Vineta Ervalde, rallija pilote • IR.lv

Vineta Ervalde, rallija pilote

1
Vasarā rallija mašīnā ir tik karsti, ka uz grīdas var cept olas, ziemā gan ir patīkami silti.
Zane Mače

 

Sievietei netipisks hobijs, atzīst Vineta Ervalde, kura jau 15 gadus pilotē rallija auto. Vineta ir finansiste, kuras dzīvesbiedrs ir rallists, tā viņa nonāca autosportistu sabiedrībā un tika aicināta pamēģināt braukt pašai. Autosportā sievietes ir retums, sacensība notiek vīriešu konkurencē, taču tas Vinetai netraucēja 2003. gadā iegūt vicečempiones titulu. 

Rallijs ir tandēma sporta veids – pilots stūrē, bet blakus sēdošais stūrmanis sauc ceļu. «Sīki apraksta katru mazāko līkumu, bedrīti,» stāsta pilote. Sacīkstēs ātrums ir ļoti liels, 150-180 kilometri stundā, dažkārt pat 200, jāpaļaujas uz stūrmaņa diktēto! Savā pirmajā rallijā Vineta sēdējusi pie veca Audi stūres ar spilveniem aiz muguras, jo no piemetinātā sēdekļa nevarēja aizsniegt pedāļus. Stūrmanei Līgai Stirnai (abas jo-projām sacensībās piedalās kopā) bija piecu gadu pieredze. Pēdējos desmit gadus abas tandēmā brauc tā sauktajā nulles jeb drošības mašīnā. Šis auto trasi izbrauc pirms sportistiem, veic pēdējās pārbaudes un skatītājiem ziņo, ka tūlīt lielā ātrumā trauksies sportisti. Tas ir atbildīgs uzdevums, jo vajadzības gadījumā jāiztrenkā uz ceļa uznākušie skatītāji. «Sacīkšu brīdī ceļam jābūt tukšam!» Dāmu auto ir aprīkots ar skaļruni, kuru izmanto, lai dotu norādes skatītājiem, vajadzības gadījumā arī izsauktu apsargu. Vineta stāsta, ka «nullītē» nevar braukt iesācējs, jābūt cilvēkam ar pieredzi! Organizatori skatītājus informē, ka nedrīkst staigāt pa trasi vai sēdēt pret to ar muguru, taču cilvēki to ne vienmēr ievēro. Reiz bijis gadījums, ka priekšā Vinetas mašīnai uz ceļa uzradušies trīs puikas ar velosipēdiem! Soda par ieiešanu trasē nav, bet sportiste saka – derētu pēriens. Bijuši gadījumi, kad māmiņas ar ratiem stumjas pāri trasei vai traktors brauc, neņemot vērā, ka satiksme slēgta. Nervus kutinoša situācija bijusi pirms pāris gadiem, kad, izbraucot līkumu, «nullītes» ekipāža sastapusies ar baļķvedēju. Nācies strauji bremzēt un ziņot organizatoriem, ka šis posms jāslēdz. «Cilvēkus var nobīdīt no trases, bet baļķvedējam nav, kur sprukt,» saka pilote. Tiesa, Latvijā šādas situācijas ir reti. 

Rallijā gūtā pieredze Vinetai palīdz arī ikdienā – uzlabojas reaģēšanas spējas, arī prasmes savākt mašīnu, piemēram, uz slidena ceļa. Kāda ir vīriešu attieksme? Kad braukušas sacīkstēs, dāmas jutušas skatienu – «sieviete, ko lien manā lauciņā». «Tagad, stūrējot «nullē», esam mīļās meitenes,» smejas ralliste. Gadā viņa nobrauc apmēram septiņas sacīkstes, un pensijā Vineta vēl neplāno iet.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu