Spēka paņēmieni • IR.lv

Spēka paņēmieni

4
Pauls Raudseps

2004. gadā Turcijas vadonis Erdogans saņēma balvu kā «gada eiropietis»

Turki labi pieprot gan brīvo, gan grieķu-romiešu stila cīņu – tās ir viņu sekmīgākās disciplīnas olimpiskajās spēlēs, kur viņi abos sporta veidos sakrājuši 58 medaļas.

Tagad Turcijas prezidentam Redžepam Tajipam Erdoganam radusies iespēja izmantot šīs prasmes politikā. Viņš izlauzis Eiropai rokas un tvērienu netaisās atlaist.

Pat grūti atcerēties, ka tikai pirms 10 gadiem Erdogana vadīto Taisnības un attīstības partiju (AKP) uzskatīja par spēku, kas veicina Turcijas demokratizāciju un tuvināšanos Eiropai, iestājas par armijas varas ierobežošanu iekšpolitikā un ekonomisko saišu stiprināšanu ar Eiropas Savienību. AKP arī bija pret stingrajiem ierobežojumiem, kuri no Turcijas Republikas dibināšanas tika noteikti tādām tradicionālām musulmaņu paražām kā sieviešu lakatu nēsāšana, tomēr AKP nekādi nevarēja uzskatīt par radikālā islāmisma pārstāvi, un starptautiskie vērotāji Turciju bieži pieminēja kā apliecinājumu cerībai, ka ir iespējams apvienot islāmu ar demokrātiju. 2004. gadā Erdoganam, kurš tobrīd bija premjerministrs, respektablais izdevums European Voice piešķīra titulu «gada eiropietis».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu