Neierobežoti mērķi, ierobežots laiks • IR.lv

Neierobežoti mērķi, ierobežots laiks

4
Alise Balgalve

Kā pārāk daudz laika netērēt panikai par to, ka laika ir maz

Iedomājies, kāds tu vēlies būt 80 gadu vecumā? Ko gribētu būt piedzīvojis? Tas ir vieglākais veids, kā formulēt savus dzīves mērķus. Un iedomājies, ka tev katru vakaru būtu jāprezentē, ko šodien esi paveicis savu dzīves mērķu sasniegšanai. Un vēl iedomājies, ka mirstot caur apziņu izskrietu visa dzīve un tu varētu «ieklemmēties» un palikt vienas dienas sajūtās nenoteikti ilgu laiku. Ārprāts – tādās kategorijās domājot, var pārņemt panika, ka šobrīd tikai sēžu un rakstu (tu – lasi), nevis rīkojos.

Esmu novērojusi, ka cilvēki bieži tērē savu laiku panikai par to, ka laika ir maz. Tas gan raksturīgs tikai pieaugušajiem – bērniem laiks relatīvi velkas, jo viņi vēl nezina, ko ar to iesākt, un neapzinās, cik daudz ko pasaulē var izdarīt, pamēģināt, sasniegt, izbaudīt.

Viena no lielākajām problēmām ir nespēja definēt mērķus un izvēlēties prioritātes. Man palīdz, ja uz prioritātēm paskatos no alternatīvo izmaksu puses – ko es nedrīkstu neizdarīt, lai savus mērķus piepildītu? Ikdienā lielu uzmanību veltu tam, lai izvērtētu, kas no pašreizējā laika patēriņa ļaus man to ietaupīt turpmāk. Piemēram, audzinot bērnus, es apzinos, ka jebkuru ikdienas situāciju bērns tālāk projicēs uz savu pieaugušā dzīvi. Tāpēc ir svarīgi katru problēmu un risinājumu analizēt kopā ar viņu. Tas atņem daudz laika šobrīd, bet noteikti taupa laiku nākotnē un reizē palīdz sasniegt vienu no mērķiem – savu pēcnācēju izveidot labāku par sevi pašu. Līdzīgi attiecos pret darbiniekiem savā uzņēmumā. Uzklausot un iesaistot procesā kolēģi, kuru vērtēju kā partneri ar augstu potenciālu, viņš kļūst izglītotāks un, visticamāk, arī lojālāks, jo novērtē mūsu sarunu. Abos gadījumos – gan ģimenē, gan biznesā, ieguldot laiku šodien, iespējams to iegūt nākotnē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu