Žurnālistika nav noziegums • IR.lv

Žurnālistika nav noziegums

6
Aivars Ozoliņš

Iecerētie grozījumi Krimināllikumā var apdraudēt vārda brīvību

Saeima konceptuāli atbalstījusi grozījumus Krimināllikumā, kuri ļautu efektīvāk vērsties pret hibrīdkara radītajiem apdraudējumiem, un pošas steidzamības kārtā tos galīgajā lasījumā pieņemt jau 7. aprīlī. Tomēr steiga šoreiz nav vietā. Likuma izmaiņu rezultāts nedrīkst būt sabiedrības interešu apdraudējums to sargāšanas vārdā.

Februāra beigās Saeima jau pieņēma grozījumus vairākos ar valsts drošību saistītos likumos, kuru mērķis ir pilnveidot valsts augstāko amatpersonu un institūciju rīcību ārēja apdraudējuma gadījumā. Grozījumi Krimināllikumā skars plašāku sabiedrību. Tie ir nepieciešami, ņemot vērā, ka apdraudējumu raksturs pēdējos gados ir būtiski mainījies, bet likuma normas, kuras paredz atbildību par noziedzīgiem nodarījumiem pret valsts neatkarību, teritoriju, konstitucionālo iekārtu un likumīgo varu, nav mainītas kopš 1999. gada.

Krimināllikumu paredzēts papildināt ar jaunu nozieguma sastāvu – darbību, kas vērsta pret Latvijas Republikas suverenitāti. Būtiskas izmaiņas paredzētas pantā par spiegošanu. Iecerēts noteikt atbildību par palīdzību ārvalstij pret Latvijas drošības interesēm vērstā darbībā un kriminalizēt arī dažādas nevardarbīgas darbības pret valsts konstitucionālajām interesēm, nevis tikai vardarbīgas, kā ir pašlaik.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu