Ušakova ciešanas • IR.lv

Ušakova ciešanas

5
Aivars Ozoliņš

Nevar vienlaikus apzināties okupācijas postu un ņirgāties par tā pieminēšanu

Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova jaunākais skandalozais izgājiens sociālajos tīklos par viņu pašu pasaka vairāk nekā viņa publicētā karikatūra par Latviju un par okupāciju. Redzam nesamierināmu politiskās identitātes pretrunu plosītu politiķi, kurš vai nu nevarēja, vai nedrīkstēja paklusēt, un šādu iespaidu tikai pastiprina viņa skaidrošanās, ko īsti viņš esot gribējis pateikt.

Ušakovs ar četru dienu novēlošanos reaģēja uz PSRS okupācijas radīto zaudējumu aprēķināšanas komisijas secināto, ka PSRS laikā Latvijas ekonomikai nodarīti apmēram 185 miljardu eiro zaudējumi. Pagājušopirmdien komisija prezentēja trīs grāmatas – Latvijas rūpniecība pirms un pēc neatkarības atjaunošanas, Padomju impērijas koloniālā politika un Latvijas kolonizācija 1940.-1990. un Padomju Savienības nodarītie zaudējumi Baltijai. Taču Ušakova vai nu godīgi emocionālu, vai pienākuma diktētu izsmieklu piektdien, kad viņš Amsterdamā pārrunājis pilsētu sadarbību, izpelnījās tieši zaudējumu summas nosaukšana.

Jāuzsver, ka komisija nevar nekādas kompensācijas pieprasīt, un Latvijas valdība arī to nav darījusi. Bet Krievija arvien uzskata, ka 1940. gadā Baltijas valstu inkorporācija PSRS sastāvā notikusi atbilstoši tā laika starptautiskajai praksei un gribētu šādu praksi drīzāk atjaunot, bet nekādas kompensācijas, protams, netaisās maksāt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu