta baznīca

Liepājas Krusta evaņģēliski luteriskajā baznīcā jaunā vadība, ko uz Liepāju norīkoja Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) vadība, nomainījusi atslēgas. Tāpēc tagad draudzes dievkalpojumi mācītāja Mārtiņa Urdzes vadībā notiek Liepājas Diakonijas centrā. Jaunā draudzes pulcēšanās adrese ir Fr. Brīvzemnieka ielā 54, svētdienās, plkst. 15.

Žurnālu „Ir” Urdze informē, ka 10. jūlijā notika draudzes kopsapulce, uz kuru bija sapulcējušies vairāk par 90 cilvēkiem. Tā kā daži klātesošie nebija piereģistrējušies un arī pēc vairākkārtīga uzaicinājuma atteicās to darīt, viņu vidū bija arī LELB ieceltās Krusta draudzes pagaidu pārvaldes locekle juriste Anitra Vanaga un revidents Aivars Kaņeps, draudzes kopsapulces vairākums nolēma, ka nepiereģistrētiem viesiem ir jāatstāj telpas. Kad viņi atteicās to darīt, sapulces vadītājs izsludināja pārtraukumu.

Kopsapulces dalībnieki negribēja pieļaut, ka sapulces norise tiek traucēta un nolēma doties uz vācu draudzes telpām Stendera ielā. Pēc pusstundas sapulce turpinājās.

Tika apstiprināts jaunais draudzes nolikums, atcelta LELB ieceltā pagaidu padome un atjaunota vecā padome un valde, kā arī tika pieņemts lēmums aizstāvēt tiesības uz saviem īpašumiem. Kopsapulces dalībnieki nosodīja jebkādu mēģinājumu no LELB puses iejaukties draudzes iekšējās lietās. LELB tika aicināta pārtraukt reiderismu, – mēģinājumu ar varu pārņemt draudzes īpašumus, informē Urdze.

Kā zināms, Liepājas Krusta baznīcas draudze jūnija sākumā nolēma, ka izstāsies no LELB, tā protestējot pret LELB lēmumu neļaut par mācītājām ordinēt sievietes. Kā atbildes solis sekoja LELB Kapitula lēmums atlaist Liepājas Krusta draudzes padomi, valdi un priekšsēdētāju, tā vietā ieceļot pagaidu komisiju ar juristu priekšgalā. LELB arī pārņem visus draudzes īpašumus.

Urdze informē, ka pēc draudzes sapulces sekojis kārtējais nepatīkamais starpgadījums – pienāca ziņa, ka Krusta baznīcā tiek nomainītas atslēgas. Arī atsauktā policija nav kavējusi LELB juristes rīcību, jo viņai bija spēkā esošs Uzņēmumu reģistra lēmums par pagaidu pārvaldes iecelšanu. Vanaga savu rīcību pamatoja ar atlikušās draudzes daļas interesēm, kurai jānodrošinot garīgā aprūpe.

Urdze norāda, ka LELB ir pārņēmusi draudzes kontu, ticis uzlauzts ziņojumu dēļa skatlogs un nomainīts tur esošās informācijas saturs.

Tā kā Liepājas Krusta draudzei, kurā no 122 draudzes locekļiem palikuši vairāk nekā 90, tātad vairākums, tagad LELB atņēmusi baznīcu, draudzes dievkalpojumi mācītāja Urdzes vadībā notiek Liepājas Diakonijas centrā.

Žurnāla “Ir” rakstu par Liepājas Krusta baznīcas draudzi lasiet šeit.

Komentāri (11)

Valdis Eiserts 22.07.2016. 12.08

Ja luterāņu manta tā nesaistītu, varētu dibināt jaunu sektu.

+7
-2
Atbildēt

0

rinķī apkārt 22.07.2016. 12.43

Reiderisms – kontroles pārņemšana pār uzņēmuma kapitāla daļām vai aktīviem, kas notiek pretēji uzņēmuma esošo īpašnieku interesēm. Tezaurs.lv

Pirms lietot jēdzienu reiderisms, IR vajadzētu vispirms izpētīt visas šīs konflikta nianses, izrunāties ar abām pusēm, noskaidrot juridisko patiesību un tikai tad izdarīt secinājumus. Ar to, ka žurnālists jēdzienu reiderisms ir ielicis pēdiņās, nepietiek, lai mazinātu šī svešvārda nozīmi.

Es saprotu, tas ir loģiski, ka IR tagad ir uzsācis karu pret LELB, vai, pareizāk sakot, pret vislielāko daļu no Latvijas luterāņiem, kuri pēkšņi ir kļuvuši par ” gaismnešu” ienaidniekim :) Taču arī šajā situācijā redakcijai vajadzētu turēt augsti savu godu un nekrist kārdinājumā patenkot par ienaidneiku :))

+10
-5
Atbildēt

0

andrejs 22.07.2016. 14.51

Steidzami vajadzīgs Freimanes, Lāces, Kažokas un citu ticīgo viedoklis par šo tēmu.

+4
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu