Streļčenoks ceturto reizi atlaiž Strīķi (papild.) • IR.lv

Streļčenoks ceturto reizi atlaiž Strīķi (papild.)

38
Juta Strīķe. Foto: Lita Krone, LETA
Indra Sprance

KNAB priekšnieka vietniece šoreiz atbrīvota, pamatojoties uz disciplinārsodu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks šodien nu jau ceturto reizi atlaidis no amata KNAB priekšnieka vietnieci Jutu Strīķi, “Ir” informēja Strīķe.

Strīķe KNAB priekšnieka vietnieka amatā tika atjaunota ar tiesas lēmumu, kas trīs instancēs atzina, ka iepriekšējais KNAB vadītāja lēmums viņu atlaist bijis prettiesisks.

Pirms tam Streļčenoks vēl divas reizes bija izdevis rīkojumus par Strīķes atlaišanu, taču tos atcēla toreizējais premjers Valdis Dombrovskis.

“Te jau, šķiet, visiem viss ir skaidrs, tas pat vairs nav smieklīgi,” Strīķe atbildēja uz jautājumu, kā vērtē šo kārtējo mēģinājumu atbrīvot viņu no darba KNAB.

Disciplinārlieta pret Strīķi ierosināta 2016.gada 9.februārī saistībā ar viņas it kā neatrašanos darbavietā 2015.gada beigās un šī gada sākumā. Tas ir laika periods, kad, pēc pašas Strīķes teiktā, viņa vairākus mēnešus pēc kārtas nebija saņēmusi atalgojumu par darbu birojā.

Šā gada aprīlī Strīķei saskaņā ar KNAB likuma grozījumiem bija piedāvātas darba attieicības valsts dienestā, kam viņa bija piekritusi.

KNAB viedokli par Strīķes kārtējo atlaišanu “Ir” pagaidām nav izdevies noskaidrot.

Jau vēstīts, ka KNAB jau vairākus gadus pret Strīķi tiek rosinātas visdažādākā veida lietas, vairākkārtīgi mēģināts viņu atbrīvot no darba.

Strīķes sodīšana 

2013

13. augustā ierosināta disciplinārlieta par lēmumiem, izpildot KNAB priekšnieka pienākumus. Sods – rājiens. Apstrīdēts, lieta vēl nav iztiesāta.

17. oktobrī disciplinārlieta par pusgada un gada atskaitēm. Lieta izbeigta, pamatojoties uz noilgumu.

20. decembrī KNAB priekšnieks Streļčenoks atbrīvo no amata Strīķi. Premjerministrs Dombrovskis 7. janvārī šo rīkojumu atceļ kā prettiesisku.

2014

14. janvārī Streļčenoks atkal izdod rīkojumu par Strīķes atlaišanu. Dombrovskis to 21. janvārī atceļ.

7. februārī Streļčenoks trešo reizi Strīķi atlaiž. Premjerministre Straujuma uzskata, ka jautājums jāatstāj tiesas lemšanai.

10. aprīlī Rīgas Centra rajona tiesa Streļčenoka rīkojumu atzīst par prettiesisku, uzdod nekavējoties atjaunot Strīķi amatā.

16. aprīlī sākta dienesta pārbaude par to, ka Strīķe piedalījusies sanāksmē Tieslietu ministrijā par Latvijas pievienošanos OECD, nevis lietvedības dokumentu izstrādes kursos, kurp birojs viņu nosūtījis.

8. maijā ierosināta disciplinārlieta par KNAB priekšnieka doto uzdevumu neizpildi, sods – pazemināšana amatā uz divarpus gadiem par iesniegumu speciālisti no 21. jūlija, bet 24. oktobrī rīkojums grozīts un viņa pārcelta jurista amatā.

25. jūnijā KNAB soda Strīķi ar rājienu par to, ka viņa neievēro aizliegumu pārvietoties noteiktās zonās KNAB teritorijā. Pēc gada 3. jūnijā Rīgas apgabaltiesa noraida Strīķes prasību par rājiena atcelšanu.

24. septembrī Rīgas apgabaltiesa atstāj spēkā pirmās instances tiesas spriedumu jautājumā par Strīķes prettiesisko atlaišanu un piedzen no KNAB par labu Strīķei neizmaksāto algu 5278 eiro apmērā.

19. novembrī ierosināta disciplinārlieta par jurista pienākumu nepildīšanu. Lieta izbeigta, pamatojoties uz noilgumu.

4. decembrī Rīgas Centra rajona tiesa apmierina Strīķes prasību daļā par soda – pazemināšana amatā – atcelšanu, atšķirīgas attieksmes aizlieguma pārkāpumu, morālā kaitējuma 7000 eiro apmērā un darba samaksas piedziņu no atbildētāja. Kā papildu atlīdzinājums noteikta iestādes rakstveida atvainošanās. Spriedums pārsūdzēts, apgabaltiesa skatīs lietu 11. martā.

29. decembrī ar Augstākās tiesas Civillietu departamenta rīcības sēdes lēmumu spriedums par Strīķes atjaunošanu KNAB priekšnieka vietnieka amatā stājās spēkā.

2015

20. martā KNAB iesniedz Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesā prasību pret Strīķi par darba tiesisko attiecību izbeigšanu par KNAB priekšnieka vietnieka pienākumu nepildīšanu. Lieta vēl nav izskatīta pirmajā instancē.

13. novembrī ierosināta disciplinārlieta par KNAB iekšējā normatīvā akta neievērošanu, nereģistrējot viņai izsniegto elektronisko drošības kodu karti.

2016

9. februārī ierosināta disciplinārlieta par neatrašanos darba vietā.

 

Komentāri (38)

sniega_roze 08.07.2016. 19.05

Bet Strīķe malacis. Ar krampi. Nav viegli gadiem pa tiesām aizstāvēties pret paslēpjošos ļaunumu.

Lai nu dāmai dūša turas un veselība ar.

Bet valdībai jau pēdējais laiks Streļčonoku izdzīt.

+22
-4
Atbildēt

0

Valdis Eiserts 08.07.2016. 17.08

Dombrovskis tālu, Straujuma arī nost no acīm. Streļčenokam atliek likvidēt TIESU, KNAB šefs vairs “bēdu nezinās”.

+14
-3
Atbildēt

3

    moonlight > Valdis Eiserts 08.07.2016. 17.24

    eiserts

    Dombrovskis tālu

    Mūsu globālā pasaulē tas nav tālu, un vienīgā iespēja Dombrovskim būs pie Puķina patverties. Ja pagūs.

    +3
    -12
    Atbildēt

    0

    moonlight > Valdis Eiserts 10.07.2016. 20.53

    eiserts

    Ja Puķins beigs savu noziedzīgo slepkavnieka dzīvi ar resnu trubu dirsā, bijušam premļjakam visur zeme degs zem kājām.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Valdis Eiserts > Valdis Eiserts 10.07.2016. 04.16

    … Ja pagūs. Ja pagūs pirms Puķinu ķer Kadafi liktenis …

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

Skaistule 08.07.2016. 20.58

Vai ar to mazo punduri neviens nevar tikt galā?

+14
-4
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu