Krievija apēd «dārzeņus» • IR.lv

Krievija apēd «dārzeņus»

4
Vira Savčenko.
Māra Miķelsone

Nadijas Savčenko māsa atved uz Rīgu ieslodzījumā tapušo Ukrainas lidotājas grāmatu un dod padomu, kā cīnīties ar Krievijas propagandu

Neslinko un tiec skaidrībā par patiesību – tāds ir slavenās ukrainietes māsas Viras Savčenko (33) ieteikums mums Latvijā, kā tikt galā ar Krievijas propagandu. Viņa iesaka neskatīties Krievijas televīzijas kanālus, bet informāciju meklēt internetā, analizēt, domāt. «Slinkums cilvēku padara par «dārzeni», un Krievija to izmanto. Krievija mūs padara par «dārzeņiem» un apēd,» saka Vira, kas Krievijas propagandu ir labi iepazinusi. Nu jau divus gadus ilgst Viras un viņas mātes Marijas cīņa, lai izdabūtu no Krievijas cietuma māsu Nadiju. 2014. gada jūnijā lidotāja Nadija Savčenko, kas pildīja dienesta uzdevumu, tika sagūstīta Luhanskas apgabalā un vēlāk izvesta uz Krieviju. Tur viņu apsūdzēja divu žurnālistu nogalināšanā un robežas pārkāpšanā, ko Savčenko noliedza. Šopavasar Krievijas tiesa viņai piesprieda 22 gadu cietumsodu. Aizstāvji un arī māsa ir pārliecināti, ka lidotāju nolaupīja Krievijas drošības dienests, iespējams, lai viņu kā sievieti vieglāk salauztu un izmantotu politiskās spēlēs. Taču pārrēķinājās, jo viņa izrādījās ciets rieksts.

Nadijai 11. maijā ir dzimšanas diena – šogad paliek 35 gadi. Pērn, kad Nadija atradās Maskavas izolatorā, Vira ar māti izcepusi un aizvedusi viņai torti. Tagad 78 gadus vecā māte pie Nadijas dosies viena, jo Virai pirms pāris nedēļām Krievijas robežsardze vairs negribēja ļaut atgriezties Ukrainā. Lai arī lieta tagad noskaidrota un izbeigta, Virai būtu bīstami ierasties Krievijā, tāpēc viņa jau izdomājusi citu apsveikumu māsai – Kijevas Maidanā gaisā palaidīs ļoti daudz lukturīšu.

Sīciņā un trauslā Vira, tērpusies ukraiņu rakstiem izrakstītā vasarīgā kleitiņā, pēc dienu ilgām nemitīgām sarunām ar Latvijas žurnālistiem un politiķiem neliekas nogurusi un noraida vakariņu piedāvājumu. Pieradusi pie šāda režīma. Arī manu pārliecību, ka īsts ukrainis bez boršča un speķa nevar dzīvot, viņa apgāž – tieši šie ēdieni viņai negaršo. Mūsu sarunas laikā restorānā Vairāk saules kūku notiesā tikai viņai līdzi atbraukušais Nadijas palīgs, Ukrainas karavīrs Oļegs Mezencevs, kurš cīnījies pie Savurmohilas, vienas no Doņeckas augstākajām virsotnēm, ko apšaudīja Krievijas armija.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu