Aigars Reinis, ērģelnieks kāzās • IR.lv

Aigars Reinis, ērģelnieks kāzās

Laulājamos ērģelnieks nereti redz tikai spogulī, kas novietots ērģeļu kreisajā pusē. Saziņa pirms ceremonijas parasti ir e-pastā.
Zane Mače

Atceroties savas laulības, Aigars Reinis smejas: trompetists un ērģelniece bija sarunāti, bet, kāda mūzika dievnamā skanējusi, neatceras. Pēdējos 20 gadus viņš citu kāzās spēlē ērģeles. Ērģelnieka karjeru Reinis sācis Jelgavā, Annas baznīcā, tur nospēlējis desmit gadus, tad apsēdies pie Sv. Jāņa baznīcas ērģelēm Rīgā, bet nu spēlē Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā. Precas daudz, it īpaši vasarā, kad jāmuzicē pat četriem pāriem pēc kārtas. Vairāk precību vienā dienā gan neliek, lai nav konveijers. Taču pēcatmodas laikā, kad strādājis Jāņa baznīcā, bijušas reizes, kad spēlētas pat septiņas kāzas pēc kārtas! Tolaik laulājamie mūziku izvēlēties nav varējuši, bet Reinis centies, lai katram būtu cits meldiņš, arī pašam interesantāk.

Tagad daudzi grib pie altāra doties Fēliksa Mendelsona slavenā Kāzu marša pavadījumā, lai gan mūzikai, kas rakstīta kāda vācu aristokrāta kāzām, ar reliģisku ceremoniju nav nekāda sakara. «Nekāds cirks jau nav,» par pāru izvēlēm saka ērģelnieks. Baznīca cenšas piekāpties topošo laulāto vēlmēm. Spēlē arī popmūzikas gabalus, pāra mīļāko dziesmu vai satikšanās melodiju. «Taču cilvēkiem ir jāsaprot, ka tas ir laulību dievkalpojums,» saka ērģelnieks un piebilst, ka jebkuru izvēlēto mūziku viņš tomēr nespēlētu gan. Ja dziesmas vārdi ir pretrunā ar baznīcas nostādnēm, tādu dievnamā neatskaņos. Piemēram, mūziku no filmas par dēmoniem dievnamā nedzirdēt, arī filmas Titāniks slaveno meldiņu laulību ceremonijā spēlēt būtu jocīgi. Reinim pašam patīk baroka mūzika, «tas pats [Georgs Frīdrihs] Hendelis — dzirkstoša un priecīga».

Reiz kāda dāma uzmetusi lūpu, ka baznīca nepilda viņas muzikālās vēlmes. «Cilvēki iedomājas, ka laulība ir atkarīga no ceremonijas,» smejas ērģelnieks, taču, viņaprāt, galvenais ir no sirds pateiktais jāvārds. Viņa pieredzē gadījumu, kad otru pusi pamet pie altāra, nav bijis, taču gadījies, ka nedēļu pirms ceremonijas to atsaka. Reiz līgavainis topošo sievu pie altāra gaidījis stundu, dāma kavējusies. Reinis smejas — pārim paveicies, ka todien baznīcā tas bija vienīgais pasākums, citādi viss varēja beigties bez mūzikas. Bijis arī cits kuriozs — topošais vīrs neilgi pirms kāzām atnācis noklausīties iepriekš sarunāto mūziku, bet izrādījies, ka kungs sajaucis Veco Ģertrūdes baznīcu ar Jauno un ērģelnieku sarunājis vienā, bet ceremoniju — otrā.

Valentīndienā gan kāzas, vismaz Reiņa praksē, nav bijušas. Aktīvākais kāzu laiks ir vasara un Jaungads. Nākamās ērģelnieks spēlēs tikai pēc Lieldienām, trešdien sākas gavēnis, un šajā laikā laulības dievnamos nemēdz rīkot.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu