Katrīna Sauškina, darina kreklus ar komiksu mākslinieku bildēm • IR.lv

Katrīna Sauškina, darina kreklus ar komiksu mākslinieku bildēm

3
Katrīna Sauškina šovasar Berlīnē ar poļu mākslinieces Kingas Janiakas zīmējumu uz krekliņa.
Anda Burve-Rozīte

 

Sveiki! – Katrīna priecīgi māj ar roku Skype, sazvanīta Berlīnē. Piesēdusi parkā uz soliņa ar klēpjdatoru uz ceļiem. Spīd saule, kokiem ir zaļas lapas, un jaunās grafikas mākslinieces acis priekā mirdz. Tikko atgriezusies no kārtējā foruma Eiropā, kur satiekas jauni, radoši cilvēki – komiksu festivāla. Katrīnas idejas braukā viņai līdzi koferī – tie ir unisex krekli ar komiksu mākslinieku, animatoru un ilustratoru veidotiem attēliem. Pirms diviem gadiem, kad viņa ar domubiedriem realizēja šo ideju, moto bija: mākslai jāstaigā pa pilsētu! 

«Pašiem gribējās foršus kreklus,» saka projekta Luste Edition iniciatore. Kāpēc tieši komiksu stilā? «Tāpat kā animācijā, ar komiksu vari mainīt realitāti – izdomāt to,» saka Katrīna. «Peldēt sapņos, miksēt savu sociāli aktīvo realitāti ar sapņiem.» Sociālajos tīklos tika izsludināts konkurss, mākslinieki varēja iesūtīt darbus par tēmu, kas pašiem šķiet svarīga un interesanta. Izaicinājums – pasniegt vēstījumu kodolīgi, jo kreklam atšķirībā no komiksa nav vairāku lappušu. Pieteicās 80 interesentu no dažādām valstīm. Piecus labākos atlasīja kompetenta žūrija. Izvēlētos attēlus nodrukāja uz krekliņiem. Mākslas un biznesa sinerģija Katrīnai nav sveša: pirms pieciem gadiem viņa Rīgā atvēra sietspiedes studiju Luste. Tā ir atvērta telpa, kurā var mācīties sietspiedes tehniku uz koka, papīra, metāla, auduma. Un pārvērst savas idejas taustāmā realitātē. 

Krekliņu konkurss nu kļuvis par tradīciju. Piemēram, jaunākajā kolekcijā Walking Stories ir lietuviešu mākslinieces Justes krekliņi ar kaktusa galvu un acīm. «Viss dzīvē ir ass! Procesi, kas notiek galvā, ir asi, parasti tas parādās arī acīs,» komentē Katrīna. Viņasprāt, interesantākais krekliņu bildēs ir tas, ka tev neko nepasaka līdz galam. Vari pats minēt un interpretēt. Tagad Katrīnai ir sapnis iegādāties veselu kilometru auduma apdrukām. Lai uzņemtu apgriezienus, projekts Walking Stories izveidojis kampaņu pūļa finansēšanas platformā Indiegogo.com. «Tas nozīmē daudz kreklu!» viņa ir sajūsmā. Ugāles šuvējām, kas piesaistītas projektam, būs daudz darba. Krekliņi kā komentārs par sabiedrībā notiekošo, piemēram, Brexit? «Jā!» Katrīna atsaucas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu