Literatūra 5 minūtēs • IR.lv

Literatūra 5 minūtēs

4
Ilustrācija — Shutterstock

Lietotnes un interneta vietnes piedāvā literārus darbus sadalīt mazās, viegli sagremojamās ikdienas porcijās. Tā aizņemts cilvēks varot «atgriezties» pie daiļliteratūras. Vai tas tā ir, izmēģinājām

Ja grāmatai katru dienu velta tikai piecas minūtes, tad pēc 77 dienām var lepoties ar izlasītu Mērijas Šellijas Frankenšteinu. Tā teikts vienā no piedāvājumiem, kas mudina cilvēkus regulāri lasīt. Daudzas mobilās lietotnes un interneta vietnes piedāvā tekstu sadalīt un «ikdienas normu» nosūtīt lasītājam. Šādi pakalpojumi radīti rūpēs par mūsdienu noslogotajiem cilvēkiem, kuri gribētu lasīt vairāk, bet nevar izbrīvēt laiku. 

Nolēmu uzmeklēt šādas vietnes, izmēģināt un aprakstīt. Rezultātā pieteicos ikdienas e-pastam četrās vietnēs un lejupielādēju divas lietotnes. Un tā sešos no rīta manā e-pastā ienāk īsstāsts, pulksten 7.30 – daļa no Luīzas Mejas Elkotas bērnu grāmatas Džeks un Džila, dienas vidū lasu Frankenšteina fragmentu, bet vakarā vēl vienu stāstu. Paralēli tam divas lietotnes «atnes» dzejoli un vienu stāstu nedēļā. Man ir 14 dienas, lai novērtētu, kuri no piedāvājumiem patiešām ir aizņemtu cilvēku laika vērti. Jāpiebilst, ka visas šīs iespējas pieejamas tikai tiem, kuri lasa angļu valodā.

Mosties ar īsstāstu

Ir patīkami sākt dienu ar labu stāstu. Katru rītu to saņemu elektroniskajā pastkastē. Esmu pieteikusies literatūras kursam Great short stories adresē Gohighbrow.com. Stāsts izlasāms tikai mazliet vairāk nekā piecās minūtēs. Autori ir pazīstami un iemīļoti. Piemēram, pirmajā dienā lasu Edgara Alana Po gotisko šausmu stāstu Nodevīgā sirds, tam seko Antona Čehova Resnais un Tievais, Džeimsa Džoisa Evelīna un citu rakstnieku darbi. Diemžēl pirmajā īsstāstu kursā nav iekļauts nevienas sievietes darbs. Turklāt prieki nav ilgi. Highbrow piedāvā tikai divus šādus literatūras kursus, un katrs ilgst 10 dienas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu