Pārāk neatkarīga Ventspilij • IR.lv

Pārāk neatkarīga Ventspilij

4
Gita Rēvalde.
Gunita Nagle

Lemjot par naudu Ventspils Augstskolā, rektore Gita Rēvalde nerēķinājās ar domes viedokli. Iespējams, tāpēc Aivars Lembergs mēģina no viņas atbrīvoties

Pirms pusgada medijos parādījās Ventspils domes budžeta komisijas sēdes ieraksts, kurā mērs Aivars Lembergs augstskolas pārstāvjiem draudēja – ja nenomainīs rektori, nebūs piemaksu pie algām. Toreiz vēl varēja šaubīties, vai apsūdzētais Lembergs, kuram ir liegts pildīt domes priekšsēdētāja pienākumus, var ietekmēt autonomu augstskolu. Tagad šaubu nav – 25. maijā augstskolas Satversmes sapulce nobalsojusi par rektores atcelšanu no amata. «Lembergs pilda savu solījumu, vismaz tā varētu interpretēt to, ka 2016. gadā Ventspils dome nav pārskaitījusi naudu augstskolai,» saka Rēvalde. Pēc viņas vārdiem, līdz šim domes finansējums veidojis aptuveni 11% no augstskolas gada budžeta, savukārt valsts finansējums – 23%, bet pārējo – dažādos projektos iegūtā nauda un pašu ieņēmumi.

Ilgus gadus strādājusi Izglītības un zinātnes ministrijā, tad Rīgas Tehniskajā universitātē par rektora vietnieci, Gita Rēvalde ir ieguvusi pieredzi un rūdījumu. Index Cafe, kur tiekamies, pirms viņa dodas uz premjera vadīto Latvijas Pētniecības un inovācijas stratēģijas padomes sēdi, viņa ir mierīga. Kopš pagājušā gada decembra, kad Lembergs ieteica augstskolai nomainīt rektori, lai tiktu pie pašvaldības finansējuma, viņa vairākas reizes saņēmusi norādes, lai pamet darbu un Ventspili. 23. martā Aivars Lembergs un domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Vītoliņš personīgi  ieradās augstskolas Senāta sēdē, kurā skaidri pateica, ka rektore jāatlaiž. «Vairāki, nevis viens cilvēks, man ir norādījuši – tev jāsaprot, ka Ventspilī pret domi neviens nebalsos,» stāsta Rēvalde. Jāatgādina, ka 2000. gadā Lembergs panāca pirmā Ventspils augstskolas rektora Freda Reknera atlaišanu no amata pēc līdzīga scenārija, tikai toreiz rektors pats uzrakstīja atlūgumu. 

Pēc Latvijas likumiem, augstskolas ir autonomas. «Ventspils Augstskola pilnīgi noteikti nav autonoma,» saka Rēvalde. Kad 2013. gada decembrī viņa izturēja konkursu uz amatu, bija pārsteigta, ka viņai katru pirmdienas rītu zvanīja Vītoliņš. «Zinot, cik daudz darba jāiegulda, lai kļūtu par rektoru, uzskatu, ka rektors var patstāvīgi pieņemt lēmumus. Bet te pārbauda, vai esmu darbā,» atceras Rēvalde. Viņa nolēma strādāt neatkarīgi. Pieņēma jaunu finanšu prorektori, kas panāca, ka augstskolā tika nodrošināta caurskatāma finanšu plūsma. Tagad Rēvalde domā, ka tas arī ir īstais domes pretenziju iemesls. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu