Ilggadējo KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieku Jurašu atbrīvos no darba (papild.) • IR.lv

Ilggadējo KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieku Jurašu atbrīvos no darba (papild.)

20
Foto: Edijs Pālens, LETA

Jurašs pieļauj, ka atbrīvošana esot politiķu uzdots mājasdarbs KNAB priekšniekam Jaroslavam Streļčenokam

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks izdevis rīkojumu par dienesta tiesisko attiecību izbeigšanu ar KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītāju Juri Jurašu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Streļčenoka parakstītais rīkojums, kuru Jurašs saņēmis otrdien, paredz, ka ar 15.augustu tiks izbeigtas dienesta tiesiskās attiecības ar Jurašu. Rīkojumā teikts, ka Juraša profesionālā kvalifikācija un pieredze neatbilst nevienam no reorganizācijas rezultātā izveidotajiem amatiem un vakantajiem amatiem KNAB. Šāds rīkojums izdots saistībā ar birojā nesen veikto reorganizāciju.

Jurašs, kurš ir viens no asākajiem Streļčenoka kritiķiem, strādāja KNAB no 2003.gada, bet no 2005.gada maija vada Operatīvo izstrāžu nodaļu.

Jurašs aģentūrai LETA teica, ka šāds Streļčenoka lēmums bija pietiekami prognozējams, taču viņš ir apņēmības pilns šādu rīkojumu apstrīdēt tiesā. Viņš pieļauj, ka atbrīvošana esot politiķu uzdots mājasdarbs KNAB priekšniekam Jaroslavam Streļčenokam.

Jurašs teica, ka visas pirms KNAB likuma grozījumu pieņemšanas paustās bažas ir īstenojušās – šādi grozījumi esot pieņemti, lai atvieglotu atbrīvošanos no KNAB vadībai netīkamiem darbiniekiem.

Jurašs uzskata, ka KNAB veiktā reorganizācija ir prettiesiska un nepamatota. Tās mērķis ir atbrīvoties no nevēlamiem darbiniekiem, kuru viedoklis nesakrīt ar vadības viedokli. Argumenti rīkojumā par dienesta tiesisko attiecību izbeigšanu ar mani ir pietiekami komiski un juridiski nepamatoti, piebilda Jurašs.

“Pēdējā laikā atsevišķu politiķu izteikumi liek domāt, ka Streļčenoks, iespējams, nav neatkarīgs savu lēmumu pieņemšanā. Vēl vairāki apkarošanas bloka darbinieki būs atbrīvoti no darba un, visdrīzāk, tiks apgrūtinātas biroja spējas izmeklēt nopietnus noziegumus. Es varu minēt, ka, iespējams, viņam bija mājasdarbs no politiķiem, bija jāpaveic atsevišķi uzdevumi, piemēram, Jutas Strīķes atbrīvošana un citu atsevišķu apkarošanas bloka darbinieku jautājums. Vai izpildot šādu, iespējamo, mājasdarbu Streļčenokam ir garantēta atkārtota pārvēlēšanu, to grūti pateikt,” izteicās Jurašs.

Jurašs nenosauca politiskos spēkus, kuri, viņaprāt, būtu devuši Streļčenokam kādus uzdevumus. Ja sekojat līdzi politiskajai dienaskārtībai, tad nav grūti iedomāties, kas ir galvenie spēlētāji, piebilda Jurašs.

Par KNAB izmeklētajām un aizsāktajām lietām un vai tās ir saistītas ar politiski ekonomiskajiem grupējumiem, Jurašs nedrīkstot stāstīt, taču viņš ar interesi sekošot, kā attīstīsies iepriekš ierosinātās lietas.

Pēc augusta Jurašs plānojot kādu laiku atpūsties no “birojā valdošā vājprāta” un cer, ka bez darba nepalikšot, tāpēc jādomā, kur savas zināšanas korupcijas apkarošanā izmantot. Viņš gan pieļauj, ka jauna darba atrašana, tāpat kā kolēģiem, kuriem draud atbrīvošana, var nebūt viegla, jo jāņem vērā valstī esošā “politiskā nokrāsa ar dienaskārtību veidojošajiem politiķiem”.

“Mēs neesam vienādās pozīcijās un mums nav administratīvo līdzekļu. Tas nav mazsvarīgi. Vai cīņa ir zaudēta, grūti pateikt. Nākas reizēm atkāpties, lai atspertos,” nobeigumā uzsvēra Jurašs.

Jau ziņots, ka Streļčenoks pirms došanās atvaļinājumā nolēma atbrīvot no amata ilggadējo KNAB darbinieci Jutu Strīķi. Streļčenoks pagājušā piektdienā parakstīja rīkojumu par disciplinārsoda piemērošanu Strīķei. Disciplinārsods ir atbrīvošana no amata.

Disciplinārlieta pret Strīķi bija ierosināta 2016.gada 9.februārī saistībā ar viņas it kā neatrašanos darbavietā 2015.gada beigās un šā gada sākumā.

Vairāki KNAB esošie un nu jau bijušie darbinieki tiesājas pret KNAB, piemēram, par disciplinārsodiem un citiem KNAB lēmumiem. Visvairāk prasību tiesā iesniegušas Ilze Draveniece un Juta Strīķe. Tāpat prasību iesniedzis KNAB amatpersonu un darbinieku arodbiedrības valdes loceklis Juris Pujāts, Jurašs un Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Lienīte Šikore.

(papildināta ar Juraša viedokli)

Komentāri (20)

rinķī apkārt 12.07.2016. 15.01

Esmu pārliecināts, ka Streļčenokam ir stipra politiska aizmugure. Pretējā gadījumā viņš ir no filmas izkāpis varonis, komisārs Katani, kuru, liekas, beigās tomēr nošāva :)

+5
-1
Atbildēt

0

J.Biotops 13.07.2016. 09.01

Kad taisīja likumu par knābja neaizskaramību, tā laika progresīvākās partijas, vispirms jau – visgodīgākā, kas baznīcā zvērēja – dikti rūpējās, lai neviens no valdības nevarētu aiztikt knābja galvu. Korupcijas apkarotājiem bija jābūt neaizskaramiem, ārpus potenciālo korumpantu ietekmes.

Tagad oranži-zaļam zemniekam Kučinskim pārmet tieši tā nedarīšanu, ko paši padarīja neiespējamu. Nu nevar MP atlaist nevienu Strelčēnoku vai uzdot viņam neaiztikt kādu svēto govi.

Juraša atlaišanas mēģinājumam nav ne vainas – vīram nekas nenotiks, bet patiesi korupcijas nīdēji varēs ierāmēt vēl vienu svētbildi. Process turpināsies un drīz sanāks pilns ikonostass.

Ja nu laiki kādreiz izmainās (to savā naivumā vēl ceru), tad varēs visiem piešķirt lielmocekļa činu.

+2
-1
Atbildēt

1

    Anonīms > J.Biotops 13.07.2016. 11.14

    laikam beidzot varu vienam tavam viedokliem piekrist, tikai ar atrunu – vai KNABĀ nav daudz par daudz iekšķējo kašķu un vai tomēr nav tā, ka viņi iztiek no nodokļu maksātāju naudas un tāda tukša naudas šķērdēšana , kad rezultātu nav – nebūtu tomēr pieļaujama.

    0
    0
    Atbildēt

    0

klusais 12.07.2016. 17.28

Jurašs ir ļoti divdomīgs personāžs … nez kapēc liekas , ka šī opcija ir ar “+” zīmi.

+3
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu