Jurašam piedāvāts miljona eiro kukulis LDz lietā (papild.) • IR.lv

Jurašam piedāvāts miljona eiro kukulis LDz lietā (papild.)

32
Foto: Ieva Lūka, LETA

KNAB vadību neesot interesējusi informācija par kukuļošanas mēģinājumu

Īstenojot reorganizāciju, pašlaik no KNAB tiek atbrīvoti vairāki pieredzējuši darbinieki, kuri pārmaiņās saredz politisku zemtekstu un vēlmi atbrīvoties no izmeklēšanas profesionāļiem. Kā apliecinājumu tam, KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs Juris Jurašs intervijā “Ir” publiskojis faktu, ka viņam piedāvāts miljona eiro kukulis, par ko viņš ziņojis KNAB vadītājam, taču nekāda rīcība neesot sekojusi.

Saistībā ar krimināllietu, kurā iespējamā kukuļošanā tika pieķerts “Latvijas dzelzceļa” šefs Uģis Magonis un Igaunijas uzņēmējs Oļegs Osinovskis, pagājušā gada oktobra beigās Jurašam ticis piedāvāts kukulis viena miljona eiro apmērā, sacīja Jurašs. Piedāvājuma mērķis bijis, lai krimināllieta tiktu pavērsta no kukuļdošanas uz tirgošanos ar ietekmi, par ko likums nosaka daudz maigāku sodu.

Jurašs atzīst, ka sīkākas detaļas nevar atklāt, jo par kukuļa piedāvājumu atbilstoši iekšējai kārtībai informējis KNAB priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku, taču nekāda izmeklēšana nav notikusi – vismaz viņam par to nav zināms.

«Man ir grūti pateikt, vai bija iespējams noķert [kukuļa piedāvātāju] vai ne, bet es kā savas jomas profesionālis redzētu iespēju, kā šo informāciju pārbaudīt,» taču no komunikācijas ar biroja vadību viņam radies iespaids, ka «nevienu tas neinteresē», intervijā “Ir” sacīja Jurašs.

Kukuļa piedāvājumi Jurašam kā KNAB amatpersonai izteikti arī iepriekš – tolaik šie piedāvātāji gan tika pieķerti un par to stājās tiesas priekšā. Streļčenoka komentāru “Ir” pagaidām nav izdevies saņemt, jo KNAB priekšnieks atrodas atvaļinājumā.

Uz jautājumu, kā Streļčenoks ir rīkojies pēc Juraša sniegtās informācijas un kas ir darīts, lai kukuļa piedāvātājus sauktu pie atbildības, no KNAB sekretariāta “Ir” saņēma formālu atbildi.

Sekretariāta vadītāja Māra Priedīte norādīja, ka «informācija, kas tieši vai netieši atklāj KNAB darbības metodes, nav publiskojama». Pēc atkārtota lūguma sniegt atbildi pēc būtības, KNAB piebilda, ka «iestāde saņemto informāciju par iespējamu noziedzīga nodarījuma izdarīšanu vai jebkuru citu iespējamu prettiesisku rīcību, kuras izvērtēšana ir KNAB kompetencē, nodod pārbaudei struktūrvienībai, kuras kompetencē ir šādu faktu izvērtēšana».

Savukārt ceturtdien pēc “Ir” publikācijas KNAB sekretariāta vadītāja Priedīte izplatījusi medijiem paziņojumu, ka “KNAB, reaģējot uz J.Juraša publisko pausto, ka viņam “piedāvāts viena miljona eiro liels kukulis, lai VAS “Latvijas dzelzceļš” (LDz) bijušā vadītāja Uģa Magoņa kriminālprocess tiktu pārkvalificēts no kukuļdošanas uz tirgošanos ar ietekmi, par ko likumā paredzēts daudz maigāks sods” un to, ka “taču nekāda izmeklēšana, vismaz pēc viņa rīcībā esošās informācijas, par notikušo nav sekojusi”, norāda, ka, izpaužot iepriekš minēto informāciju, J.Jurašs šobrīd ir būtiski kaitējis sekmīgai faktu pārbaudei”.

Jurašs uzskata, ka patlaban publiskajā telpā tiek izvērsta nomelnošanas kampaņa ar mērķi atbrīvoties no tiem, kas tiesībsargājošajās iestādēs vēl turpina cīnīties pret organizēto noziedzību. Piemēram, valdošās partijas ZZS redzamākais līderis Aivars Lembergs publiski paudis atklāsmes, ka tiesībsargājošo iestāžu darbinieki, to skaitā Jurašs, nodrošinot «jumtu» kontrabandai.

«Tad, kad tu nepieņem [kukuli] un tevi nevar nopirkt, kad tevi nevar iebiedēt, kad tevi nevar kā citādi ietekmēt, tad… Cik tad ir to citu iespēju – ņemt un maksimāli nomelnot, apliet ar dubļiem,» situāciju komentē Jurašs.

Jurašs secina, ka pašreizējai varai neesot vajadzīgs ne reāli strādājošs KNAB, ne VID, tāpēc notiek pārmaiņas KNAB, pēdējā laika «it kā reformas VID» un atbrīvošanās no darbiniekiem.

Vairāk par KNAB reorganizāciju un pieredzējušo darbinieku atlaišanu lasiet šonedēļ žurnālā “Ir”.

 

Komentāri (32)

Arturs Pērkons 14.07.2016. 11.30

Tātad cigarešu kontrabandas jumtu atlaiž no darba nevis par jumtošanu, bet par kko tādu, ko pat nesaka.

Tātad slikti jumtojis?

+11
-3
Atbildēt

1

    edge_indran > Arturs Pērkons 14.07.2016. 11.35

    ———–

    Katram jurošam-kukainītim sava vieta esošajā sistēmā pašam jāapjēdz – pašam sev atbilstošā jāieņem. Streločņiks-sešķorka spēj pielāgoties, vairs nevēlas lieki svešā teritorijā līst bez komandas “no augšas”. Dzīvojam demokrātiskā valstī, tas jāsaprot:

    “Tiesnese spriedumā noziegumu pārkvalificēja. Latvenergo valdi nevarot uzskatīt par valsts amatpersonām, tāpēc tā nebija vis kukuļņemšana, bet neatļauta labuma pieņemšana un tas nozīmē, ka viņiem nebūs jāsēž cietumā.”

    Latvenergo viceprezidents Meļko izbēg no smaga cietumsoda; Tiesa interpretē likumu par labu apsūdzētajiem

    http://skaties.lv/zinas/latvija/sabiedriba/latvenergo-viceprezidents-melko-izbeg-no-smaga-cietumsoda-tiesa-interprete-likumu-par-labu-apsudzetajiem/

    +1
    0
    Atbildēt

    0

lno 14.07.2016. 12.45

KNAB

‏@KNABinforme KNAB Retweeted ir

Izpaužot iepriekš minēto informāciju, J.Jurašs šobrīd ir būtiski kaitējis sekmīgai faktu pārbaudei

+4
0
Atbildēt

1

    edge_indran > lno 14.07.2016. 16.25

    ———

    “Ažiotāža ap “Lampu” kalpo kā laba KNAB publicitātes aktivitāte – KNAB ielēca braucošā vilcienā – izmantoja iespēju “piekabināties” notikumam, kuru apmeklēja aptuveni 9000 cilvēku un, visticamāk, vairāki tūkstoši sekoja līdzi festivāla aktivitātēm tiešsaistē. Tas kļuva par veiksmīgu sabiedrisko attiecību triku – kļūt populāram kāda pasākuma ietvaros, tajā neieguldot savus laika un zināšanu resursus.” LVportals,13.07.2016.

    ==============================================================================

    Streločņiks ir īstais cilvēks īstajā vietā! Pārlikt problēmas no “slimās knābja galvas uz kādu veselo” – liecina par izcilu pielāgošanos un manevrēšanas spēju esošās absurdās sistēmas ietvaros.

    Tā turēt!

    Nu, tagad,laipni lūgtum – nākamais pasaku stāstniek’:

    “KNAB Ķīļa stāstu par viņam piedāvāto miljona kukuli atzinis par pasaciņu”

    http://www.pietiek.com/img/illustr_lg/7785.jpg

    http://www.pietiek.com/raksti/knab_kila_stastu_par_vinam_piedavato_miljona_kukuli_atzinis_par_pasacinu

    0
    0
    Atbildēt

    0

lno 14.07.2016. 23.49

Amizanti, ka visi zina, ka Jurašs fleitē. Labi, iespējams arī tas, bet KNAB taču nenoliedz, ka Jurašs lūdzis veikt pārbaudi…Kas kavēja pārbaudīt?:)

+4
0
Atbildēt

11

    klusais > lno 15.07.2016. 09.56

    lno – mušas un kotletes – tas par Seržantu .

    Par KNAB – kas traucēja Jurašam ,kurš lieliski zin iekšējo situāciju , veikt citas darbības , lai realizētu izstrādi :) Tāda pirkstu vicināšanas metode. Galu gala dzīvojam reālā pasaulē nevis uz papīra uzzīmētā .

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    klusais > lno 15.07.2016. 09.28

    Arturs – nu pieņemsim , ka atsauksme uz metemātikas eksāmenu ir vietā un laikā :) Es tikai vēlos piebilst , ka Jurašs nav pirmo dienu amatā un domājams daudz zin par aisberga redzamo un zemūdens daļu . Ja šis spriedums ir pareizs , tad viņam vajadzēja iepriekš izkalkulēt situaciju ar vadības reakciju kukuļa lietā. Pie kam noteikti bija arī citi veidi un iespējas kā realizēt situāciju . Jurašam noteikti ir uzticami kontakti gan SAB gan DP , kurus varēja piesaistīt , lai veiktu realizāciju apejot KNAB vadību . Jautājums ir par to vai pirmkārt šāds piedāvājums vispār bija un otrkārt ja bija – vai Jurašs gribēja to realizēt .

    P.S. Minētais Seržants reālo situāciju un iespējas drošības struktūrās zin domājams labāk par jebkuru no mums te :)

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    moonlight > lno 15.07.2016. 11.43

    lno

    Čekas kurmis, Bordāns, lieku reizi atgādināja par savas personas eksistenci.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    klusais > lno 15.07.2016. 11.15

    lno – un kā tad stādies priekšā atmaskošanas par viltus trauksi realizāciju? Jebkurā brīdī var nolekt nost un pateikt , kas ir pazudusi kontaktpersona .

    Par Seržantu – vai uzskati , ka viņam notiekošais spēka struktūrās ir sveša lieta ?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    moonlight > lno 15.07.2016. 10.01

    klusais

    Jurašam noteikti ir uzticami kontakti gan SAB gan DP , kurus varēja piesaistīt

    Kaut ko tik stulbu uzrakstīt! Ja Latvijā ir vēl kāda no čekas kaut cik neatkarīga iestāde, tad tas ir KNAB, kas aizturēja Šļesera ieliktnīti, Vienotības atkārtoti apstiprināto amatā, Magoni.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    lno > lno 15.07.2016. 10.40

    klusais. Tad tavuprāt lai atbrīvotos no Juraša loģiskāk veikt reorganizāciju kā atmaskot par viltus trauksmes celšanu par kukuli? Nu ja Seržants muša, tad nevajag atsaukties uz viņa pieredzi un situācijas pārzināšanu:)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    lno > lno 15.07.2016. 11.29

    klusais. Nav loģikas ne par nolekšanu, ne par Seržantu, jo ne jau es viņu salīdzināju ar mušu.

    P. S. Lūk, arī Bordāns uzskata, ka prokuratūrai jāpārbauda Juraša paziņojums

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    DD1 > lno 15.07.2016. 08.41

    > lno

    “KNAB taču nenoliedz, ka Jurašs lūdzis veikt pārbaudi…Kas kavēja pārbaudīt?”

    Tieši tā!

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    lno > lno 15.07.2016. 09.50

    Arturs Pērkons. Varam uzzināt, cik liels gudrinieks katrs ir īstenībā.

    _________________________________

    Pēc paustajiem viedokļiem varam spriest tikai par interesēm, ne prāta spējām, jo ne Seržants, ne īpaši Liepnieks pie muļķiem nav pieskaitāmi, gluži pretēji.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    lno > lno 15.07.2016. 09.44

    klusais. Jautājums ir par to vai pirmkārt šāds piedāvājums vispār bija un otrkārt ja bija – vai Jurašs gribēja to realizēt .

    _________________________

    Kas traucēja KNAB šo jautājumu noņemt, ieviest skaidrību, veicot pārbaudi, par ko pie vadības griezās Jurašs?:) Minētais Seržants pieder pie saeimas, kura mainīja likumu, lai glābtu Meļko:):):)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Arturs Pērkons > lno 15.07.2016. 08.48

    kā šogad pierādījās matemātikas centralizētajā eksāmenā, jauniešiem nav attīstīta loģiskā domāšana.

    Gadījumā ar Jurašu un KNAB, izrādās, ka loģiskā domāšana attīstīta arī nav lielākai daļai pieaugušo.

    Gatavās versijas ka Jurašam vienam pašam bija jānoķer blēži, tiražē pat tādi frukti kā Seržants, Liepnieks u.c.

    No otras puses – labi, ka tā. Varam uzzināt, cik liels gudrinieks katrs ir īstenībā.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu