Sastrēgums Londonā • IR.lv

Sastrēgums Londonā

1
Aivars Ozoliņš

Latvijai jābūt gatavai sarunām par Lielbritānijas aiziešanu

Lielbritānijas izstāšanās sarunās Latvijai būs jāformulē savas intereses. Kā to arvien vairāk cilvēku apzinās, kad šoks par notikušo noplok un britu balsojuma rezultāts kļūst par ikdienu, arī šī krīze jāizmanto kā iespēja. Turklāt ir gana daudz laika, lai šīm sarunām sagatavotos bez karsta strēbšanas.

Pagaidām ir vienkāršāk formulēt, kas Latvijai nebūtu izdevīgi: Lielbritānijas sairšana, ja Skotija izlemtu atdalīties (tas nopietni vājinātu Lielbritāniju kā NATO valsti – Skotijā atrodas tās kodolzemūdeņu bāze), atlikušās valsts daļas aiziešana no ES vienotā tirgus, robežu slēgšana, četru galveno ES brīvību – personu, pakalpojumu, preču un kapitāla pārvietošanās – ierobežošana, Lielbritānijā dzīvojošo Latvijas pilsoņu tiesību mazināšana.

Pašlaik nekas nav mainījies, un Lielbritānija vēl pat nav oficiāli sākusi izstāšanās procesu. Latvijas interešu prioritātes šajā situācijā droši vien var kārtot dažādā secībā, tomēr ir skaidrs, kura būtu jebkura saraksta galvgalī: vislabāk mūsu interesēm atbilstu Lielbritānijas palikšana Eiropas Savienībā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu