FOTO: Nicas slaktiņa rīkotājs oficiāli identificēts (papild.) • IR.lv

FOTO: Nicas slaktiņa rīkotājs oficiāli identificēts (papild.)

50
Foto: AFP/LETA

Francijā izsludinātas trīs dienu sēras

Vīrietis, kas vadīja kravas automašīnu, kura ceturtdienas vakarā Nicā ietriecās pūlī, kas vēroja svētku uguņošanu, ir oficiāli identificēts, piektdien vēsta avoti policijā, ziņo LETA/AFP.

Noziedznieks ir Nicā dzīvojošais 31 gadu vecs tunisiešu izcelsmes Francijas pilsonis Muhameds Lauežs Bulels, kura personu apliecinošie dokumenti tika atrasti automašīnā.

Policija vēl nav publiskojusi masu slepkavas vārdu, taču atzinusi, ka viņš dzīvojis Nicā. Avoti tiesībsargāšanas iestādēs stāsta, ka jau iepriekš viņš nonācis policijas uzmanības lokā par sīkiem likumpārkāpumiem. Kravas auto bijis īrēts, par to ziņo aģentūra AFP.

No teroraktā Nicā cietušajiem cilvēkiem aptuveni 50 atrodas kritiskā stāvoklī, piektdien paziņoja Francijas prezidents Fransuā Olands. “Pašreiz 84 cilvēki ir miruši un aptuveni 50 atrodas kritiskā stāvoklī starp dzīvību un nāvi,” pēc slimnīcas apmeklējuma Nicā paziņoja Olands.

Pēc traģiskā terorakta Nicā Francija izsludinājusi nacionālās sēras no sestdienas līdz pirmdienai. Francijas premjerministrs Manuels Valss arī paziņoja, ka valdība vēlas pagarināt pēc 13.novembra Parīzes teroraktiem noteikto ārkārtas stāvokli līdz oktobrim.

Sākot ar piektdienu, karogi Francijā tiks nolaisti pusmastā, un nākamnedēļ parlamentā tiks iesniegts likumprojekts par policijas pilnvaru paplašināšanu.

Jau ziņots, ka Francijas kūrortpilsētā Nicā ceturtdienas vakarā cilvēku pūlī iebrauca kravas automašīna, nogalinot 84 cilvēkus un daudzus ievainojot, līdz tās vadītāju nošāva policija. No ievainotajiem 18 ir kritiskā stāvoklī, paziņoja Francijas iekšlietu ministrs Bernārs Kaznēvs. Slimnīcā ievietoti aptuveni 50 bērni.

Kravas automašīnas vadītājs tika nošauts, kad bija nobraucis divus kilometrus cauri pūlim pa Nicas Angļu promenādi (Promenade des Anglais), kur simtiem cilvēku bija ieradušies uz Francijas nacionālo svētku Bastīlijas dienas uguņošanu, paziņoja Iekšlietu ministrijas preses sekretārs Pjērs Anrī Brandē.

Asiņainais uzbrukums Nicā, kas jau atzīts par teroraktu, notika pēc tam, kad Bastīlijas diena ceturtdien tika atzīmēta ar bruņoto spēku parādi Parīzes Elizejas lauku avēnijā un uguņošanām Francijas pilsētās. Šajā dienā Francija rīkoja svinības par godu sekulārajai republikai un tās vērtībām “Brīvība, vienlīdzība, brālība” (“Liberte, Egalite, Fraternite”), ziņo LETA/AFP.

Provansas-Alpu-Azūra krasta reģiona padomes prezidents Kristiāns Estrozī paziņojumā par reģiona galvaspilsētā Nicā notikušo uzbrukumu sacīja, ka kravas automašīnā bija “šaujamieroči” un “lielāki ieroči”.

Uzbrucējs vairākas reizes izšāva ar pistoli, pirms viņu nogalināja policija, pavēstīja izmeklēšanai tuvs ziņu avots. Cits izmeklēšanai tuvs ziņu avots sacīja, ka kravas mašīnā tika atrastas “vairākas neīstas šautenes” un “neaktīva” granāta.

ASV prezidents Baraks Obama nosodīja “šausmīgo teroraktu”, par kuru gan neviens grupējums vēl nav uzņēmies atbildību. Arī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) nosoda Francijā notikušo teroraktu, uzsverot, ka Latvija ir kopā ar Franciju šajā grūtajā brīdī. Rinkēvičs mikroblogošanas vietnē “Twitter” norāda, ka noticis barbarisks un briesmīgs terorakts, paužot līdzjūtību Francijas tautai.

Nicā notikušais uzbrukums ir trešais liela mēroga terorakts Francijā nepilnu 18 mēnešu laikā. Prokuratūra paziņoja, ka to izmeklēs pretterorisma izmeklētāji. “Pašlaik notiek izmeklēšana, lai noskaidrotu, vai šis cilvēks rīkojās viens vai viņam bijuši līdzzinātāji, kas varētu būt aizbēguši,” sacīja Iekšlietu ministrijas preses sekretārs.

Francijas prezidents Fransuā Olands, kurš pauda “atbalstu un solidaritāti” Nicas iedzīvotājiem, piektdienas rītā uzrunā valsts iedzīvotājiem paziņoja, ka šim uzbrukumam bija “nenoliedzams terorakta raksturs”. Prezidents paziņoja, ka valstī spēkā esošais ārkārtas stāvoklis tiks pagarināts par trim mēnešiem un viņš iesaucis armijas rezervistus, lai pastiprinātu policiju un žandarmēriju, kā arī robežapsardzi.

Pirms Nicas uzbrukuma Olands ceturtdien paguva paziņot pavisam pretējo – ka ārkārtas stāvokļa režīms valstī vairs netiks pagarināts, jo pēc pērnā gada 13.novembra terorakta izsludinātā ārkārtas režīma termiņš beidzas 26.jūlijā.

Olands sacīja, ka Francija pastiprinās savu lomu Irākā un Sīrijā, kur tā starptautiskas koalīcijas sastāvā cīnās pret “Islāma valsts” džihādistiem. Olands piektdien vadīs valsts aizsardzības un drošības dienestu vadītāju sanāksmi, lai lemtu par iespējamiem tālākiem pasākumiem.

Francijā ir ārkārtas stāvoklis kopš džihādistu grupējuma “Islāma valsts” 13.novembrī sarīkotajiem teroraktiem Parīzē, kuros tika nogalināti 130 cilvēki. Pērnā gada janvārī citā teroristu uzbrukumā Parīzē tika nogalināti 17 cilvēki.

Pēc Nicā notikušā uzbrukuma tika atcelts šajā pilsētā piektdien plānotais popzvaigznes Riannas koncerts, kā arī Nicas Džeza festivāls.

“Šī ir skumja diena Francijai, Eiropai, mums visiem. Uzbrukuma subjekti bija cilvēki, kas svinēja brīvību, vienlīdzību un brālību,” paziņoja Eiropadomes prezidents Donalds Tusks. ANO Drošības padome nosodīja “barbarisko un gļēvo teroraktu” Nicā.

Angļu promenāde pēc šā uzbrukuma ir norobežota, Piejūras Alpu departamenta iestādes aicina iedzīvotājus palikt mājās.

Par teroraktiem Francijā vairāk šeit video.

(papildināta visa ziņa)

Komentāri (50)

fretka 15.07.2016. 13.26

Šorīt Polijas iekšlietu ministrs Mariušs Blaščaks intervijā privātajai televīzijai Polsat sacīja, ka Nicas notikumi ir gadu desmitiem piekoptās multikulturālisma un politiskā korektuma politikas rezultāts. Viņš piebilda, ka lietas ir jāsauc īstajos vārdos un valstij ir jāgādā par savu pilsoņu drošību, nevis jāraud (kā Mogerīni) un jārīko demonstrācijas, no kurām nav nekāda labuma.

Arī bijušais Polijas armijas specvienības GROM komandieris ģenerālis Romans Polko telefonintervijā privātajai televīzijai TV Republika norādīja, ka Francijas tiesībsargāšanas iestādes ir “piesārņotas ar politkorektumu”. Viņaprāt, Francija nevis cīnās ar radikālajiem islāmistiem, bet gan cenšas viņus pielabināt.

+21
-9
Atbildēt

5

    serioussam909 > fretka 15.07.2016. 13.40

    Aizmirsa pieminēt gadu simtiem piekopto koloniālismu arī. Kaut kā bieži tie teroristi ir no bijušajām kolonijām.

    +10
    -13
    Atbildēt

    0

    Merilī > fretka 15.07.2016. 13.34

    #MuslimLivesMatter

    +9
    -9
    Atbildēt

    0

    Merilī > fretka 15.07.2016. 13.49

    serioussam – mazo draudziņ,

    #TerroristLivesMatter

    +10
    -9
    Atbildēt

    0

    moonlight > fretka 15.07.2016. 13.48

    serioussam909

    Neviens, nelieti, nav aizmirsis tavas sugas brāļus, krievus, kuri atšķirībā no francūžiem, angļiem, holandiešiem, beļģiem, ir nesuši cilvēcei tikai postu, slimības un atpalicību.

    Kādreiz Rodēzijā, kur valdīja baltie, visi bija paēduši un tā būtu varējusi pabarot vēl pusi Āfrikas, tagad draudzība ar krieviem to novedusi līdz galējam trūkumam. Katrs otrais tur ir triljardieris, tiesa bez biksēm.

    +12
    -9
    Atbildēt

    0

    fretka > fretka 15.07.2016. 13.53

    > serioussam909

    Nesatraucies un tā, “nulle”, savā Īrijā :)

    Tūliņ curiki šo ziņu nogremdēs arhīvā, un tev stress beigsies.

    +12
    -8
    Atbildēt

    0

J.Biotops 15.07.2016. 08.49

Līdzjūtība. Nogalināto piederīgajiem, ievainotajiem, visiem, kam šajā traģēdijā darāms savs darbs – mediķiem, vietējiem kārtībniekiem, promenādes kopējiem, citiem iesaistītajiem cilvēkiem… Bet ne Francijai un tās valdībai. Notikušā sastību ar ilgstošu valsts politiku neredzēt nav iespējams.

Dažas stundas pirms notikuma Olans Bastīlijas ieņemšanas dienas svētku runā lepojies ar savas valdīšanas 5 gados sasniegto un paziņojis, ka 26.07. atcelšot ārkārtas stāvokli. Bīstamības vairs neesot, jo pieņemts pretterora likums.( Laikam nebija paspēts pārtulkot to likumu arābiski) Tagad tas pats Olands izteicis solidaritāti ar cietušajiem (solidāri pagulsies zem riteņiem vai nošausies, pirms tam uztaisījis frizūru?)

Parīzes lielā mošeja esot „izteikusi nosodījumu” – kāpēc tieši mošeja, vai tad notikušajam kāds sakars ar islamu?

Pasaules dižvīri cits par citu nopietnāki – esot kārtējais(!) pierādījums tam, ka… Eiropa neesot gluži droša. Kas to būtu domājis. Citu gan neko pierādīt vai saskatīt nav politkorekti. ANO DP jau apzīmējusi aktu par gļēvulīgu – paši gan drosmīgi?

+15
-5
Atbildēt

2

    andrejs > J.Biotops 15.07.2016. 19.45

    atjaunot Eiropas tiesību pamatus (noziegums nerada tiesības)

    —————–

    nelegāli iebraukušajiem kolonistiem nav nekādu tiesību uz Latvijas pilsonību, piemēram, vai ne?

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > J.Biotops 15.07.2016. 15.00

    Publiskās politikas haizivis būtībā ir stulbā situācijā – kaut kas jārunā, bet ielikt tekstā reālu saturu nav no kurienes. Politkorektums arī jāievēro, kaut tas sāk mazliet šķobīties. Tā nu raujas pa tukšo, pārvarējuši paši savu saprātu (kam tāds ir) vai ar slēptu prieku, ka var pievērst sev uzmanību. Merkele stāsta, ka šādos gadījumos dikti svarīga esot solidaritāte. Vai tā tagad saucami runu plūdi?

    Solidāri būtu sadarboties specdienestiem, atcelt ierobežojumus teroristu uzraudzībai, precīzi un visā Eiropā vienoti definēt riska grupas (esmu politkorekts, nerakstu, kā to lielāko saukt), izstrādāt preventīvus pasākumus (neviens neprotestē, kad kādā valstī neielaiž futbola huligānus), atjaunot Eiropas tiesību pamatus (noziegums nerada tiesības) un vienlīdzīgi piemērot spēkā esošos likumus neatkarīgi no likumpārkāpēja ādas krāsas.

    Solidaritāte ārējo robežu pilnvērtīgā sargāšanā arī nekaitētu, kaut šajā gadījumā tā vairs nelīdzētu – slepkava Francijas pilsonis.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

dzeris49 15.07.2016. 14.42

Ir no kā mācīties, kā cīnīties pret terorirismu, un tā ir Izraela.

Bet, prptams, ideoloģisku apsvērumu dēļ kreisajiem ES dogmatiķiem tass neder, ēbreji no Francijs sen jau mūk, jo aizvainot tos nabadziņus , kas nav ne pie kā vainigi, izņemot, ka ir miermīlīgi musulmaņi, nedrīkst.

Protams, līdzjūtība visai franču tautai.

+11
-2
Atbildēt

3

    moonlight > dzeris49 15.07.2016. 18.03

    dzeris49

    ēbreji no Francijs sen jau mūk

    Sorosīdi situāciju Francijā noveduši tik tālu, ka jebrejiem no turienes jāmūk. Ne nacisti, bet žīdu politiķi kopā ar komunistu cūkām, kuru mērķis bija maksimāli padarīt eiropiešu dzīvi nepanesamu. Kā saka: “Paši pūta, paši dega”.

    Nullēm, galantiem, centrumiem, streipiem un rinkēvičiem, kuru sapnis, totāla Latvijas demogrāfiskā piesārņošana un kuri balso par Vienotības welcom’istiem, jāatceras, ka muslimu fundamentālisti viņu sugu sēdina uz nosmailinātiem mietiem.

    +6
    -11
    Atbildēt

    0

    Anonīms > dzeris49 15.07.2016. 14.51

    man bez tevis bija skumji, džeri.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > dzeris49 15.07.2016. 15.15

    Baidos, ka Eiropā no Izraēlas kā nemācās, tā nemācīsies, vismaz ne galveno.

    Parīzē (par Nicu nezinu) bruņotas patruļas ielās redzētas vairāk, kā Jeruzalemē. Bet tur aptracis muslims nevar zināt, kuram privātam garāmgājējam azotē šaujamais un, galvenais, prasme kopā ar apziņu to lietot. Pēdējo pārņemt nevar ne vienā, ne desmit gados.

    Līdzjūtību jūtu pret visiem, kas tieši cietuši, arī pret sanitāru un sētnieku, kam bija jātīra asinis no ielas (nav tas nekāds vieglais darbs), bet „visa tauta”… sev radījusi tādu valdību, kādu te redzam. Humānu, politkorektu, muļķikuļturālu….

    +10
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu