Dāvids Datuna, izveidojis Latvijas karogu no brillēm • IR.lv

Dāvids Datuna, izveidojis Latvijas karogu no brillēm

3
Gruzīnu izcelsmes amerikāņu mākslinieks Dāvids Datuna 42 gadu vecumā izveidojis ap 50 dažādu valstu karogu. «Es varētu lasīt vēstures lekcijas Hjūstonas Universitātē,» Dāvids smejas par mākslas darbu tapšanas laikā veiktā pētniecības darba iekrātajām zināšanām.
Ieva Cielava

 

Darbdienas vidū Nacionālajā bibliotēkā ielūkojos, kas slēpjas aiz simtiem briļļu lēcu sarkanbaltsarkanajā gleznā Latvijas karogs. Ierāmētajā mākslas darbā starp neskaitāmām aplikācijām ieraugu Dainu tēvu, Renāru Kauperu, Uļjanu Semjonovu un Laimdotu Straujumu. Kamēr pētu katru mākslas darba sprīdi, rindā iestājas pensijas vecuma kungs, kas pacietīgi gaida, līdz atkāpšos no gleznas. Dažas stundas vēlāk Skype sarunā atstāstu to gruzīnu izcelsmes amerikāņu māksliniekam Dāvidam Datunam. Ņujorkā, kur viņš dzīvo, ir tikai astoņi no rīta, un šis stāsts Dāvidu uzjautrina. Linkolna centrā cilvēki stāv pat piecas stundas rindā, lai aplūkotu viņa veidoto ASV briļļu karogu. Līdzīgi darināto Stīva Džobsa portretu viņš pārdeva par 210 tūkstošiem, bet Vladimira Putina ģīmetni, kas veidota no simtiem mazu Monu Lizu, par 269 tūkstošiem dolāru. «Viens cilvēks rindā?» viņš smejoties pārvaicā.

Latvijas karogu mākslinieks uzdāvināja Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, kad 2015. gadā piedalījās mākslas festivālā Art Riga. Latvijā viņš iepriekš nebija bijis, taču, lai darbu izveidotu, trīs mēnešus pētīja mūsu valsts vēsturi, politiku, mākslinieku un sportistu panākumus. Izpēti mākslinieks veic internetā, taču par Latviju viņam saglabājušās arī dažas bērnības atmiņas, pirms ģimene no padomju Gruzijas emigrēja uz ASV. Dāvids atsauc atmiņā Raimonda Paula un Laimas Vaikules uzstāšanos, mēģina pat nodungot dziesmu Vernisāža un piebilst, ka komponists Pauls esot brīnišķīgs. Iestarpinu, ka arī Vaikule joprojām ir uz skatuves un izskatās ļoti labi. Dāvids pārsteigumā iesaucas: «Tiešām? Joprojām uz skatuves? Latvijas Lady Gaga

Latvijas karogā sava vieta tikusi arī basketbolistam Andrim Biedriņam, bet Ņujorkas Knicks zvaigznei Kristapam Porziņģim – nekā. Jokojot pavaicāju, vai Dāvids nemainītu savu izvēli, ja veidotu karogu patlaban, bet mākslinieks kļūst nopietns: «Karoga ideja nav parādīt konkrētus cilvēkus, bet gan to, ka jums ir šādas zvaigznes. Tie ir cilvēki, kas valsti ietekmē, maina un veido. Tie ir cilvēki, kas maina pasauli, un viņi ir latvieši. Jūsu nacionālā identitāte ir neaprakstāmi skaista un interesanta. Gribu, lai cilvēki to saprot.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu