Romāns Efremenkovs, modeļu veidotājs • IR.lv

Romāns Efremenkovs, modeļu veidotājs

6
«Vilcienu būvēju gadu: gan brīvdienās, gan atvaļinājumā. Tādas lietas taisīt pēc pasūtījuma ir nerentabli. Vienīgi, ja esi pensionārs un ir jūra brīva laika,» secina Romāns, kura hobijs ir modelīšu veidošana. «Gribu uztaisīt vēl vienu tvaika vilcienu, L sērijas, padomju, 1940. gadu beigas. Lielāku, ar citādi novietotu krāsni. «Piegrieztne» būs pašam jāizveido ar īpašu progammu.»
Ieva Puķe

 

Ai, volga, tā ir vienkārši ikdiena! 24 gadus vecais Romāns no Bolderājas nevērīgi ved garām paša restaurētajam melnajam 1988. gada auto, bijušajam Rīgas taksometram, ar ko brauc uz darbu. Piestāv! Viņa ģimene kopš 50. gadu sākuma dzīvo tā dēvētajā somu mājiņā – saliekamā koka konstrukciju ēkā, ko pēc Otrā pasaules kara PSRS saņēma no Somijas kā reparāciju, atvēlēja armijas virsnieku izmitināšanai. Dzimtā Ķemmdziju iela nosaukta tāpat kā padomjlaiku fabrika. Aiz stikla sekcijā – Daugavgrīvas cietokšņa lielgabalu lodes, ko savācis Romāna tēvs, pensionēts kuģu inženieris un ūdenslīdējs.

Romāns piedzima 1991. gadā. Pārmaiņu laikos vecākiem negāja spoži. «Rotaļlietu nebija, pats sāku tās taisīt,» saimnieks atnes plaukstas lieluma tanku un lidmašīnu. «Vācu tanks Tiger T6 un amerikāņu lidmašīna Boeing B-17, lidojošais cietoksnis.» Precīzas kopijas, gatavotas no koka, nokrāsotas. «Pats izdomāju, kāpurķēdes izgriezu no kartona, salīmēju,» Romāns saliek uz galda veselu tanku vienību. Tad no divām kurpju kastēm sāk celt ārā sastāvdaļas PDP bungu komplekta miniatūrai. Visgrūtāk bijis izgatavot DW pedālīti, ko ar pirkstu var darbināt kā īstu. Pabeidzis Bolderājas mākslas un mūzikas skolu, diplomētais autoelektriķis brīvdienās pats apsēžas pie šādām bungām smagā metāla grupā.

Romāna lepnums tomēr ir samazināta 1942. gada vācu tvaika vilciena versija TU2. «Piegrieztni» sarežģītajai konstrukcijai atradis internetā. «Visdažādākie materiāli. Galvenokārt kartons – 1 un 0,5 milimetrus biezs. Piesūcināts ar laku, nokrāsots ar emaljas krāsu, pietonēts. Ir arī papīrs un dažādu diametru stieple. Ogles kastē uz jumta ir īstas: ogli sasmalcina, samaisa ar PVA līmi viendabīgā masā.» Divreiz izstādīts Latvijas Kara muzejā, vilciens ir ieinteresējis pircējus, tomēr Romāns to glabā sev. «Daļu modeļu esmu uzdāvinājis, zemūdene S-13, piemēram, tagad ir onkulim Krievijā.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu