Slimība arī pagaidīs? • IR.lv

Slimība arī pagaidīs?

2
Ilustrācija — Shutterstock
Gunita Nagle

Rindas vairāku mēnešu garumā, lai saņemtu valsts apmaksātus izmeklējumus vai speciālista konsultācijas, šogad dzen izmisumā pacientus. Bezpalīdzību jūt daudzi – arī tie, kas pirmo reizi izdzirdējuši biedējošo vēža diagnozi. Kādu risinājumu redz ārsti, un ko darīs Veselības ministrija?

Par valsts naudu nav pieejami ne izmeklējumi, ne onkologa konsultācijas. Šādu atbildi Kristīne saņēma 15. februārī, zvanot uz Rīgas Austrumu klīnikas reģistratūru. Kristīne ir medmāsiņa, kurai divas reizes – 2010. un 2014. gadā – ārstēts krūts vēzis, tādēļ viņai trīsreiz gadā obligāti jāveic izmeklējumi. Pērn rudenī ultrasonogrāfijā atklāja limfmezglu sabiezējumu padusēs. Tie vēl neliecināja par ļaundabīgiem veidojumiem, bet speciāliste Kristīnei piekodināja noteikti izmeklēties pavasarī. «Man vajag ultrasonogrāfiju un onkologa konsultāciju, bet, kad zvanīju pierakstīties, man pateica – kvotu nav!» stāsta Kristīne. Vēl traģiskākā situācijā ir rīdziniece Ruta (vārds mainīts) – šī nieru vēža paciente nevar sākt ārstēties, kamēr datortomogrāfijā nav izmeklēts vēdera dobums, taču uz šo izmeklējumu rinda ir vairāku mēnešu garumā.  

Pagājušā gada rudenī, kad beidzās valsts finansējums veselības aprūpei, Saeima nepiešķīra papildu naudu, turklāt veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) paziņoja, ka stingri iegrožos tā dēvēto valsts kvotu izmantojumu, tāpēc šogad izveidojies liels pieprasījums pēc valsts apmaksātajiem pakalpojumiem. Rindas uz izmeklējumiem un konsultācijām veidojas vairāku mēnešu garumā, un pat onkoloģijas pacientiem un bērniem ir grūti tikt pie ārstiem. 

Veselības ministrija pagaidām atradusi vienu risinājumu – pacientu šķirošana, izmantojot Pirmā pasaules kara laikā izdomātas metodes. Noteikumi, kas sadala pacientus četrās prioritāšu grupās, stāsies spēkā jūlijā. Taču būtībā šie noteikumi tikai palīdz ātrāk tikt pie ārsta pacientiem, kuriem ir steidzama vajadzība, bet nekādi nemazina rindas kopumā. Ko Kristīnei, Rutai un daudziem citiem pacientiem var ieteikt ministrija?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu